A tökéletes fenyőfa titka - Mégis melyiket érdemes választani?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rábukkanni a tökéletes fenyőfára kihívás, de közel sem lehetetlen feladat, ha pedig már megvan, az életben tartásáról is gondoskodnunk kell. Íme egy kis útmutató ahhoz, hogy minél tovább gyönyörködhess a karácsonyfád szépségében.

  Tudatosan válasszunk karácsonyfát
Mutasd a célod, mi pedig elmondjuk, melyik az ennek megfelelő tökéletes fenyőfa
Fotó: Shutterstock

Nincs ahhoz fogható, mint amikor belengi a lakást a fenyőfa semmihez sem hasonlítható illata. A karácsonyi dalok, finomságok és fények mind-mind hozzájárulnak a hamisíthatatlan ünnepi hangulathoz, mégis az egyik legjelentősebb élményt a feldíszített fenyő látványa nyújtja. Van néhány dolog, amit te is megtehetsz annak érdekében, hogy a lakásod minél tovább pompázhasson általa.

HIRDETÉS

Körültekintően válassz

Érdemes mérlegelni, hogy a fenyőfaválasztásnál milyen szempontok a leglényegesebbek számodra. Illatos legyen? Sokáig kitartson? A legszebbre vágysz? Ne kelljen vele bajlódni? Mivel minden darab más-más jellemzővel bír, ezáltal fontos, hogy átgondold magadban a prioritásokat.

A sokáig vendégeskedő

A legtartósabb fenyő egyértelműen a kaukázusi jegenyefenyő, amit a legtöbben nordmann fenyő néven ismernek. A tűlevelei kitartóan ragaszkodnak ágaihoz, ezáltal vízkeresztig biztosan élvezheted majd a társaságát. Megjelenését tekintve méltóságteljes, gyönyörű a színe, de ha fenyőillatra vágysz, nem ő lesz a legjobb választás.

A fenyőillatot árasztó

A lucfenyő az a fa, ami először megjelenik lelki szemeink előtt, amikor a régi mesekönyvben szereplő karácsonyi rajzokra gondolunk. Európában őshonos és hosszú évekig a legnépszerűbb fenyőfák között tartották számon. A fűtött légteret egyáltalán nem kedveli, úgyhogy hamar búcsút kell majd venned tőle, addig viszont a legillatosabb fenyő tulajdonosa lehetsz.

Így ünnepeld környezettudatosan a karácsonyt – 6 hasznos tipp

Így ünnepeld környezettudatosan a karácsonyt – 6 hasznos tipp

A karácsony szépe

Ha létezne fenyőfa szépségverseny, akkor egyértelműen az ezüstfenyő vinné a prímet, ugyanis annyira gyönyörű, hogy szem nem marad szárazon tőle. A szépségért azonban meg kell szenvedni, hiszen ez a fajta jobban szúr, mint bármelyik másik társa, ezért a díszítés nem lesz könnyű. Ez talán nem jelent akkora problémát, mert már önmagában is tökéletes. Néhány apróság rá, és kész is a remekmű.

Fontos a minőség

Ha már eldöntöttük, melyik fenyő a legideálisabb számunkra, akkor jöhet a következő lépés: hol szerezzük be? Se szeri, se száma a fenyőfaárusoknak a városban; ki olcsóbban, ki drágábban ajánlja. Amennyiben minőségi darabot keresel, úgy érdemesebb kertészetekben körülnézni, továbbá lehetőleg minél később (persze nem az utolsó pillanatban!) beszerezni, hogy minél frissebb legyen. Amikor vásárolsz, nyugodtan kérd ki a fenyőfaárus tanácsát, de ha online veszed meg, mert nem tudod, vagy csak nem szeretnéd hazacipelni a fát, akkor már házhozszállítást is kérhetsz. Ilyen esetben tájékozódj előre.

Gondoskodj róla

Mondanunk sem kell, hogy ez egy fa, ami a természetbe született, ezáltal nem a forróság a legjobb barátja. Ettől függetlenül sokáig bírhatja, ha rendszeresen locsolod és ügyelsz rá, hogy a lakás egyik hűvösebb pontján, mondjuk az ablak és ne a radiátor mellett helyezd el. Utóbbira azért is van szükség, hogy megelőzd a lakástűz kialakulását. Mindemellett pedig egészen a díszítés pillanatáig hagyd a szabadban, tedd egy vödör vízbe, miután lefűrészeltél egy kicsit a fa aljából. Utóbbira azért van szükség, hogy minél több nedvességet tudjon felvenni.

Óvd a környezetet

A karácsony méltó megünneplése mellett nem szabad megfeledkeznünk környezetünk védelméről sem. Emiatt évről évre felmerül az a dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt válasszunk-e. Amit tudni érdemes, hogy Magyarországon nagy számban nőnek fenyőfák abból a célból, hogy egy nap karácsonyfa legyen belőlük. Addig is, amíg a fa 10-20 év alatt eléri végleges termetét, tisztítja a levegőt, tehát a fák kivágása nem erdeink megcsonkítása árán, hanem egy erre a célra létrehozott fatelepen történik. Annak érdekében, hogy biztosan egy ilyen fatelepről kerüljön hozzád a fa, fontos, hogy azt a termelőtől vásárold.

A műfenyő nagyobb károkat okozhat

Gondoltad volna, hogy az élő fák kisebb ökológiai lábnyomot hagynak, mint a műfenyők? A Carbon Trust szerint ennek oka nem más, mint hogy egy szeméttelepen landoló mesterséges fa elégetése sokkal több szén-dioxidot bocsát ki, mint egy valódi fenyőfáé. Utóbbi sorsa karácsony után az, hogy elégetik vagy feldarabolják, azaz bármi is történik vele, az nem okoz akkora károkat a környezetünkben, mint amilyeneket egy mesterséges karácsonyfa elpusztításából keletkező méreganyagok okoznak.

Meghálálja a törődést

Arra is van lehetőségünk, hogy cserepes fenyőt vásároljunk, amelyet, ha megfelelően gondozunk, hosszú évekig a karácsonyfánk maradhat. Ha így döntünk, fontos, hogy a hőmérsékletváltozást fokozatosan adagoljuk neki, tehát, ha sokáig volt kint a hidegben, akkor ne hirtelen kerüljön be a lakásba, illetve utána ne is maradjon bent túl sokáig. Ez azt jelenti, hogy miután lement a karácsony, kezdődhet is a fa visszaszoktatása. Először csak nappalra tegyük ki és éjszakára hozzuk vissza, majd fokozatosan, egyre hosszabb ideig hagyhatjuk kint. 2-3 évente érdemes átültetni, ha pedig hatalmasra nő, a kertben keressünk számára állandó helyet, hogy ha valahányszor ránézünk, a legszebb karácsonyi emlékeink jussanak eszünkbe.

Hangolódj velünk a karácsonyra:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Egy szájról olvasó szakember megfejtette Lajos herceg és Katalin hercegné beszélgetését

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Egy isteni, frissítő illat, ami a fülledt nyári napokra is tökéletes (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)