Válts steviára!

2015.május.1.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Vészesen közeleg a bikiniszezon, de a koplalás gondolatától is feláll a hátadon a szőr? Nem kell lemondanod mindenről, ami finom. Édesítsd a süteményeidet, kedvenc italaidat steviával, így az ízek ugyanolyan finomak maradnak, mint azelőtt, viszont a kilók könnyebben leolvadnak rólad.

Ezt a különleges növényt már évszázadok óta használják édesítésre Paraguay guarani-indiánjai, akik egyszerűen csak "édes levélnek" vagy "édesfűnek" is becézik! A magyar nyelvben is sokféleképpen ismert, hívják szteviának, sztíviának vagy egyszerűen mézfűnek. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják, amikor is egy természettudós és egy kémikus tudományos vizsgálatoknak vettették alá, majd megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor. Hogy néz ki a növény? A cserjéje évelő és nagyjából 60 cm magasra is megnőhet, levelei átlagosan 5 cm hosszúak! A stevia édes ízéért az úgynevezett steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin felelnek. Előszeretettel használják édes italokban, süteményekben, de azt még mindig elég kevesen tudják, hogy milyen jótékony hatásokkal bír. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint például a Sweet'N Low, amelyek nem a növény szárát használják fel, hanem a leveleit, így az íze még finomabb!

Ha szeretnéd letesztelni a gyakorlatban is, próbáld ki a következő steviás receptet.

Joghurtos-citrusos epertorta steviával (12 szeletes tortához)

Hozzávalók a piskótához: 3 db tojás, 7,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor helyett 8 szem Sweet 'N Low stevia édesítőszer
A krémhez: 2x400 g natúrjoghurt, 0,5 liter növényi tejszín, 2 tasak instant zselépor és Sweet 'N Low stevia édesítőszer ízlés szerint, valamint citrom, narancs, lime héja és leve!Tetejére díszítésnek: 50 dkg friss, érett eper, 0,3 liter eperlé, 1 tasak instant zselépor
Így készítsd el:
A tojásokat válaszd szét, verd külön-külön az édesítőszerrel habosra habverővel, majd lassan keverd hozzá a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon süsd készre. Tedd félre kihűlni.
Készítsd el a krémet! Használhatsz hidegen keverős instant zselét. A natúr joghurtot tedd keverőtálba, add hozzá a stevia édesítőszert, majd a citrusok héját és levét, az előzőleg kemény habbá vert növényi tejszínt és a zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kell kapnod, de ez még később a hűtés folyamán szilárdul majd meg.
Az elkészült krémet tedd a tortaformában a piskóta tetejére, egyengesd el szép simára. Az epret ízlés szerint darabold fel, felezd vagy szeleteld, szépen dekoratívan helyezd el a krém tetején. Készíts az eperléből az instant zselépor hozzáadásával zselét, öntsd a darabolt eperre. Hagyd állni hat órát, tedd a hűtőszekrénybe és már tálalható is. Kellemes, frissítő desszert alacsony szénhidrát tartalommal!






Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Nem is gondolnád, milyen bizarr dolgokat rejtenek az eltűnt bőröndök

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője