Ez történhet, ha újév napján leszeded a karácsonyi díszeket

Ha választhatnánk egy napot, amikor semmiképp sem érdemes karácsonyfát bontani, az az új év első napja lenne. Hogy miért is? Több oka van annak, amiért nem érdemes idő leszedni a fát, de a január elseje tényleg tabu. Hogy miért is? Lássuk!

  Több okból sem ajánljuk a karácsonyfa korai leszedését
Több okból sem ajánljuk a karácsonyfa korai leszedését
Fotó: Carol Yepes/Getty Images

Ha az ünnepi dekorációról van szó, azt hiszem kijelenthetjük, hogy kétféle ember létezik: azok, akik legszívesebben már néhány nappal karácsony után leszednék a fáról a díszeket, és azok, akik még a hagyományosnak számító január 6-ai dátumon sem állnak készen arra, hogy végleg búcsút intsenek az ünnepeknek. Ha a fád még nem hullajtja a leveleit, nyugodtan hagyd tovább tündökölni, de ami a fő: semmiképpen se újév napján szedd le. A hagyomány szerint ugyanis a karácsonyi szezont egészen január 6-áig kellene ünnepelni, és a fát is egészen addig feldíszítve hagyni, mindemellett pedig az újévre időzített karácsonyi díszek leszedésének praktikus okai is vannak.

A hagyomány szerint január 6-án bontjuk a fát

Talán te is hallottad már a karácsony 12 napjáról szóló dalt, de azt tudtad-e, hogy a 12 nap konkrétan karácsony napján kezdődik? Ez pedig azt jelenti, hogy szenteste után még majdnem két hét teljes ünneplés vár rád. A keresztény szokások szerint ugyanis január 6-a jelzi azt a napot, amikor a háromkirályok ténylegesen megérkeztek Betlehembe, miután Jézus megszületett, így ez a nap jelzi a karácsonyi ünnepségek hivatalos végét.

Ezt a napot nevezik Epifánia, vagyis Vízkereszt ünnepének, de tizenkettedik éjszakaként és háromkirályok napjaként is emlegetik. A világ egyes részein pedig ugyanolyan nagy ünnepet jelent, mint maga a karácsony, és a hagyomány szerint valójában balszerencsét hoz, ha a díszeket ezen időpont előtt leszedjük. Így ha amellett vagy, hogy a díszítés minél tovább fent maradjon, ez egy remek válasz lehet, ha a családod szilveszter után megkérdezi, miért áll még mindig a karácsonyfa.

Újév napja különösen rossz választás lehet

Még ha nem is hiszel a babonákban - így nem szeretnéd tartani a január 6-ához köthető hagyományt sem -, lehetőleg akkor se új év első napját válaszd a karácsonyi díszek leszedéshez. Függetlenül attól, hogy volt-e nagyobb összejövetel vagy italozás, nagy valószínűséggel mindannyian fáradtabbak vagytok, mint egy átlagos napoton. Érdemes ilyenkor inkább a pihenésre és a finom, szerencsét hozó ételekre helyezni a hangsúlyt. Amennyiben továbbra is megválnál a karácsonyfától és a díszektől, legalább a január 2-át várd meg.

Mi hoz szerencsét az új évben?- Különböző szokások vannak a világban

Mi legyen a leszedett karácsonyfával?

Míg a díszeket legtöbbször egyértelmű, hogy dobozokba pakoljuk, és a következő karácsonyig mindegyiket biztonságos helyre tesszük, a karácsonyfa már annál ritkábban kerül ki szépen az ünneplés helyszínéről. Ne hagyd a járdaszigeten az élő fát, inkább hasznosítsd újra. A még ép ágakból készülhetnek különféle díszek, de annak is érdemes utánajárnod, hogy a környékeden hol van lehetőséged felajánlani a számodra feleslegessé vált fát, hogy mások aztán egy praktikus cél érdekében újrahasznosíthassák azt.

Forrás: bhg.com

Hogy biztosan jól induljon az újév:

Ez is érdekelhet

Keanu Reeves olyan édesen beszél 49 éves barátnőjéről, ahogy arra mind vágyunk

Keanu Reeves olyan édesen beszél 49 éves barátnőjéről, ahogy arra mind vágyunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói