Vállalkoznál?Tudnod kell, ki a valódi üzleti angyalbefektető és ki az, aki át akar verni!

2021.március.10.

A Glamour x Female Founders cikksorozat főszereplői fiatal, női startupper vállalkozók, akik azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy segíteni és bátorítani fogják azokat a nőket, akik még nem kezdtek bele a saját vállalkozásuk megalapításába, vagy nagyon az elején járnak. Tippeket, tapasztalatokat osztanak meg veletek, hogy könnyebben vegyétek az akadályokat!

Vállalkoznál?Tudnod kell, ki a valódi üzleti angyalbefektető és ki az, aki át akar verni!
Fotó: Gettyimages.com

Ebben a cikkben Pozsgai Brigitte, a Unipie alapítója árulja el, kik azok az angyalbefektetők és miről ismered fel őket!

Mindenki ismer egy olyan embert, aki mindenkit ismer, mindent ő talált ki, vagy talált fel és Steve Jobs is tőle tanulta az alapokat. Minden eseményen ugyanabban az öltönyben és sportcipőben van és minden egyes este áldoz pár kellemes percet a bornak az olajszőkítés lemenő napsugarai alatt. Na, ő nem az befektető akire szükséged van! De mutatok pár jellemzőt, amiről el tudod dönteni, ki az!

Való befektetőt találni nem egyszerű feladat, de nem is lehetetlen. Pár dolgot azért érdemes szem előtt tartanod, hogy megóvd magadat a fölösleges köröktől és a reménykedéstől. A nem egyszerű nem azt jelenti, hogy nehezen lehet találni olyan embert, aki a saját vagyonából áldoz egy projektre, hanem azt, hogy nem lehet csak úgy bekopogtatni valakihez, hogy kellene 50 millió forint és köszi. Előbb szépen ki kell dolgozni a projektet, hogy amikor egy valódi üzleti angyallal beszélsz, minden kérdésre tudd a választ.

Meg is érkeztünk az egyik legfontosabb jellemzőhöz : az az ember, aki befektetési lehetőséget keres, százszor is megnézi, hova helyezi ki a pénzét. Elképzelhető az is, hogy nem te vagy az egyetlen, akivel erről tárgyal éppen. Egy komoly ember, akinek komolyak a szándékai mindig kérdez és lehet, hogy nagyon sokat kérdez, mert mindent meg szeretne tudni a projektről, amihez a pénzét adja és amiért kockázatot vállal. Ha egyáltalán nem érdekli maga a projekt és csak arról beszél, hogy ő milyen helyekre tud bejuttatni: menekülj, mert valószínűleg sosem lesz cégalapítás az ügyből!

Egy valódi üzleti angyalt nem onnan ismersz meg, hogy látványosan szórja a pénzt és főleg nem onnan, hogy kérkedik vele. Sokan beleesnek abba hibába, hogy azt gondolják, azért, mert valaki sikeres az üzleti életben, nem fog foglalkozni 10-12 millió forinttal, mert az “neki nem összeg”. Ez pedig koránt sincs így. Akinek van mozgatható tőkéje, az jól bánik az anyagiakkal: költ, amikor megéri és meghúzza a nadrágszíjat, ha azt kell.

Aki befektetésre adja a fejét az vagy azért teszi, mert szeretné gyarapítani a portfólióját és a pénzét egy innovatív ötlettel, vagy azért, mert szeretne ismét belefogni valami újnak a megalkotásába. Esetleg mindkettő. Azt már te döntöd el, hogy olyan embert szeretnél, akit a pénzügyek, vagy olyat akit a projektben való részvétel motivál. Egyik sem jobb, vagy rosszabb a másiknál. Neked kell eldöntened, melyikkel tudsz jobban dolgozni.

Az üzleti angyalt általában ismerősök nyomán, vagy komoly fórumokon lehet megismerni. Lehet az egy komoly verseny, de lehet egy networking event is. Arra azonban ügyelj, hogy ezeken a helyeken hemzsegnek a szélhámosok is, így jobb, ha pár keresztkérdést is bele csempészel a táskádba a névjegyed mellé. Kérdezd meg nyugodtan, hogy milyen típusú, vagy nagyságú projektet keres és milyen nagyságokban, távlatokban gondolkozik. Ha nyugodtan, tényekkel tud válaszolni, akkor valóban eldöntötte, hogy be szeretne fektetni valamibe. Ha azt látod, hogy nagyon messziről közelíti a témát, esetleg kicsúszik a száján, hogy a következő Facebook-ot szeretné, ha valaki feltalálná neki, akkor mindenképp oldj kereket! Közösségi oldalak több, mint 10 éve léteznek, egy startup pedig régen nem arról szól, hogy valaki feltalálja az új Facebookot és beint Zuckerbergnek. Aki tájékozott, az ezt is tudja.

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói