Schwimmer Rózsa: a magyar feminista, akit az egész világ ismert

145 éve született a Feministák Egyesületének ügyvezetője, Schwimmer Rózsa újságíró, nőjogi aktivista, békeharcos, a világ egyik első nagykövete. És ha ez nem lenne elég: ő volt itthon az első nő, aki eldobta a fűzőt!

Schwimmer Rózsa volt az első nő Magyarországon, aki nemet mondott a fűzőre
Schwimmer Rózsa volt az első nő Magyarországon, aki nemet mondott a fűzőre
Fotó: Getty Images / GLAMOUR: Herceg Éva

A feminizmus, a nemek társadalmi egyenlőségéért folytatott harc, a tévhitekkel ellentétben nem valami külföldről behurcolt importeszme, Magyarországon is vannak hagyományai. Az emancipációs törekvések kezdetét hagyományosan 1790-re szokás tenni, amikor is a nemesasszonyok azt kérték, hogy részt vehessenek az országgyűlésen hallgatóságként. Ezután több egyéni kezdeményezés indult és ért el részeredményeket, de a szervezett magyar nőmozgalom kezdetét Veres Pálné Beniczky Hermin tevékenységéhez kötjük, aki 1868-tól az Országos Nőképző Egylet élén a nők színvonalas középfokú oktatásának megszervezésében szerzett elévülhetetlen érdemeket. Részben az ő munkájának köszönhető, hogy a nők előtt 1895-ben megnyílt a felsősoktatás is. A Feministák Egyesülete 1904-ben alakult, és célját a következőképp fogalmazta meg: a nők egyenjogúsítása minden téren. Az elnök Glücklich Vilma, az ügyvezető pedig Schwimmer Rózsa lett. A higgadt, visszafogott Glücklich és a harcias, excentrikus Schwimmer remek párost alkottak.

A nők és a közélet

Schwimmer Rózsa 1877. szeptember 11-én született Budapesten. Temesváron és Szabadkán nőtt fel. A polgári lányiskola befejezése után a szabadkai zeneiskolában tanult, ahol kitűnő minősítést szerzett. Mégsem előadóművész lett belőle: a család a kereskedő apa tönkremenetele után visszaköltözött Budapestre, és folyamatosan anyagi gondokkal küzdött. Rózsika, ahogy a család becézte, kereskedelmi iskolába járt, majd könyvelőként dolgozott. A munkajogok ekkor még gyerekcipőben jártak, a fiatal nő egy sor negatív tapasztalatot szerzett, ezért szinte azonnal belépett az 1897-ben alakult Nőtisztviselők Egyesületébe, ahol később elnökké is választották. Időközben házasságot között Bédy Béla újságíróval, ezért Bédy-Schwimmer Rózsa alakban is találkozhatunk a nevével. (A pár 1913-ban elvált.)

A Feministák Egyesülete végül a Nőtisztviselők Egyesületéből vált ki 1904-ben: december 17-én alakult 200 nő és 50 férfi részvételével (utóbbiak nem sokkal később megalapították a Férfiliga a Nők Választójogáért nevű szervezetet). A szavazati jogot egy eszköznek tekintették a nők teljes társadalmi egyenjogúsításához. Árgus szemmel figyelték a női jogok külföldi alakulását, lelkesen számoltak be pl. arról, hogy a finn nők Európában elsőként 1906-ban kivívták a szavazati jogukat. A Feministák Egyesülete rámutatott, hogy a társadalom nem tud megfelelően működni, ha a nőket kiszorítják a közéletből. Nem aléltak el a lovagias formaságoktól: fontosabbnak tartották, hogy egyenrangú embernek tartsák őket.

Nem hittek abban, hogy a nő elsődleges szerepe a gondoskodás lenne - Schwimmer Rózsa a sajátos stílusában ki is figurázta „a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út” közhelyet a Feministák Egyesületének lapjában, A Nő és a Társadalomban. Ekkoriban az élelmiszerek drágulása miatt több településen kísérleteztek központi konyhával, erre reagált így Schwimmer: „Szent Ámor! Mi lesz birodalmaddal, ha a férfi szívéhez vezető gyomorutat mindenki által járható közönséges országúttá tágítják? Még odajutunk, hogy a férfi kénytelen lesz a nőt tisztán magáért, házias tehetségektől független egyéniségéért szeretni.” Egy másik cikkében - korát jóval megelőzve - hangsúlyozza: „Világosan meg kell különböztetnünk az anyaság természetes (fogamzás, szülés, szoptatás) és a szociális (gyermekápolás, nevelés, házvezetés) funkcióit” - és utóbbi terheket a nő válláról le kell venni. Ezt a korabeli csecsemő- és gyermekhalandósági adatokkal is alátámasztotta: amellett érvelt, hogy a háztartás és gyermekgondozás nem valamiféle természetes női adottság, hanem szaktudást igénylő munka.

