Tudtad? 3 különböző kötődési típus létezik, és mindegyik más hatással van a kapcsolataidra

2020.július.1.

Biztosan hallottál már az egymáshoz való kötődéseink különböző fajtáiról, de vajon tudod, melyik a tiéd? Megkérdeztünk egy kapcsolati szakértőt a témáról, aki elmagyarázta a kötődések különböző fajtáit, és hogy azok milyen hatással lehetnek a kapcsolatainkra.

A kép iróniát tartalmaz
A kép iróniát tartalmaz
Fotó: Rexfeatures

Mindannyiunkban megvan a képesség arra, hogy kapcsolatokat és kötelékeket alakítsunk ki egymással. Életünk legfontosabb dolgainak egyikei a barátságaink és kapcsolataink.

Úgy vagyunk bekötve, hogy kapcsolatokat teremtsünk és keressük mások társaságát. Ez még relevánsabbá vált az utóbbi időben, mint valaha, hiszen a karantén alatt megtapasztalhattuk milyen is izoláltnak lenni. Ugyanakkor pusztán azért, mert mindannyiunkban megvan ez a szocializálódásra való vágy, ez közel sem jelenti, hogy ugyanabból az irányból közelítjük meg a dolgokat. Itt válik igazán érdekessé, hogy milyen kötődési fajtákról ismerszik meg egy kapcsolat.

Korai kapcsolataink és tapasztalataink eredményeként mindannyian különböző kötődési stílusokat alakítunk ki. Tehát a már fiatalon elkezdett szocializálódásunk mintája visszaköszön a felnőtt éveinkben is. Ugyanúgy alakítjuk ki a kapcsolatainkat és barátságainkat, ahogyan régen is tettük. Igaz, mindenki eltérő tapasztalatokkal rendelkezik kapcsolatok terén. Ezért is állapították meg, hogy az emberek három különböző kapcsolatkialakítási stílust képviselhetnek: biztonságos, elkerülő vagy szorongó. Silva Neves, szexuálpszichológus és kapcsolati pszichoterapeuta magyarázta el pontosan, mit árulnak el ezek a kötődési típusok rólunk, és mit jelenthet ez viszonyainkra nézve.

<˘˘˘˘/>Szóval melyik ez a 3 kötődési típus, és mit is jelentenek igazán?˘˘˘˘

Mint már említettük, három olyan kötődési stílus létezik, amelyek általában leírják a másokkal való kapcsolattartás és a kapcsolatok kiépítésének módját. De honnan tudhatjuk, melyik kategóriába tartozunk?

Silvia Neves szerint, az a legjobb, ha saját magunk mintáira figyelünk ahelyett, hogy a kapcsolatainkat vennénk szemügyre.

"Például, ha egy kapcsolatban sokat szorongtál, de a többiben nem, az még nem jelenti automatikusan, hogy a szorongó típusba tartozol. Inkább azt, hogy jó okod volt a szorongásra és talán tisztában voltál vele, hogy ez a kapcsolat nem kedvező számodra. Azonban, ha észrevetted, hogy valóban szorongsz minden egyes szituációban (például aggódsz, hogy a partnered megcsal vagy, hogy szeret-e még), akkor esélyes, hogy ebbe a típusba tartozol."

<˘˘˘˘/>De hogyan néz ki ez a 3 kötődési típus gyakorlatban?˘˘˘˘

Biztonságos
A biztonságos kötődési stílusú emberek könnyen bíznak egymásban, és nem kételkednek másokban. Biztosak magukban és környezetükben, ellenállnak a viszontagságoknak.

Szorongó
Ez a típus nem bízik meg annyira másokban. Nem tudják elképzelni, hogy miért szeretheti őket bárki is, és azzal álltatják magukat, hogy ez hazugság. Gyakran hiszik, hogy partnerük becsapja őket.

"Ezek az emberek nem nagyon hisznek magukban. Nagyon félnek az elutasítástól. Azt akarják, hogy valaki közel álljon hozzájuk, de attól is tartanak, hogy ezek az emberek elhagyják őket, mert ők nem elég jók. Sokszor csak saját hibáikon jár az eszük, és rendkívül érzékenyen érinti őket a mások által megfogalmazott kritika. Eközben azt sem kedvelik, ha valaki túlságosan dicséri őket."

Az intimás 4 formája (a szexen kívül), amit meg kell tapasztalod a párkapcsolatban

Az intimás 4 formája (a szexen kívül), amit meg kell tapasztalod a párkapcsolatban

Elkerülő

Ha inkább szeretsz egyedül lenni, ahelyett, hogy másokkal töltenéd az idődet, valószínűleg az elkerülő stílus illik rád. Ezek az emberek nem szeretik a kapcsolatok gondolatát, ahogyan azt sem, ha valaki tőlük függ.

"Általában maguk kezeli az életüket, és nem kérnek másoktól segítséget. Lehet, hogy kritikusak a romantikus emberekkel szemben, vagy úgy gondolják, hogy unalmas partner találni."

<˘˘˘˘/>Hogyan befolyásolja a kötődési stílusunk kapcsolatainkat?˘˘˘˘

A kapcsolatainkhoz fűződően fontos megérteni, hogy a ragaszkodási típusunk mennyire illik a másik stílusához.

Neves szerint nem probléma, ha eltérő kötődési stílusban van partnerével szemben - az egyik legjobb egyensúly a szorongó és a biztonságos emberek között van- számít, hogy időt szánjunk arra, hogy leüljünk és megértsük, mit jelenthet ez a partnerünk igényeire nézve.

"Mindenki más, ezáltal különböző érzékenységgel bír a dolgok iránt" - magyarázza Neves. "Például egy biztonságos stílusú személynek nagyon tetszik az ölelés, miközben egy szorongó ember még idegesebbé válhat akkor, amikor felfedezi, hogy partnere az exe képeit lájkolgatja, és egy elkerülő személy tartózkodhat attól, hogy társadalmi eseményeken vegyen részt. Ha ismered partnered különleges érzékenységét, szeretettel és gondoskodással navigálhatsz ezekben."

Ez is érdekelhet

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

Szűkül a baráti köröd? Probléma vagy teljesen normális folyamat?

GLAMOUR Horoszkóp

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Ma kerüld a drámázást - Egymondatos horoszkóp: május 18. kedd

Monitor

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod

9 új könyv májusban, amit hiba lenne kihagynod