Stresszmentes karácsony: ünnepi etikett és tanácsok Veszelszki Ágnestől

2021.december.19.

Illemszabályokra azért van szükségünk, hogy bizonyos helyzeteket megkönnyítsünk, jó benyomást keltsünk és hogy ne hozzuk magunkat, se másokat kellemetlen helyzetbe.

Stresszmentes karácsony: ünnepi etikett és tanácsok Veszelszki Ágnestől
Fotó: Mészáros Eszter

Veszelszki Ágnes, nyelvész, kommunikációkutató és tanszékvezető egyetemi docens a Budapesti Corvinus Egyetemen, már korábban bevezetett minket az állásinterjú mögötti illemszabályok világába, amit itt el is olvashattok. Azóta a Protokollkommunikáció nevű Instagram és Facebook oldala még népszerűbb lett és megadta az alapokat a nemrég megjelent Illemkalauz című könyvéhez.

Nekem is volt szerencsém elolvasni a könyvet, ami könnyed, humoros hangvétellel írja le, még a legalapvetőbbnek tűnő szabályokat is. Szabálynak nevezem ugyan, de tekintsünk inkább mindenre úgy, mint jó tanácsokra, amik megkönnyíti az életünket. A könyv az ajándékozás, társasági, éttermi és az élet szinte bármely területére kiterjedő illemtanácsok mellett, a legfontosabb kulturális illemszabályokat is összeszedi a világ számos országából. A hasznos tanácsokat és tippeket Czikkely Panni grafikus illusztrációi teszik még szórakoztatóbbá. Úgy gondolom, hogy ez a könyv nemcsak felnőtteknek szól, hanem a gyerekek is rengeteget tanulhatnak belőle, így remek ajándék bárkinek karácsonyra!

És ha már karácsony, nem is gondoltuk volna, de az ünnepeknek is megvan a maguk etikettje, hogy könnyebb, stresszmentesebb és élvezetesebb legyen a karácsony. Ezeket a tippeket és tanácsokat Ágnes fogja megosztani a válaszaiban, így senki nem marad hasznos információ nélkül.

Mi inspirálta a könyv megírását?

Az Illemkalauz kötet kiindulópontjaként egy Facebook-, majd Instagram-oldal szolgált. Azt terveztem bő két éve, hogy indítok az egyetemen egy új szabadon választható kurzust, Protokollkommunikáció címen. Ám az időközben érkezett tanszékvezetői kinevezésem miatt kisebb óraszámban tanítok, mint korábban, így a kurzus végül nem indult el (egyébként tavaszra újra meghirdettem a kurzust: egy óra alatt maximális létszámú hallgató jelentkezett rá). Mindeközben viszont az ötleteim, a sok-sok összegyűjtött anyagom ott állt a digitális fiókomban. A Protokollkommunikáció Facebook- és Instagram-oldalt 2020 januárjában indítottam el, először csak azoknak a hallgatóimnak, akiknek megígértem, hogy lesz a témában közös óránk. Aztán az oldal önálló életre kelt: egyre többen ajánlották tovább az ismerőseim közül, majd ismeretlenek is a posztokat. Azóta is mindkét oldalra mindennap feltöltök egy-egy illemtanácsot, részletesebb magyarázattal, kifejtéssel. Jelenleg több mint 5500 Insta- és 2500 feletti Facebook-követővel rendelkezik a kezdeményezés.

Mik a tapasztalataid, mennyire hasznos egy ilyen kalauz a hétköznapokban?

Bő egy hónapja jelent meg az Illemkalauz a könyvesboltok polcain. Az eddigi olvasói visszajelzések azt mutatják, hogy sokan saját maguk számára, a szülők-nagyszülők a gyerekeknek, illetve megint mások munkatársaknak, barátoknak szerzik be ajándékként a kötetet. A legtöbben a kötet kedvességét emelik ki: a túlzás nélkül gyönyörű illusztrációkat Czikkely Panni grafikusnak köszönöm. Azt azonban érdemes mindenképpen megjegyezni, hogy a Libri Kiadónál megjelent Illemkalauz nem protokoll tankönyv. Sokkal inkább egy javaslatokkal teli útmutató az udvarias, egymásra odafigyelő kommunikációhoz, viselkedéshez. Éppen ezért sem olvasandó az Illemkalauz folyamatosan: bekezdésenként, témakörönként bele-beleolvasva, az illembonbonokból válogatva javaslom fogyasztani.

Most, hogy jön a karácsony úgy gondolom, sokaknak hasznos lehet a könyv pár része, de ezen kívül milyen illemszabályokról és etikettről érdemes tudnunk a karácsonyi készülődéssel kapcsolatban? Milyen szabályok vonatkoznak az ünnepi összejövetelekre, hogy a lehető legstresszmentesebben teljenek?

Az Illemkalauz egészét egy törekvés hatja át: próbáljunk minél többen másokra való odafigyeléssel, empátiával, tisztelettel viselkedni. Ha ez az üzenet megérkezik az olvasókhoz, úgy érzem, már sokat tettünk azért, hogy ne csak az ünnepek, hanem a hétköznapjaink is stresszmentesebbek legyenek.