Jobb, ha tudod: a feminizmus menő

Út a politikai háztartás felé

A Feministák Egyesülete a központi háztartások révén szerette volna megszabadítani a nőket a házimunka terheitől - a központi háztartás a mai társasházakhoz hasonló lett volna, minden családnak külön lakással, csak az alagsorban mosó- és főzőhelyiségekkel, fizetett alkalmazottakkal. (A háború kitörése sajnos meghiúsította az ötlet kipróbálását.) Egyúttal, mutatott rá Schwimmer, „elérkezett az ideje annak, hogy zavart és mentegetőző mosoly nélkül fogadják a nőt az állam politikai háztartásába”. Az aktív választójog (a szavazás) mellett a passzív választójog fontosságát is hangsúlyozta, azaz azt, hogy a nők is elindulhassanak a választásokon. (1920-ig azonban nem volt Magyarországon női képviselő.)

Schwimmer Rózsa népszerű előadó volt, valahányszor megérkezett egy újabb városba, fagyban és rekkenő hőségben egyaránt teltház fogadta. A közönségben az adott város elöljárói is mindig helyet foglaltak (akár egyetértettek vele, akár nem), és kivonult a teljes sajtó, mely másnap az újságok címlapján tudósított az elhangzottakról. A feminizmusnak ekkor volt valamiféle presztízse, hiszen a törvényben kimutatható egyenlőtlenséget jóval nehezebb volt letagadni vagy relativizálni, mint ma az olyan, írott formát nem öltő jelenségeket, mint például az üvegplafon.

Schwimmer Rózsa az öltözködés terén is felszabadított a nőket
Fotó: Getty Images

A Feministák Egyesülete kulcsfontosságúnak tartotta a nők anyagi függetlenségét: pályaválasztási és munkaközvetítő irodát tartottak fenn. Schwimmer az érdekképviseleti tevékenysége mellett az öltözködés terén is fel akarta szabadítani a nőket, az első volt, aki eldobta a fűzőt és - ekkor ez még nagy feltűnést keltett – egyenes szabású reformruhában közlekedett Budapest belvárosában. A feministák Hedwig Buschmann német divattervező ruháit viselték: mai szemmel konzervatív, egyszerű, a mellkasi részen csipkével díszített ruhákat. (Melyek – ne tévesszenek meg minket a fennmaradt fekete-fehér képek – különféle színekben pompáztak.)

A női választójog elfogadottságát jelentősen növelte az 1913-as budapesti (!) Női Választójogi Világkongresszus, mely 2000 vendéget fogadott a világ minden tájáról. A résztvevők tárgyalták többek közt a (ahogy a korszakban nevezték) „leánykereskedés” problémáját is, melynek Budapest volt az európai fővárosa, korrupt rendszerrel, melynek része volt a rendőrfőkapitány is. Schwimmer egyik cikkében leírta a prostitúcióval szembeni fellépés mai, úgynevezett svéd modelljének, a kliensbüntetésnek a lényegét: „a bűnös, a fő bűnös mindig csak a vevő”.

A kongresszus után Schwimmer Londonba távozott, rövid ideig a Női Választójogi Szövetség sajtótitkáraként folytatta pályáját. 1915-ben részt vett a hágai nemzetközi nőkongresszuson, és társaival a béke megteremtésén fáradozott. A Feministák Egyesülete támogatta az őszirózsás forradalmat, Károlyi a hazatérő Schwimmert kinevezte svájci nagykövetnek – mivel azonban az ország nem fogadott el nőt a pozícióban, vissza kellett hívnia. Schwimmer felszólalt a vörös- és a fehérterror ellen egyaránt, ezért 1921-ben emigrálni kényszerült. Az USA-ban halt meg állampolgárság nélküliként, mert pacifistaként nem volt hajlandó felesküdni arra, hogy új hazája védelmében, ha szükséges, fegyvert fog. 1948-ban bekövetkezett haláláig szinte folyamatosan publikált. Hagyatéka a New York-i könyvtárban található. Magyarországon sajnos - és ebben a politikai igyekezet is közrejátszott - évtizedekre kiszorult a köztudatból. Munkásságát a rendszerváltás után fedezték fel újra - de még ma sem ismerik elegen.

Olvasd el szerzőnk korábbi cikkeit is:

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)