Tippek a hétköznapokra: így csökkentsd az ökológiai lábnyomod!

2021.január.26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokszor halljuk, hogy fogyasztói társadalomban élünk: egyre többet vásárolunk, mégis hiányérzetünk van. Ráadásul az óriásmennyiségben előállított árucikkeknek sokrétű környezeti hatása van, ezek közül csak egyik az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulás. A masfelfok.hu arra volt kíváncsi, hogy egyénként vagy közösségként mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen. Közben pedig azt is megmutatják, mi köze mindehhez a boldogságnak.

Tippek a hétköznapokra: így csökkentsd az ökológiai lábnyomod!
Fotó: Getty Images

Tippek – Hogyan csökkentheted a szénlábnyomod?

A tartós és nem tartós fogyasztási cikkek gyártása, szállítása, használata majd a keletkezett hulladék kezelése jelentős mértékben hozzájárul a globális éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásához. Tartós árunak minősül minden olyan termék, amit több mint három évre vásárolunk, mint például bútorok, háztartási eszközök, sportfelszerelés vagy játékok. Míg a nem tartósak közé sorolhatók mindazok, melyeket három éven belül elfogyasztunk (pl. tisztítószerek) vagy elhasználunk (pl. bizonyos ruhák), illetve minden romlandó élelmiszer. Minden egyes árunak van környezeti hatása, ennek egyik mércéje a szénlábnyom.

Mi is az a szénlábnyom?
A szénlábnyom azt mutatja meg, hogy például egy termék életciklusa, egy ember életmódja, egy vállalat tevékenysége mennyi közvetlen és közvetett üvegházhatású gázkibocsátással jár. Különböző módszerek segítségével kiszámolható egyes termékek, szolgáltatások, vagy épp az egyén, egy közösség vagy a társadalom egészére vonatkoztatott szénlábnyom. Segítségével mérhetővé válik, hogy mennyiben járulunk hozzá a globális éghajlatváltozáshoz.

Mivel gyakorlatilag minden áru életciklusa során – a gyártástól a hulladék kezeléséig, azaz "a bölcsőtől a sírig" vagy újrahasznosítás esetén "a bölcsőtől a bölcsőig" – rendelkezik valamilyen mértékű üvegházgáz kibocsátással, ezért ennek csökkentésére a legkézenfekvőbb megoldás, ha egyszerűen csak kevesebb új dolgot vásárolunk. Ha ugyanis egy új terméket nem veszünk meg, azzal egyúttal elkerüljük az alapanyagokkal, gyártással és forgalmazással kapcsolatos kibocsátásokat.

Aljas tudatalatti
Fogyasztói szokásokkal foglalkozó tanulmányok megmutatták, számtalan olyan termék van, amik könnyebbé teszik életünk vagy épp vélt-valós társadalmi státuszt jelentenek, azonban ezek könnyen válhatnak pénzügyi nehézségek forrásává. Nem is beszélve a porfogóként végző tárgyakról és kütyükkel teletömött szekrényekről – írja Craig Chandler a Yale Egyetem éghajlatváltozással foglalkozó oldalán.

A boldogság alapvető szükségleteink kielégítésével kezdődik, mint étel, ital, menedék és megfelelő ruházat. Azonban, ahogy azt a pszichológus-író Jonathan Haidt hangsúlyozza, amint az egyén a társadalmi középosztályba kerül, a kapcsolat anyagi helyzet és boldogság között már egyre kevésbé azonosítható. Az egyre komfortosabb élet – nagyobb ház, több vagy újabb autó, szórakoztató digitális eszközök – gyorsan megszokottá válik, az újonnan megteremtett, jobb(nak vélt) körülményeket magától értetődőnek vesszük vagy meg sem becsüljük igazán. Így hát a kezdeti öröm, "az újdonság varázsa", hamar elillan. A fogyasztói társadalom jellemzője, hogy az anyagi javak, szolgáltatások utáni vágy kielégíthetetlen, éppen mivel nem vezet valódi boldogsághoz.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy akkor miért is törekszünk annyi (luxus) termékre ahhoz, hogy "előrébb jussunk"? Haidt szerint a válasz az evolúcióban és a modern élet reklámfényeiben keresendő. Az evolúció formált minket úgy, hogy sikerre (presztízs, erőforrások) törekszünk, mintsem tartós, értékteremtő boldogságra. A modern társadalom marketingesei pedig épp ezekre a mélyen gyökerező, tudatalatti vágyakra építenek, hogy minél többet fogyasszunk.

A fogyasztói társadalomban a termelők aktívan befolyásolják a fogyasztók vágyait, fogyasztási szokásait, fogyasztási hajlandóságát. A befolyásolás legdirektebb eszköze pedig a reklám. Hankiss Elemér szociológus-értékkutató szerint a reklámok egy jelentős része a fogyasztást mint a boldogság megszerzésének, megélésének alapvető eszközét mutatja be, a materiális javakhoz immateriális értékeket asszociál, a fogkrémet a szépséggel párosítja, a dezodort a csábítás eszközének állítja be, azt sugallja, hogy aki megfelelő mosóport vásárol, annak boldog családi élete lesz… (Az emberi kaland, 1997)

Minőségi időtöltés, kisebb szénlábnyom


Robert E. Lane politikai pszichológus úgy vélte, a túlzott fogyasztásra törekvés meggyengíti az embert körülvevő, biztonságot adó társadalmi támogatást, lazítja a családi, baráti kötődéseket. A pénz és a fogyasztói javak által kínált haszon azonnali, míg a barátságból, s különösképpen a közeli, intim barátságból származó nyereség csak hosszabb távon nyilvánul meg. David Christian történész kifejtette, hogy a jóllét hozzávalói – mint például a barátság, a jó beszélgetés, a fizikai jóllét és biztonság érzése, a szépség elismerése, a kedvesség, a humorérzék, az intimitás vagy a jó ötletek öröme – nem igényelnek semmiféle fogyasztást. Így gyakorlatilag szénlábnyom-mentesek is!

A boldogság pszichológia kimagasló alakja, Csíkszentmihályi Mihály kutatási eredményei is alátámasztják a fentieket. Híres flow-elmélete szerint az emberek magas fokú örömöt, intenzív boldogságélményt általában nem olyankor élnek át amikor passzívan (fogyasztóként) viselkednek, hanem olyankor, amikor figyelmüket, pszichikai energiáikat egy kihívást jelentő feladat megoldására koncentrálják. Tehát egy tevékenység nem (vagy nem csak) attól válik örömtelivé, hogy a tevékenység során mit kapunk, hanem sokkal inkább attól, hogy mi magunk mit adunk bele, milyen figyelmet, elköteleződést, mennyi energiát.

Szénlábnyomunk csökkentésének sokfajta módja van, ebben a cikkben fogyasztási szokásainkra fókuszáltunk. Mint bemutattuk, átgondolt vásárlással (vagy épp nem-vásárlással) csökkenthető a környezetre rótt terhelésünk, spórolunk és több időnk jut értékes tevékenységekre és kapcsolataink ápolására.

Ha szeretnél még több izgalmas cikket olvasni az éghajlatváltozásról, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a másfelfok.hu oldalra, ahol rengeteg érdekes téma közül választhatsz.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Ez vár rád a szerelemben a Tarot kártya szerint 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

Ne higgy a mendemondának: tévhit a hüvelygomba és a hűtlenség kapcsolata! (x)

PR

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

Csábítsd el párod - ezek most a legszexibb illatok! (x)

PR

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)

Ez az oka, ha gyakran tapasztalunk hólyaghurutot az együttlét után (x)