Ha kicsit részletesebben megnézzük a kérdést, odafigyelhetünk arra, hogy azokat a kellemetlen témákat, amelyekről talán egész évben nem merünk beszélni, ne a nagy családdal együtt töltött, ünnepi vacsorán hozzuk fel. Gondolok itt arra, hogy a régóta egyedülálló családtagtól ne kérdezgessük folyton, hogy mikor megy már férjhez vagy éppen nősül meg; a gyermektelen házaspárt ne faggassuk arról, ugyan mikor érkezik már gyermek a családba (nagyon sok oka lehet, hogy – még – nem bővült gyermekkel a család); illetve a mások szerint szükséges fogyásra vagy akár hízásra sem a családi ünnepléskor kell utalgatni. Nem tabutémák ezek feltétlenül, de a családi karácsonyozáskor általában nagyobb társaság is jelen van, nem célszerű kellemetlen témákat emlegetni.

A vendéglátónak minden esetben készüljünk (akár az étkezéshez felhasználható) figyelmes ajándékkal. Elképzelhető, hogy egy családban nem szokás ajándékozni – ám ha egy családi vagy baráti társaságban egyvalakinek veszünk ajándékot, akkor illik minden jelenlévőnek kisebb vagy nagyobb értékű ajándékot adni.

Fotó: Mészáros Eszter

Kérlek mesélj egy picit arról, hogy kinek és hogyan illik családi karácsonyi partit szervezni?

A karácsonyi ünnepségekre is a vendégfogadás általános szabályai az irányadók: a családi ünnepek nyilvánvalóan lazábbak, kevésbé formálisak, mint a munkahelyi események. A családi tradíciók itt nagyon fontosak tudnak lenni: keretet adnak az ünneplésnek (például halleves van-e vagy gyümölcsleves, böjtölnek-e délben 24-én vagy egész napos evés-ivás a jellemző, készül-e karácsonyi morzsa, vagy éppen az angyalos csík elmaradhatatlan menüelem-e, illetve mikor adják át az ajándékokat: vacsora előtt vagy után stb.).

A munkahelyi karácsonyozás már egészen más téma. Milyen illemszabályokat érdemes ilyenkor figyelembe venni? Hogyan történik a meghívás egy ilyen partira?

Érdemes időben meghívni a vendégeket, kollégákat – és a pandémia idején nem zokon venni, ha valamely munkatársunk óvatosságból nem vesz részt a nagyobb létszámú, evés-ivással járó karácsonyi eseményen. Ételekkel és italokkal rugalmasan célszerű készülni: a különböző ételérzékenységekkel élő vagy alkohollal nem élő kollégák is megtalálják, amit el tudnak fogyasztani. Résztvevőként pedig ügyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok alkoholos italt: ne történjen olyasmi egy közös ünneplésen, amit esetleg később megbánhatunk.

Fotó: Mészáros Eszter

Hogyan készüljünk az ajándékokkal? Már korábban említetted, hogy a vendéglátónak illik készülni valami apró figyelmességgel. Van más tanácsod is az ajándékozást illetően?

Érdemes alaposan megfontolni az ajándékválasztást: az ajándék valóban a megajándékozott személyről szóljon, ne pedig az átadóról. Nem illik kapott ajándékot továbbajándékozni. Fordítsunk figyelmet a csomagolásra is, ez is figyelmességről árulkodik. De a másik oldal is lényeges: ha ajándékot kapunk – és véletlenül nem örülünk annak –, legyünk hálásak legalább az ajándékozás gesztusáért (és legfeljebb becseréljük a nem megfelelő tárgyat). Ha pénzt vagy utalványt kapunk, illik jelezni az ajándékozónak, mire tervezzük azt fordítani, és ha beszereztük a vágyott dolgot, akkor arról a későbbiek során értesíteni az ajándék átadóját.

Ismét a munkahely következik, mert úgy gondolom ennek is megvannak a maga szabályai. Mit tanácsolsz a munkahelyi ajándékozással kapcsolatban?

Arra célszerű ügyelni, hogy a munkahelyi, üzleti partnereknek adott tárgy csupán figyelmességi ajándék legyen, semmiképpen ne lekötelező, túlzó értékű ajándék. Ez akár még megvesztegetésnek is számíthat. A legtöbb nagy cégnél az üzleti etikai-jogi osztály (a compliance) meg is határozza, milyen értéklimit alatti ajándékot fogadhatnak el a partnerektől a szervezet munkatársai.

Fotó: Mészáros Eszter

Mit illik viselni? Érdemes megadni dresszkódot? Hogyan öltözzünk fel egy családi, illtve egy munkahelyi karácsonyi partira?

Családban ne szabályozzuk a dresszkódot, hacsak nem tematikus partiról van szó, amellyel minden résztvevő egyetért. Az ünnepi alkalmat azonban jelezhetjük az ünnepélyesebb öltözékkel.

Ágnes tanácsaival biztosan könnyebb lesz a szervezkedés, de minden esetben tartsuk szem előtt a hagyományokat, hiszen az, hogy mit eszünk, iszunk vagy milyen programokkal készülünk a karácsonyi összejövetelekre, csakis a társaságtól, a már bevett szokásoktól és a kedvünktől függ.

Szerző: Pongrácz Dóra

Ez is érdekelhet

Ismered a magas sarkú cipők történetét? Biztonsági és higiéniai oka is volt, hogy férfiak viselték!

Ismered a magas sarkú cipők történetét? Biztonsági és higiéniai oka is volt, hogy férfiak viselték!

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról