Durva bőrbetegséget is kiválthatnak ezek az élelmiszerek: szakértők figyelmeztetnek a veszélyre
Nemcsak elhízást, de akár komoly bőrbetegségeket is okozhat az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása - állapították meg a kutatók. Eddig is tudtuk, hogy nem egészséges, ha rendszeresen eszünk ilyen ételeket, most pedig itt egy újabb érv, amiért érdemes őket elkerülni.
Ezeket láttad már?
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek újabb árnyoldalára derült fény: eddig általában az elhízással és a rákkal hozták összefüggésbe rendszeres fogyasztásukat, most pedig kiderült, akár súlyos bőrbetegségeket is okozhatnak. Nézzük, mire jutottak pontosan a kutatók.
Érdekes kapcsolatra figyeltek fel a szakemberek
A túlzott mennyiségű feldolgozott élelmiszer fogyasztása több mint harmadával növeli a pikkelysömör kockázatát - állapították meg egy friss francia kutatás során. A szakemberek több mint 18 ezer alanyt vontak be a vizsgálatba, amely során az egészségügyi és étrendi adatokat vették górcső alá.
A résztvevőket összesen három csoportra osztották az alapján, ki mennyi ultrafeldolgozott élelmiszert fogyaszt, és a kutatók megállapították, hogy a legtöbbet fogyasztó csapatban 36 százalékkal megnőtt a pikkelysömör kockázata.
A Daily Mail azt írja, a pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amely hámló bőrfoltokat eredményez a test különböző pontjain, beleértve az arcon is. Felmérések szerint minden ötödik brit embert érint a probléma.
10 étel, ami fiatalon tart és még finom is: ha eddig nem próbáltad őket, most ezentúl fogyaszd őket rendszeresen!
A tanulmány arra is rávilágít, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek számtalan különböző betegséget okozhatnak - beleértve a szívbetegségeket, egyes rákos megbetegedéseket és a korai halálozást.
Pedig rengetegen fogyasztják őket, annak ellenére, hogy tele vannak mesterséges színezékkel, édesítőszerekkel, tartósítószerekkel, kalóriával, valamint cukorral. Az ilyen ételek közé tartoznak többek között a különböző készételek, a jégkrémek vagy épp a ketchup is.
Érdemes óvatosan kezelni ezeket az eredményeket
Természetesen ezeket a kutatási eredményeket is érdemes óvatosan kezelni, egyelőre ez nem bizonyítja, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek közvetlenül felelősek a pikkelysömör kialakulásáért.
A JAMA Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend hajlamosabbá teszi a szervezetet a gyulladásokra, márpedig ez azt jelenti, hogy növeli a pikkelysömör kialakulásának esélyét is. Ez a kapcsolat pedig akkor is fennáll, ha figyelembe veszik a kutatók azt is, hogy a vizsgált alanyoknak van-e túlsúlya vagy alapbetegsége.
Hogy miért alakul ki pontosan a pikkelysömör, az még mindig nem teljesen tisztázott, mindenesetre a szakemberek az immunrendszer működésének zavarával hozzák összefüggésbe, amely gyulladást vált ki a szervezetben. Ilyenkor felgyorsul a bőr növekedése is: normál esetben a bőrsejtek 3-4 hetente cserélődnek, pikkelysömör esetében azonban 3-7 naponta.
A kutatók elárulták, mivel a tanulmány alapvetően az alanyok önbevallásán alapult, így eshettek hibák a kutatási eredményekbe és ez valamelyest befolyásolja a kutatás megbízhatóságát. Mindenesetre mindenképp árulkodó, és további kutatásokra van szükség a témával kapcsolatban.
Ezért érdemes kipróbálni a vízböjtöt: nem is gondolnád, milyen csodát művel a testeddel
Wendy Hall professzor, a londoni Kings College táplálkozástudományi szakértője elmondta, kapcsolatot fedeztek fel az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a pikkelysömör között, ugyanakkor ez nem ok-okozati összefüggés. Még az is előfordulhat, hogy valaki a pikkelysömör, illetve az önértékelési problémái miatt fogyaszt túl sokat ezekből az egészségtelen ételekből.
Hozzátette, a kutatás során nem tettek különbséget a szakemberek abban sem, mennyire feldolgozott az adott élelmiszer: jó tudni, hogy vannak feldolgozott és azoknál még egészségtelenebb, többszörösen feldolgozott ételek is.
