Te odaadod magad?

2014.január.4.

Ismét abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy New Yorkban tölthetem napjaimat. Mivel karácsony után érkeztem, így a szilvesztert a Times Square-en ünnepeltem. Az odajutás azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre tűnik.

Szilveszter New Yorkban
Szilveszter New Yorkban
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az év utolsó napján kb. délután kettő órakor lezárják az összes utcát és metrófeljárót, ami a térre vezet. Mindenhol rendőrök sorakoznak a kordonok mellett, és csak az ezen a területen levő éttermekbe szóló meghívóval rendelkező személyeket engedik be. Tehát akik valóban bejutnak a világ közepén levő partiba, azok vagy odaálltak reggel, esetleg előző nap, vagy valamilyen kiváltsággal rendelkeznek, például katonák.

Engem leginkább a véletlen és a szerencse együttese sodort oda. Azonban a hét óra várakozás alatt a dermesztő hidegben többször átfutott az agyamon ennek az egésznek a pszichológiai háttere.

Annak idején végeztek olyan kutatásokat, hogy ha egy csoportba nehéz bekerülni, akkor másképp fogja-e értékelni a személy a tagságot, mint ha előfeltételek nélkül is ott lehet. A válasz: igen.

A kísérlet végrehajtásának idején az emberek még nem beszéltek nyilvánosan a szexről, így igazi újdonság volt, amikor meghirdették egy csoport indulását, ami a nemi élettel kapcsolatos témákat dolgoz fel. A jelentkezők egyik felének szigorú előszűrésen kellett részt venniük, a másik felének semmin. A csoport indulása előtt mindenki belehallgathatott az előadás egy részletébe, melyből világossá vált, hogy a bogarak nemi életéről lesz szó. Akik "megdolgoztak" a bekerülésért, így is azt mondták, érdekesnek tartják a témát, mindenképp részt vesznek benne. Akiknek nem kellett semmit tenniük, visszautasították az ajánlatot, mondván, nem erre számítottak.

Ha egy helyzetbe, helyszínre, iskolába, munkahelyre, kapcsolatba nehéz bekerülni, akkor azt jelentősebbnek fogjuk értékelni, mint ha minden megy, mint a karika csapás. Ha ugyanis meg kell felelni a nehéz előfeltételeknek (pl.: magas felvételi pontszám), sok időbe és energiába kerül valami, és még a társadalom is elismeri, akkor igazán különlegesnek érezhetjük magunkat, ha teljesítettük a kihívást, és komoly elismerésben is részesülhetünk.

Mindezek alapján elgondolkodtató, amit a régiek mondtak, miszerint nem jó döntés, ha a nő rögtön odaadja magát a férfinak, mert a férfi így gyorsan el fogja veszíteni az érdeklődését iránta. Azonban, hogy ez az odaadás a szexualitásra kell-e, hogy vonatkozzon, azt mindenki döntse el maga.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Napi horoszkóp: Készülj fel egy váratlan meglepetésre - október 6.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói