Te lehúzó vagy felemelő kérdéseket teszel fel magadnak? Mindkettő más énképet formál

Sorozatunkban Manhalt Dóra a kineziológia módszerének segítségével mutatja meg, hogyan nézz rá más nézőpontból az életedre, hogyan hozd ki magadból a legtöbbet, hogyan hallgass a belső hangodra annak érdekében, hogy egy teljesebb és boldogabb életet tudj élni. Ezúttal abban segít, hogyan formálhatod az énképedet lehúzó vagy épp felemelő kérdéseken keresztül

Te lehúzó vagy felemelő kérdéseket teszel fel magadnak? Mindkettő más énképet formál
Fotó: Getty Images/Yiu Yu Hoi

Gondolkodtál már azon, milyennek látod magad kívülről, vagy épp miket mondasz magadnak egy feladat megoldása során? Biztatod vagy épp lehúzod magad ilyen helyzetekben? A válasz nem mindegy, legtöbbször ezen áll vagy bukik minden! De kezdjük az elejéről: mindannyiunk fejében él egy kép magunkról. Ez a kép a születésünk óta alakul, és folyamatosan formálódik bennünk az alapján, hogy mások mit mondanak rólunk, illetve mi magunk miket mondunk magunkról.

Minél fontosabb számunkra valaki, annál jobban számít, mit gondol rólunk. Például, ha egy barátunk kellemetlen vagy hazug dolgokat állít rólunk, az általában jobban fáj, mintha egy ismeretlen tenné ugyanezt. Ezen mondatok alapján képesek lehetünk magunkról egy hamis képet kialakítani - ezt nevezzük énképnek, amit valóságosnak, és sokszor megmásíthatatlannak gondolunk. Majd pedig ez alapján az énkép alapján cselekszünk és válunk eredményessé vagy épp eredménytelenné.

Ha valami nem megy jól az életünkben, akkor érdemes megnézni, milyen kép él a fejünkben az adott ügyről, és mit mondunk közben magunknak. Ha ez a kép vagy a belső párbeszéd negatív, akkor fontos, hogy változtassunk ezen, és átformáljuk pozitívvá.

Hogyan működik mindez a gyakorlatban?

Fontos, hogy időről-időre megvizsgáld, ki is vagy te, milyen is vagy épp a jelenben. Nem a múltban, a jelenben. Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

  1. Milyen pozitív külső és belső tulajdonságaid vannak? Vedd ezeket számba, írd őket le. 
  2. Mi az, amiben érzed, hogy jó vagy? Amiben ki tudsz teljesedni, amit szívesen, vagy jól csinálsz? 

6 módszer, ha úgy érzed, nem elég a 24 óra egy nap

Érdemes ezekkel időnként szembesíteni magad. Hiszen minden ember jó valamiben, nincs olyan, aki nem. Aki ezt mondja, annak az énképe eltorzult valaminek a hatására. Az összeírt listán szereplő tulajdonságok, képességek benned vannak, bármikor tudod használni őket, építeni rájuk, és fontos, hogy használd is őket! Azért birtoklod ezeket a képességeket, hogy a magad javára tudd fordítani őket. A jó hír pedig az, hogy a számuk a végtelenségig bővíthető. Minden egyes nap tanulhatsz, elsajátíthatsz valamit, amitől több leszel, ami erősebbé, magabiztosabbá tesz, ami segít könnyebben átélni helyzeteket.

Lehúzó vagy felemelő kérdések? Nem mindegy

Talán észre sem veszed, de vannak bizonyos kérdések, amiket naponta felteszel magadnak, és sajnos nem mind szolgálja a boldogságodat vagy a fejlődésedet. A lehúzó kérdések („Miért nincs nekem is olyan házam, autóm, stb…?”, „Miért nincs párkapcsolatom?”, „Miért ilyen a családom, a barátaim?”, „Miért nem sikerül soha semmi?”) a hiányra koncentrálnak.

Fotó: GLAMOUR

Tudatosan elcsípheted őket, ha tisztában vagy a következő trükkel: a miérttel kezdődő kérdések mindig lefelé visznek, egyre szomorúbbak és kedvetlenebbek leszünk tőlük. Egyre kilátástalanabbnak látjuk tőlük a helyzetünket, magunkat, a jövőt, csökken az önbizalmunk és a hitünk abban, hogy képesek vagyunk változtatni a helyzeten. Minél tovább ismételjük az ilyen típusú kérdéseket, annál mélyebbre kerülünk az önsajnálatban.

Szerencsére létezik ellenpont is: a támogató kérdésekkel („Hogyan sikerülhet jobb munkahelyet találni?”, „Hogyan lehetne több szabadidőm?”, „Hogyan élhetnék boldogabb párkapcsolatban?”) olyanná tehetjük az életünket, amilyenné szeretnénk. A HOGYAN kérdés mindig előre visz, lehetőséget teremt, és egy olyan helyzetet, ami segít kilábalni, felemel, erősebbé, és kitartóbbá tesz.

Nagyon fontos, hogy minél hamarabb megjegyezd: amíg nyertesnek látod magad az életedben, addig nyerni is fogsz. De ha vesztesként látod magad, nagy esély van rá, hogy veszíteni fogsz a különböző helyzetekben. Az agyunk mindig azt a képet valósítja meg, amit elképzelünk: nem mérlegel, hogy az számunkra jó vagy rossz, egyszerűen csak megvalósítja. Ezért nagyon fontos, hogy a számunkra jó és kívánatos helyzetekről alkossunk képet, és ennek megfelelően cselekedjünk. Így lesz mindig a mi kezünkben az irányítás, és így lesz választásunk a dolgok alakításában.

Fotó: GLAMOUR

Hogy egy fokkal konkrétabbá tegyem számodra a helyzetet, van egy hasonlat. Az életünk pont olyan, mint egy sorozat. Mi vagyunk benne az írók, a rendezők és a főszereplők is, így különösen nagy a súlya, hogyan formáljuk azt, mivel élvezői vagy elszenvedői, és nem csak alkotói leszünk a folyamatnak. Mivel mindenki különbözőképpen látja a világot, lehet, hogy valaki vígjátékot, rémtörténetet vagy épp drámát alkot a saját életéből. Az, hogy milyen lesz a sorozatod, kizárólag rajtad múlik, mint ahogy az is, melyen szerepet játszol. Lehetsz örök elégedetlen, sajnálkozó vagy épp vicces, a döntés a tiéd. A tested azt tudja csak megalkotni a külvilágban, amit fejben már megalkottál. Te milyen filmet szeretnél alkotni?

Olvasd el kineziológushoz szakértőnk korábbi cikkeit is:

Ez is érdekelhet

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Életed legintenzívebb orgazmusához a G-pont juttat el – így találsz rá

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói