Támad az év végi stressz? Segítünk!

2012.november.8.

Közeledő vizsgaidőszak, felhalmozódott munkahelyi feladatok, hideg, ónos eső és ajándékok utáni kajtatás a tömött üzletekben. Te is sikítani tudnál, ha jön az év vége? Nem csodálkozunk, hiszen a hirtelen és egyszerre jelentkező gondok jelentős stresszel járnak. Ez sokszor elkerülhetetlen, azonban nem mindegy, hogyan vészeled át ezt az áldatlan állapotot.

Sokszor ugyanis ahelyett, hogy még inkább odafigyelnénk magunkra, stresszhelyzetekben hajlamosak vagyunk elhanyagolni a testünket és a lelkünket. Pedig ha megtartanánk egészséges szokásainkat, sokkal könnyebben megbirkóznánk a megnövekedett gondokkal. Mik is a tipikus szarvashibák, amiket ilyenkor elkövetünk?

1. Abbahagyjuk a testmozgást. Fáradtak vagyunk, alig van egy kis szabadidőnk, ugyan, hogyan is juthatnánk le az edzőterembe, nem?! Egy-két edzést kihagyni, amikor jottányi erőd sincs, nyilván nem bűn, de ha a stresszre hivatkozva hetekig nem mozgunk, éppen hogy fáradtabbak és kevésbé produktívak leszünk. Lehet, hogy azt gondoljuk, a kihagyott spinning óra helyett hatékonyabb, ha tanulunk vagy dolgozunk, de ha kipróbálnánk, rádöbbennénk, hogy sokkal hatásosabb lett volna, ha elmegyünk edzeni, ugyanis a rendszeres mozgás sokkal kiegyensúlyozottabbá és produktívabbá tesz: vagyis az az egy órácska bőségesen megtérül a munkában és a tanulásban is!

Ha minden kötél szakad...
Ha minden kötél szakad...

2. Nem alszunk eleget. Korán kelünk, hogy még több dolgot intézhessünk el, vagy éjszakába nyúlóan tanulunk, hogy jobban szerepelhessünk a vizsgán. Azonban már néhány nap alatt felhalmozódott alvásadósság is jelentősen ronthatja a mentális teljesítményt, arról nem is beszélve, hogy rosszkedvűek és ingerlékeny is lehetünk az alváshiánytól. Egyik sem tökéletes idegállapot egy fontos üzleti megbeszélés vagy vizsga esetére – a folyamatos fáradtságról nem is beszélve!

3. Egészségtelen ételeket eszünk. Előfordul, hogy bekapunk egy kis csokit, mert fölidegesített a főnök, vagy pizzával nyugtatjuk magunkat egy kemény vizsga előtt, esetleg hazatérve megiszunk egy-két pohár bort, hogy kisimítsuk elnyűtt idegeinket. Ha azonban rendszeressé válnak a rossz szokások, és végül már étrendünk alapját a zsíros, cukros, tápanyagszegény ételek, na meg az alkohol, töménytelen mennyiségű kávé és esetleg még a cigi is képezik, nem csak egészségünknek mondhatunk búcsút, de a stresszel is nehezebben küzdünk meg.

Ennek fényében rém egyszerű rájönni, melyek a legegyszerűbb stresszkezelő módszerek: kiegyensúlyozott étrend, rengeteg gyümölcs, zöldség, vitamin, sok alvás és rendszeres testmozgás. Ha ezekkel vértezed fel magad, a legádázabb főnök és a legkeményebb vizsgaidőszak sem babrálhat ki veled.

Ez is érdekelhet

Egy kapszula, több adag kávé: új kávétípussal bővítette ki a Nespresso a Vertuo rendszeréhez tartozó kínálatát

Egy kapszula, több adag kávé: új kávétípussal bővítette ki a Nespresso a Vertuo rendszeréhez tartozó kínálatát

Divathírek

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Met gála 2021: Ezek a sztárok jól értelmezték az idei tematikát

Divat Shoppingtipp

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat

A GLAMOUR-napok applikációban már letöltheted az októberi számot és a GLAMOUR-napok kuponokat