Így hódította meg Priger Inez kártyajátéka az országot

A Körvonal kártyajáték néhány nap alatt lett sikersztori. A Priger Inez által megálmodott játékkal egyszerűen kapcsolódhatnak egymáshoz a játékosok, és hamarosan érkezik a hetedik változata is.

Priger Inez beszélgetős kártyajátéka rövid időn belül hatalmas sikerre tett szert | Lenvászon kosztüm és top MASSIMO DUTTI
Priger Inez beszélgetős kártyajátéka rövid időn belül hatalmas sikerre tett szert | Lenvászon kosztüm és top MASSIMO DUTTI
Fotó: Festy

A játék során különböző, magunkkal kapcsolatos kérdésekre kell választ adnunk, éppen azért vonzó, mert rendkívül egyszerű, mégis mély kapcsolódást tesz lehetővé a játékosok között. „Kompakt, dizájnos, nincs túlbonyolítva és a magyar piacon egyedülálló volt a megjelenésekor” – mondja Priger Inez, amikor arról kérdezem, ő miben látja kártyajátékának elsöprő sikerét.

Saját játék

Inez a karantén alatt kapott férjétől egy angol nyelvű kártyajátékot, amelyben különböző, a játékosok saját személyiségét érintő kérdésekre kellett válaszolni. Egyszer játszottak vele, aztán felkerült a polcra, de Inezt – aki ügynökségével különböző cégeknek dolgozik kreatívként – egyre inkább foglalkoztatni kezdte az ötlet, hogyan lehetne a játékot magyar nyelvre is adaptálni. „Mindig vágytam egy olyan termékre, ami a sajátom, és amivel teljesen tudok azonosulni. 2020 őszén pedig felmerült bennem az ötlet, hogy kifejlesszem a kártyajáték magyar nyelvű változatát.”

Danis Lídia: „Engem az élet vitt rá, hogy erős legyek”

Nem adaptációról volt szó, Inez igyekezett olyan kérdéseket kitalálni, amelyekből érdekes válaszok születhetnek, és azok mentén mélyebb beszélgetések, egymás alaposabb megismerése a cél. Végül nyolcvan kérdés ment át a rostán. Ineznek nagyon konkrét tervei voltak az általa „beszélgetős kártyajáték”-ként jellemzett termék küllemével kapcsolatban, de még ekkor sem az volt a fő mozgatórugó, hogy ebből pénzt csináljon.

Hirtelen jött siker

A fejlesztés rohamtempóban haladt, két és fél hónap alatt kész volt a játék. Kétezer darabot nyomtattak ki belőle, amely nagy vállalásnak tűnt. Inez először Instagram-követőivel osztotta meg a játék hírét – akkor már egy webshopot is létrehozott, ahová befuthattak a rendelések –, ahonnan aztán nagyon sokan tovább osztották. Az eredeti terv az volt, hogy ha megjönnek a bemutatódarabok, akkor influenszereknek kiküldik, hogy ők népszerűsítsék. „December hatodikán indítottuk a webshopot, és a férjemmel döbbenten vettük észre egy nappal később, hogy elkapkodták az összeset. Nem maradt semmi, amit kiküldhettem volna az influenszereknek.

Az autófényezés nem csak férfiaknak való foglalkozás

A Körvonal egy dizájnos, izgalmas és egyedi játék, amelynek az ára is kedvező volt, Inez mégsem gondolta, hogy már a kezdetekkor ekkora sikere lesz. Bár nagyon boldog volt, a következő pár nap a megfeszített munkáról szólt, el kellett ugyanis kezdeni a postázást. A barátnőit kérte meg, hogy segítsenek neki, és még így is reggeltől estig dolgoztak napokon keresztül, hogy minden vásárló megkaphassa karácsonyig a csomagját. A hirtelen jött sikeren felbuzdulva még azon is elgondolkodott, hogy karácsonyig utánnyomatja a játékot, de erre a nyomdának már nem volt kapacitása, így végül az új évre tolódott az utángyártás.

Újabb verziók születtek

Inez ugyan megtartotta korábbi munkáját, de egyre több figyelmet szentel a Körvonalnak, amelynek már hatféle változata van, és hamarosan jön a hetedik is. A Körvonal legújabb tagja, a Rajz és mese úgy jött létre, hogy Inez saját kisfiával játszott egy activity jellegű játékot, amelyet ő talált ki, és amely a mutogatás helyett inkább a gyerekek számára általában autentikusabb beszédre és rajzra helyezi a hangsúlyt. A kisfiúnak annyira tetszett, hogy két órát játszott vele, és végül ez lett a kártyajáték prototípusa.

Inez egyedül dolgozik a kártyák kifejlesztésén, de a Körvonal mini esetében kikérte Wertán Sára kommunikációs tréner segítségét, hogy véletlenül se kerüljön olyan kérdés a kártyapakliba, amely esetleg sérülést okozhatna a gyerekeknek. „Alapvetően a szórakoztatás volt a cél, nem az, hogy komoly, mély traumákat dolgozzanak fel a kártyázók. Ennek ellenére úgy néz ki, mégis sok embernek sikerül feldolgoznia a kérdések által dolgokat, mert rengeteg történetet hallok vissza, hogy pedagógusok, pszichológusok és gyógypedagógusok is használják.

Ő akkor a legboldogabb, ha olyan történetet hall vissza, melyben valakinek a segítségére volt a játéka. Tíz éve elhidegült anya-gyerek kapcsolatot hozott rendbe, dadogós kislány beszédét fejlesztette, ellaposodott házasságnak adott új lökést a Körvonal. Ennél nagyobb elismerésre valóban nem is számíthat senki.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es októberi lapszámában jelent meg.

Fotó: Rohonczi Anita – Festy

Fotóasszisztens: Könczei Kinga

Stylist: Pintér Judit

Smink: Nógrádi Barbara

Haj: Radván Simon

Olvass még többet inspiráló nőkről:

Ez is érdekelhet

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói