Tanulj, dolgozz külföldön költségek nélkül – tapasztalatok az Erasmus+ programról

2022.augusztus.8.

Külföldi nyaralásra, tanulmányokra, szakmai gyakorlatra nem minden egyetemistának telik, azonban az idegennyelvi környezetben, más kultúrában eltöltött idő kétségtelenül hasznos tudást és élettapasztalatokat ad. Az Erasmus+ segítségével a hosszabb idejű külföldi tartózkodás is mindenki számára elérhető, a program kereteiben szervezett projektmunkák pedig mindenki számára hasznosak.

Bregyán Sári, az ELTE 21 éves hallgatója már számtalanszor élt a program nyújtotta lehetőségekkel, az egyetem Keleti Kultúrák-Kínai szakán folytatott tanulmányai mellett rendszeresen vesz részt külföldi projektekben. Sárit az Erasmus+ működéséről, a lehetőségekről és tapasztalatairól kérdeztük.

Mi az a program, aminek keretében sok időt töltesz külföldön a tanulmányaid mellett?

Az elmúlt fél évben rengeteg lehetőségem adódott utazni az Erasmus+ program keretei között. Összesen 5 országban vettem részt projekteken, hamarosan pedig 3 új országba fogok eljutni a program segítségével.

A projektek lényege, hogy nem formális oktatás formájában (non-formal education) a mai világban fontos témákat dolgozzunk fel, minden projektnek más témája van, és más-más országokból lehet jelentkezni. Általában 5-8 ország csapata vesz részt egy projekten, és bárki jelentkezhet kortól és foglalkozástól függetlenül. Ezeket a projektek az Európai Unió támogatja és száz százalékban ingyenes a résztvevőknek a szállás, az utazás és az étkezés is.

Felvettek az egyetemre? Akkor már most készülhetsz akár félévre külföldre az Erasmus programnak köszönhetően!

Hogyan, miért kezdtél el ezeken részt venni?

A Facebookon találtam rá az egyik magyar szervezetre, akik Erasmus + partnerek (Sabai Training), és jelentkeztem az egyik Magyarországi projektjükre. Ekkor nyílt ki előttem ez a világ, a tanulás és az utazás végtelen lehetősége. Január óta majdnem minden hónapban jártam egy projekten, Örményországba, Bulgáriába, Lengyelországba és Olaszországba jutottam el, de az utazás során 1-2 napra más országokban és városokban is lehetőségünk volt körülnézni.

Hogyan tudod összeegyeztetni az egyetemmel és az életed többi részével a projekteket?

Sajnos 2020 óta az egyetemünk szinte teljesen online működött, így tudtam követni az órákat és a tananyagot a projektek alatt is. Hatalmas szerencsémre a munkáim nagy része is online folyik, így az utazásokat könnyen tudtam egyeztetni a magánéletemmel. Ezek a projektek 1-2 hetesek, így bárki be tudja illeszteni az évébe, akár a nyáriszünetben is, hiszen szinte hetente vannak újabb és újabb projekt lehetőségek magyaroknak.

Szerinted ezek az utak miben fejlesztenek, mit tanulsz belőlük?

Az elmúlt fél év és az utazások rengeteget adtak az életemhez, a témák amelyeket feldolgoztunk hozzásegítettek a céljaim definiálásához, a politika, az európai közélet megértéséhez, és olyan eszközöket és tudást adtak számomra, amellyel hasznos tagjává válhatok a társadalmunknak.

"Az Erasmus az Európai Unió legsikeresebb programja" - Bakos Piroska exkluzív interjúban mesélt a diákok legnagyobb lehetőségéről

Ért valamilyen rossz élmény? Szembesültél nehézségekkel is?

Természetesen voltak nehézségek is ezeken a projekteken, hiszen 30-40 ember véleménye különbözhet bizonyos témákban. Így nem ritka a konfliktus, de még egyszer sem volt olyan eset, hogy ne tudtuk volna építően és pozitívan megoldani ezeket a helyzeteket.

Szerinted a jövődet befolyásolja majd, hogy most részt veszel ezeken az utakon?

Számtalan inspiráló emberrel ismerkedtem meg, a mai napig tartjuk a kapcsolatot az erasmusos barátokkal és látogatjuk egymást külföldön. Ezek a kapcsolatok nagyon építők, hozzám hasonlóan gondolkodó, és teljesen különböző nézetekkel rendelkező emberekkel ismerkedtem meg. Az ilyen tapasztalatok megnyitják a világképemet és gondolkodásmódomat, nem utolsó sorban pedig több újdonsült baráttal van már közös tervünk a jövőre nézve, akár saját projektek indítására, akár üzleti ötletek.

Lépj vállalkozásoddal nemzetközi szintre!

Idén utazol még valahova?

Hamarosan nekivágok egy újabb kalandnak Spanyolországban, és remélhetőleg idén még 3-4 projektre eljutok. Remélem minél több fiatal - és akár nem fiatal - mer nyitni erre a világra, mert mindenkinek nagy lehetőségek rejlenek az Erasmus + projektekben.

Dózsa Kamilla

Ez is érdekelhet

A titkos hozzávaló, amitől klasszisokkal finomabb lesz a bejgli

A titkos hozzávaló, amitől klasszisokkal finomabb lesz a bejgli

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói