Követendő példa: a magyar Decathlon beszüntette a PET palackos termékek forgalmazását

Októbertől a Decathlon hazai üzleteinek polcairól lekerülnek a PET palackos termékek, a márka ezek forgalmazását megszünteti. Az ökotudatosságot szem előtt tartva, az egyszerhasználatos műanyag csomagolású termékek kivezetésével az üzletlánc közel 300 millió forintos bevételről mond le éves szinten. A polcokról lekerülő, nem értékesített közel 20 000 PET palackos italt a Decathlon jótékonysági célra ajánlja fel.

A Decathlon elindult azon az úton, aminek minden üzletnek, vállalkozásnak el kellene indulnia: szüntessék be a műanyag palackokat!
A Decathlon elindult azon az úton, aminek minden üzletnek, vállalkozásnak el kellene indulnia: szüntessék be a műanyag palackokat!
Fotó: Shutterstock

A Decathlon áruházak közül Magyarország boltjai a másodikak Európában, amik örökre megválnak a PET palackoktól, annak ellenére, hogy a vásárlók körében népszerűek. 2022 első félévében hozzávetőleg 400 ezer darab PET palackos terméket értékesítettek az áruházakban, köztük vizeket, ízesített és izotóniás italokat. A márka folyamatosan törekszik a környezettudatos eljárások bevezetésére és az egyre fenntarthatóbb működésre, ennek részeként hozták meg azt a döntést, hogy számolva a közel 300 millió forintos árbevétel kiesésével, nem járulnak hozzá az egyszer használatos műanyagok használatához.

Októbertől a palackok kizárólag újrahasznosított formában, például 100%-ban újrahasznosított poliészter alapanyagú ruházati cikkek formájában lesznek megtalálhatók a Decathlon magyarországi üzleteiben. Az izotóniás italok por állagú kiszerelésben továbbra is elérhetők lesznek, így a termékről nem, csupán a csomagolás egy típusáról kell lemondaniuk.

A Decatlon Magyarország Hollandia után másodikként megválik a PET palackos termékektől. Köszönjük!
Fotó: Decathlon

„A környezettudatosság nem lehet kényelmi kérdés, és bár jelentős árbevétel-kieséssel kalkulálunk, jó és fontos döntésnek tartjuk, hogy megszüntetjük a PET palackok értékesítését. Az elhatározásunk már a kezdetektől szilárd volt, ezért is döntöttük amellett, hogy nem fokozatosan, hanem a lehető leghamarabb válunk meg ezektől a termékektől. A polcokról lekerült, bontatlan vizeket és italokat pedig a Budapest Bike Maffia részére ajánlottuk fel” – mondta Herczeg Lilla, a Decathlon Magyarország vállalati kommunikációs igazgatója.

2050-re több műanyag lesz a vizekben, mint hal és ezért a fogkeféd (is) felelős

A márka a palackozott üdítők helyettesítésére bátorítja a vásárlókat, az áruházakban folyamatos az ivókutak telepítése, ahol bárki ingyenesen megtöltheti majd a kulacsát. „Fontosnak tartjuk, hogy támogassuk vásárlóinkat a környezettudatos döntések meghozásában, ezért weboldalunkon számos hasznos tudnivalót, tippet osztunk meg, ilyen például a saját palack, kulacs fontossága, amit ma már egyre több helyen, köztük hamarosan a Decathlon üzletekben is friss vízzel lehet újratölteni” – tette hozzá Herczeg Lilla.

Gratulálunk a Decathlonnak, reméljük, sok más üzlet követi majd a példájukat!

Szívesen megszabadulsz a műanyagoktól?

Ez is érdekelhet

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Az önkielégítés jobbá teszi a világot, és erre bizonyítékunk is van!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói