Ünnepek utáni plusz kilók?

2016.január.4.

Ha felszaladt pár kiló, akkor igyekezz lehetőleg egy-másfél hónap alatt megszabadulni a plusztól! Mi a helyzet akkor, ha egyáltalán nem szeretnél tovább hízni az ünnepek alatt? Erre ad szuper tanácsokat, az obezitológus, testsúlygyógyász szakorvos, Dr. Gajdács Ágnes!

"Nemzetközi kutatások arra utalnak, hogyha nem adjuk le az ünnepek után egy-másfél hónapon belül a karácsonykor felszedett pluszkilókat, azok tartósan megmaradnak. Ha minden évben gyarapodunk pár karácsonyi kilóval, ez néhány év alatt akár jelentős súlytöbblethez vezethet!" – hívja fel a figyelmet a problémára az obezitológus szakértő. Fél kiló "zsír hízáshoz" 4375 többlet kalória bevitele szükséges!

Ha elkezdünk számolgatni: karácsonyi süteményből egy szelet kb. 500 kalória, egy kis alkohol akár több száz kalória, sültek, köretek, majonézes saláták…) nagyon könnyen összejön a 4400 kalória! Nem véletlen, hogy a saját statisztikánk alapján átlagosan 3-5 kg súlyfelesleg jön fel a Karácsonytól Újévig terjedő periódusban. A karcsúsító étkezés mellett a mozgás is a segítségedre lehet: mozogj többet a megszokottnál. Ez nem azt jelenti, hogy a legközelebbi edzőteremben kell ünnepelned, de ha naponta legalább egy órát mozogsz, az akár 200-500 kalória megtakarítást jelent az energiaegyenlegedben. Az viszont rossz ötlet, hogy először teleeszed magad, mondván, hogy majd lemozgod. Előbb mozogj, és aztán még mindig gondolkozhatsz azon, hogy tényleg azonnal be akarod-e kebelezni néhány felesleges falat formájában tíz másodperc alatt a fél – egy órás mozgással elhasznált kalóriákat.

Az apró falatkák
"A legnagyobb kihívást egyértelműen a sós vendégváró falatok és persze a sütemények jelentik. Ezek ugyanis etetik magukat és sajnos az emberek agya úgy működik, hogy az ilyen csipegetett ételeket nem regisztrálják. Nem véletlen, hogy általában az emberek 25-30%-kal alább becsülik az elfogyasztott ételmennyiséget. Ez éppen ezekből a falatkákból adódik, tehát lehetőség szerint kerüld ezeket a csábító, vendégváró falatkákat!" Az ünnepek közti hétköznapokon adj pihenőt az emésztőrendszerednek, fogyassz könnyű zöldségételeket nyers, párolt, grillezett formában, de jöhetnek a levesek, vagy a nem rántással, hanem habarással készülő főzelékek, és a savanyú káposzta, cékla vagy kovászos uborka is.

Az alvás is fogyaszt
Ha tudod, pihend és aludd ki magad. Felnőtteknek napi nyolc óra alvásra van szükségük átlagosan, alvás közben a szervezet nemcsak regenerálódik, de a közben bekövetkező hormonális változások a fogyást is elősegítik. Az alvás pihentetőbb, ha előtte nem tömöd tele pukkadásig a hasad.

Ez is érdekelhet

Jennifer Lopez bohósikkes, hosszú farmerszoknyája lesz a legnagyobb trend idén

Jennifer Lopez bohósikkes, hosszú farmerszoknyája lesz a legnagyobb trend idén

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el