Ennyire nem mindegy, milyen tisztítószerekkel takarítasz otthon

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az otthonunk tisztán tartására és ápolására akár napi szinten is érdemes időt szánnunk, hiszen ha tiszta a környezetünk, akkor nemcsak, hogy komfortosabban érezhetjük magunkat, de az egészségünknek is jót tehetünk. De gondoltad volna, hogy egyáltalán nem mindegy az sem, hogy milyen tisztítószerekkel takarítasz otthon? Ugyanis mérgező anyagoktól mentes opciókat választasz, az bizony sok szempontból kedvezőbb lehet.

A hatékony tisztítás egyszerűbb, mint gondolnád
A hatékony tisztítás egyszerűbb, mint gondolnád
Fotó: netrun78/Getty Images

Sok tisztítószer tartalmaz olyan összetevőket, amelyek belélegzése, lenyelése, vagy a bőrünkkel, esetleg a szemünkkel való érintkezése veszélyes lehet az egészségünkre. Ha viszont olyan tisztítószerekkel takarítasz otthon, amelyek természetes összetevőkből állnak, akkor magadat is nagyobb biztonságban tudhatod - hiszen háztartási balesetek még a legnagyobb elővigyázatosság ellenére is előfordulhatnak.

Mi szól a természetes tisztítószerek mellett?

Rengeteg olyan népszerű tisztítószer van, amelyekkel bár alaposan kitakaríthatjuk az otthonunkat, különféle mérgező anyagokat tartalmaznak. Ezáltal pedig a használatuk közben folyamatosan ott a lehetősége annak, hogy véletlenül kiömlik, majd a bőrünkre vagy a szemünkre kerül, ami a kisebb irritációktól kezdve a nagyobb problémákig számos gondot okozhat. A természetes tisztítószerek esetében viszont aligha kell mindezektől a negatív következményektől tartanod.

A természetes tisztítószerek amellett, hogy biztonságosabbak az egészségedre nézve, a környezeted számára is jobb választásnak tekinthetőek. A mérgező vegyszerek lefolyóba kerülése ugyanis komoly terhet jelent a vizeink számára. Sok hagyományos tisztítószer pedig nemcsak, hogy mérgező anyagokból készül, de biológiailag nem lebomló, és olyan nem megújuló energiaforrásokból származó összetevők is lehetnek benne, amelyek károsan hatnak a Föld élővilágára.

Milyen opciókat érdemes használnod?

Természetes tisztítószerekből is sokféle létezik, így ha most térnél át a használatukra, akkor a legjobb talán az, ha olyan opciókat próbálsz ki elsőként, amelyek minden már most is fellelhetőek az otthonodban, vagy ha mégsem, akkor egyszerűen beszerezhetőek. Ilyen például a fehér ecet, amely ecetsavból és vízből készül. Egy igazán hatékony tisztítószerről van szó, amely oldja a zsírt, és rengeteg szennyeződéstől segíthet megszabadulnod, beleértve a penészgombát, a viaszlerakódást, megannyi foltot és még a kelletlen szagokat is.

4 tipp, hogy csökkentsd a háztartási hulladékot

4 tipp, hogy csökkentsd a háztartási hulladékot

A fehér ecethez hasonlóan hatékony tisztítószer lehet a vodka is, amely kitűnő segítség a penész eltüntetéséhez ,továbbá zsírtalanító hatása is van. Nagyszerű tisztítószer továbbá a citrom is, a benne található citromsav, ugyanis hatékonyan fellép a lúgos foltok ellen, így alkalmas például a fürdőszobában vagy a konyhában lerakódott szappanmaradványok eltüntetésére, de alaposan kitisztíthatod vele a régi rézedényeket és serpenyőket is. Aztán persze ott van a hidrogén-peroxid, amivel nemcsak a sebeket fertőtleníthetjük hatékonyan, hanem a foltos, fehér ruhákat is. Ha ezek közül csak egyet is kipróbálsz, szinte biztos, hogy hamar kedvet kapsz a természetes tisztítószerek rendszeres használatához.

Nem kell lemondanod a hatékony tisztításról

Abszolút érthető, ha jelenleg te is azt gondolod, hogy az otthonod alapos kitisztításához mégiscsak szükség lehet a tipikusan intenzív és rossz szagú, mérgező anyagokat tartalmazó tisztítószerekre, hiszen sokan ezeket szoktuk meg. De az igazság szerencsére az, hogy sok természetes tisztítószer legalább olyan hatékony, mint mérgező társai. Csak nézz utána, hogy milyen felületekre és szennyeződésekre milyen tisztítószer ajánlott, így már kezdheted is a természetes, környezetkímélőbb takarítást.

Persze a természetes tisztítószerek esetében sem árt némi elővigyázatosság. Bármilyen tisztítószert szeretnél készíteni vagy használni, tartsd be hozzá az utasításokat, a pontos arányok kimérését is beleértve. Olykor még bizonyos természetes anyagok is irritálhatják a bőröd, ezért a legbiztosabb az, ha vízálló kesztyűben takarítasz. Végül, de nem utolsó sorban pedig még a természetes tisztítószereket is tartsd távol a gyermekektől és a háziállatoktól.

Forrás: realsimple.com, nyc.gov, thehealthymaven.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Az Ikrekre gondtalan nap vár, a Szűz előtt új lehetőségek nyílnak meg - június 15.

Napi horoszkóp: Az Ikrekre gondtalan nap vár, a Szűz előtt új lehetőségek nyílnak meg - június 15.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)