Te kipróbálnád, milyen lehet egy úszó városban dolgozni?

Sánta Andi nem mindennapi pályát választott magának. Több, mint hat éve óceánjáró hajóval járja a világot. Munkájának köszönhetően olyan helyekre is eljut, amit sokan csak a filmekben láthatnak.

Mikor és hogyan lett a szenvedélyed a hajózás?
Több, mint hétéve terveztem el, hogy hajón akarok dolgozni. Minél többet akartam látni a világból rövid időn belül. Meg akartam bizonyosodni saját szememmel is, hogy a képeslapokon látható helyek tényleg léteznek. Ki akartam próbálni milyen lehet egy úszó városban dolgozni. Már 6,5 éve szelem a habokat a világ különböző pontján.

Hol jártál eddig és mik voltak eddig a legfontosabb hajós munkaköreid?
Nagyon sok helyen megfordultam Amerikában, Ázsiában, Ausztráliában és Európában is. Segédpincérként kezdtem az első szerződésemet, majd pár év múlva pozíciót cseréltem. Ugyanúgy a vendéglátásban dolgozom, viszont a jelenlegi étteremben csak vacsoráztatás van. Így több időm jut a helyek felfedezésére.

Van kedvenc helyed és miért?
Kedvenc helyem kivételesen nem egy koktélokkal és pálmafákkal teli trópusi sziget, hanem épp ennek az ellenkezője. Hideg, havas hegycsúcsok, vagyis Alaszka. Imádom a természetet és az állatvilágot. Teljesen elvarázsol az ottani élet. Szeretek pihenni is a partokon, de az aktív időeltöltés közelebb áll hozzám.

Mi volt a legnagyobb kihívás a hajós életben?

Az egyik legnagyobb kihívásnak a nyelvet mondanám. Egy teljesen idegen világban, egy teljesen idegen nyelven kell megfelelnem, amivel sokszor nem tudom ugyanúgy kifejezni magam, mint magyarul. A másik viszont, hogy itt csak saját magamra számíthatok. Nincs mögöttem a családom, a barátaim, amikor nehéz napjaim vannak.

Hogy telnek a napjaid?
A jelenlegi helyeken (Alaszka) a hajóval korán kötünk ki. Így munka előtt (korai kezdés esetén) leszállok egy reggeli kávéra vagy a szokásos nutellás palacsintára és megyek vissza dolgozni. Amikor több időm van kint, mindig próbálok új helyeket felfedezni, szeretek túrázni vagy csak épp fotózni.

Mit csinálsz a szabadidődben?
Szabadidőmben szeretek olvasni, konditerembe járni és persze a délutáni alvások sem maradhatnak el. De elsősorban, amikor csak a beosztásom engedi, mindig leszállok a hajóról. Amikor új helyen vagyunk, az elsők között vagyok a sorban, hogy leszállhassak.

Milyen gyakran térsz haza és olyankor mire van időd?
Egy szerződés 6-8 hónapig tart és 2-3 hónapos szabadság követi. Igyekszem minél többet pihenni, családdal, barátokkal lenni. Az utazás ilyenkor sem marad el, ami az igazi nyaralás számomra. Nem kell az órámat figyelnem, nem vagyok időhöz kötve. Így én is tudom élvezni a pillanatokat.

Tanulás mellett dolgozni? Így élj meg egy programozói képzés mellett!

Tanulás mellett dolgozni? Így élj meg egy programozói képzés mellett!

Kiknek ajánlod ezt az életet?
A hajózást mindenkinek ajánlom, aki szeretné magát egy teljesen más világban kipróbálni. Szeretne sokat utazni, nemzetközi kapcsolatokra szert tenni. Nem mondom, hogy könnyű, mert nem egy leányálom. De a csodálatos helyek miatt megéri a sok munka.

Hol jártál mostanában?
Ez a szerződésem elég színesre sikeredett. Októberben Ausztráliából indultam, a környező szigeteket fedeztük fel Új-Kaledóniában és Vanuatuban. Februárban áthajóztunk Új-Zélandra és Tazmániába is. Áprilisban pedig kezdetét vette a nagy utazás (ami miatt hajót váltottam). Francia Polinézia és Hawaii szigetei érintésével májusban megérkeztünk Alaszkába. Harmadszor is visszatértem a kedvenc helyemre.

Mesélj a blogodról!
Blogot a második szerződésemben kezdtem el írni, aminek már 6 éve. Egyszerűbb volt ezen keresztül elmesélnem, hogy mit is csinálok, merre is járok. Az elején ez csak a családnak és a barátoknak készült, aztán egyre több olvasóm lett. Így próbáltam még jobban bemutatni a hajón való dolgozást és a helyeket, amerre jártam/járok. Mind a pozitív és negatív oldalát is.

Ezektők a természetes összetevőktől lesz dús és egészséges a hajad

Ezektők a természetes összetevőktől lesz dús és egészséges a hajad

Mik a terveid a jövőben?
Vannak terveim a jövőre, főleg az utazás terén. De még szeretnék kicsit maradni és elmélyedni a tengerben.

Kövesd Andi @andiistravelling mindennapjait és utazásait az Instagramon!

Ez is érdekelhet

Arcjóga: 4 gyakorlat a tökéletes arcbőrért

Arcjóga: 4 gyakorlat a tökéletes arcbőrért

GLAMOUR Horoszkóp

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

A Nyilasoknak anyagi gondjaik lehetnek, a Bakok sikeresek lesznek vállalkozásukban - Napi horoszkóp: Május 17.

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod