Durva bőrbetegséget is kiválthatnak ezek az élelmiszerek: szakértők figyelmeztetnek a veszélyre

2024. december 5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nemcsak elhízást, de akár komoly bőrbetegségeket is okozhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása - állapították meg a kutatók. Eddig is tudtuk, hogy nem egészséges, ha rendszeresen eszünk ilyen ételeket, most pedig itt egy újabb érv, amiért érdemes őket elkerülni.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek bőrbetegségeket is okozhatnak a friss kutatások alapján
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek bőrbetegségeket is okozhatnak a friss kutatások alapján
Fotó: Launchmetrics/Spotlight

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek újabb árnyoldalára derült fény: eddig általában az elhízással és a rákkal hozták összefüggésbe rendszeres fogyasztásukat, most pedig kiderült, akár súlyos bőrbetegségeket is okozhatnak. Nézzük, mire jutottak pontosan a kutatók.

Érdekes kapcsolatra figyeltek fel a szakemberek

A túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása több mint harmadával növeli a pikkelysömör kockázatát - állapították meg egy friss francia kutatás során. A szakemberek több mint 18 ezer alanyt vontak be a vizsgálatba, amely során az egészségügyi és étrendi adatokat vették górcső alá.

A résztvevőket összesen három csoportra osztották az alapján, ki mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyaszt, és a kutatók megállapították, hogy a legtöbbet fogyasztó csapatban 36 százalékkal megnőtt a pikkelysömör kockázata.

A Daily Mail azt írja, a pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amely hámló bőrfoltokat eredményez a test különböző pontjain, beleértve az arcon is. Felmérések szerint minden ötödik brit embert érint a probléma.

10 étel, ami fiatalon tart és még finom is: ha eddig nem próbáltad őket, most ezentúl fogyaszd őket rendszeresen!

10 étel, ami fiatalon tart és még finom is: ha eddig nem próbáltad őket, most ezentúl fogyaszd őket rendszeresen!

A tanulmány arra is rávilágít, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek számtalan különböző betegséget okozhatnak - beleértve a szívbetegségeket, egyes rákos megbetegedéseket és a korai halálozást.

Pedig rengetegen fogyasztják őket, annak ellenére, hogy tele vannak mesterséges színezékkel, édesítőszerekkel, tartósítószerekkel, kalóriával, valamint cukorral. Az ilyen ételek közé tartoznak többek között a különböző készételek, a jégkrémek vagy épp a ketchup is.

Érdemes óvatosan kezelni ezeket az eredményeket

Természetesen ezeket a kutatási eredményeket is érdemes óvatosan kezelni, egyelőre ez nem bizonyítja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül felelősek a pikkelysömör kialakulásáért.

A JAMA Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hajlamosabbá teszi a szervezetet a gyulladásokra, márpedig ez azt jelenti, hogy növeli a pikkelysömör kialakulásának esélyét is. Ez a kapcsolat pedig akkor is fennáll, ha figyelembe veszik a kutatók azt is, hogy a vizsgált alanyoknak van-e túlsúlya vagy alapbetegsége.

Hogy miért alakul ki pontosan a pikkelysömör, az még mindig nem teljesen tisztázott, mindenesetre a szakemberek az immunrendszer működésének zavarával hozzák összefüggésbe, amely gyulladást vált ki a szervezetben. Ilyenkor felgyorsul a bőr növekedése is: normál esetben a bőrsejtek 3-4 hetente cserélődnek, pikkelysömör esetében azonban 3-7 naponta.

A kutatók elárulták, mivel a tanulmány alapvetően az alanyok önbevallásán alapult, így eshettek hibák a kutatási eredményekbe és ez valamelyest befolyásolja a kutatás megbízhatóságát. Mindenesetre mindenképp árulkodó, és további kutatásokra van szükség a témával kapcsolatban.

Ezért érdemes kipróbálni a vízböjtöt: nem is gondolnád, milyen csodát művel a testeddel

Ezért érdemes kipróbálni a vízböjtöt: nem is gondolnád, milyen csodát művel a testeddel

Wendy Hall professzor, a londoni Kings College táplálkozástudományi szakértője elmondta, kapcsolatot fedeztek fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a pikkelysömör között, ugyanakkor ez nem ok-okozati összefüggés. Még az is előfordulhat, hogy valaki a pikkelysömör, illetve az önértékelési problémái miatt fogyaszt túl sokat ezekből az egészségtelen ételekből.

Hozzátette, a kutatás során nem tettek különbséget a szakemberek abban sem, mennyire feldolgozott az adott élelmiszer: jó tudni, hogy vannak feldolgozott és azoknál még egészségtelenebb, többszörösen feldolgozott ételek is.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A változás nem mindig egy óriási, drámai esemény: így találtam fényt a legkilátástalanabb pillanataimban

glamour plusz ikon A változás nem mindig egy óriási, drámai esemény: így találtam fényt a legkilátástalanabb pillanataimban

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)

Így csinálják a profik: készítsd el a tökéletes mindennapi lookot (x)

A tested így kér segítséget: összegyűjtöttük a leggyakoribb stressztüneteket (x)

A tested így kér segítséget: összegyűjtöttük a leggyakoribb stressztüneteket (x)

Már januárban el is bukjuk a fogadalmainkat, de miért? - a szakorvos elmondta (x)

Már januárban el is bukjuk a fogadalmainkat, de miért? - a szakorvos elmondta (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)

Mutatjuk, milyen csizmát válassz szoknyához és milyet nadrághoz (x)