Újrakezdenéd a kapcsolatotokat? Innen tudhatod, hogy jó ötlet-e

Újrakezdenétek? Elméletben még esélyetek is van arra, hogy ezúttal minden jól alakuljon. Ez azonban attól is függ, miért szakítottatok. Ha viszont őszinték akarunk lenni veled, akkor el kell mondjuk, a fölmelegített kapcsolatok nem túl nagy százalékban sikeresek.

Számolni is fárasztó, hányszor kezdte újra Jughead és Betty a Riverdale-ből
Számolni is fárasztó, hányszor kezdte újra Jughead és Betty a Riverdale-ből
Fotó: Profimedia

Ha véget ért egy kapcsolatunk, annak oka volt. A szerelem elmúlása, a bizalom elvesztése, összeegyeztethetetlen érdekek, személyiségek. Ha mindezek után úgy érezzük, mégis újrakezdenénk, először is a szakítás okait kell végiggondolni. Őszintén át kell beszélni a másikkal azt, hogy vajon az akkor olyan súlyosnak mutatkozó probléma most hogyan lesz megoldható. Mert ha nem lesz az, a kapcsolat ismét kudarcba fullad majd. Sajnos a sikeres újrakezdéshez nem elég az, hogy hiányzik a másik. Ha az érzelmek kihűlése volt az ok, akkor meg kell határozni, miért érezzük most hirtelen mégis azt, hogy szeretjük a másikat.

Könnyen lehet, hogy csak az egyedüllét, az elmagányosodástól való félelem, a kényelem, a nosztalgia kergetne vissza minket a másik karjaiba, nem pedig a valódi szerelem. Ez akkor szokott gyakran előfordulni, amikor valaki nem gyászolja meg megfelelően a végetért kapcsolatot, és vagy azonnal úgy tesz, mint aki túl van rajta, vagy futó viszonyokkal próbálja orvosolni szívfájdalmát. Ha a régi kapcsolatunkhoz hasonlítjuk a magányos péntek estéket és a felszínes viszonyokat, akkor érthető, miért az előbbi kerül ki győztesen. Ettől még nem biztos, hogy újra kellene kezdeni!

A probléma nem szűnik meg magától

Ha alapos megfontolás után is újrakezdjük az egykor véget ért kapcsolatot, meg kell érteni azt is, hogy a probléma, ami miatt a szakítás történt, valószínűleg továbbra is fennáll. Ha nem foglalkozunk vele, akkor hamarosan ugyanoda jutunk, mint egykor. Ehhez rengeteg őszinte beszélgetésre van szükség. Tulajdonképpen a fölmelegített kapcsolatot újként kellene kezelni, azaz újra randevúzni, lassan és megfontolva haladni az elköteleződés felé. Ha így teszünk, az is sokkal hamarabb kiderül, ha csak a kényelem miatt mentünk volna vissza a másikhoz, és megspórolhatunk magunknak néhány elvesztegetett hónapot és egy ismételt csalódást.

A második kör akkor kecsgtet sikerrel, ha az erőteljes érzelmek megmaradtak vagy visszahozhatók. Még ilyenkor is vannak azonban nagyon nehéz szituációk: például, ha azért ért véget a románc, mert az egyik fél félrelépett. Még ekkor sincs veszve minden, azonban nagyon óvatosnak kell lenni, és rengeteget beszélgetni, esetleg külső segítséget is igénybe venni, majd eljutni oda, hogy a megcsaló őszinte bűnbánatot mutat, a megcsalt pedig megbocsát. Másképp ugyanis nem fog menni a dolog.

Mielőtt szakítanál, tedd fel magadnak ezt a 7 kérdést

Ha a szakító fél akar visszatérni

Nincs könnyű dolgunk, ha nem mi akartunk szakítani, és a kapcsolat visszaállítását sem mi kezdeményezzük. Érthető, ha ilyenkor nem látunk tisztán, hiszen talán még a gyász kellős közepén vagyunk, esetleg éppen kezdünk fölépülni, amikor kiderül, hogy talán mégis van remény a folytatásra. Mindeközben az önbizamunk (és eseteg a másikba vetett hitünk) is romokban hever. Ilyen helyzetben sajnos könnyen lehet rosszul dönteni, és visszafogadni azt, aki nem érdemli meg, netán hamarosan újból el fog hagyni. Ezért fontos, hogy akkor is adjunk időt magunknak a döntésre, ha legszívesebben azonnal exünk karjaiba omlanánk, hiszen még szerelmesek vagyunk belé. Alaposan gondoljuk át, miért ért véget a kapcsolat, mi vitte rá párunkat egy ilyen drasztikus döntésre. Tudatosítsuk magunkban (és ha szükséges, benne is), hogy oka volt annak, hogy nem időt kért, nem lassítani szeretett volna, hanem lezárni a kapcsolatot. Elsősorban azonban magunkra fókuszáljunk: arra, hogy ezek után képesek lennénk-e megbízni a másikban, értékesnek érezni magunkat a kapcsolatban, és hogy vajon nem egy idealizált képbe vagyunk e szerelmesek, aminek a valódi személyiséghez már nem sok köze van.

A szerelemnek igenis jót tesz, ha néha racionálisan közelítesz hozzá:

Ez is érdekelhet

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Csodás tavaszi rózsaszín körmök, ha egy klasszikust felvirágoztatnál

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói