Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid

2019.március.13.

Hogy érzed, elegendő időt töltesz alvással? Csak az Egyesült Államokban minden harmadik ember kevesebbet alszik éjszakánként, mint hét óra. Belegondoltál már, hogy az alváshiány károsítja a fizikai egészséged, nem beszélve a mentális és érzelmi jóllétedről? Azok az emberek, akik éjjelente kevesebb mint hét órát alszanak, sokkal jobban ki vannak téve a stroke, a mentális zavarok és a szívbetegségek kockázatának. Az elegendő alvás elmulasztása nemcsak káros a szervezetedre, hanem a kognitív funkcióidat is gyengíti. Ha pedig azért maradnál ébren, hogy többet dolgozz, rossz úton jársz; a hatékony munkavégzéshez ugyanis teljes kipihentségre van szükség.

Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid
Fotó: Shutterstock

Szóval elegendő, ha ezentúl megfelelő mennyiségű órát töltesz alvással, és minden rendben lesz? Sajnos ez nem ilyen egyszerű. Még akkor is, ha ragaszkodunk egy ütemtervhez vagy rutinhoz, a testünk kiszámíthatatlan. Diéta, stressz, testmozgás, betegség, fizikai sérülések - ezek mind befolyásolják az alvásunk minőségét. De hogyan érjünk el rendszerezett, minőségi alvást? Nos, minden egy alvásnapló vezetésével kezdődik.

9 tipp, hogy könnyebben induljanak a reggeleid

9 tipp, hogy könnyebben induljanak a reggeleid

Miért jó az alvásnapló?

Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid
Fotó: giphy

Az alvásnapló elsősorban azok számára hasznos, akik nemcsak többet, de jobban is akarnak aludni. Gyakran előfordul, hogy hiába fekszünk le aludni akár minden este ugyanabban az időpontban, áldozatává válunk a szokásos alvási problémáknak: nyugtalan lábmozgás, horkoló partner, zajok a szomszédból vagy általános éberség, csak hogy néhányat említsünk.
A minőségi éjszakai pihenés elérése lehetséges, ehhez pedig hasznos alvásnaplót vezetni. Ha naplót vezetsz, könnyebben meg tudod majd határozni az alvási probléma miértjét, ezután pedig jöhet az orvoslása. Tudatos megfigyeléssel, feljegyzésekkel és elemzésekkel javíthatjuk az alvásunk minőségét, ezáltal pedig az általános jóllétünket.

Így hozz létre személyre szabott alvásnaplót

Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid
Fotó: giphy

Az alvásnaplód lehet rendkívül egyszerű vagy nagyon részletekbe menő, a lényeg, hogy számodra jól működjön. Egy kis napló elkészítése ilyen egyszerű lehet: egy oldalra hat oszlopot rajzolj, és írd fel rájuk a dátumot, hogy mikor feküdtél le, körülbelül mikor aludtál el, mikor ébredtél fel, és az alvásminőséged (1-10-es skálán értékelve). Hozz még létre egy jegyzetek oszlopot is, amibe olyan feljegyzések kerülhetnek, mint "elalvást segítő teát ittam harminc perccel lefekvés előtt, és észrevettem, hogy gyorsabban elaludtam" vagy "egy pohár bort ittam a vacsorához és kétszer ébredtem fel éjjel". Ilyen feljegyzésekből például érdemes azt a következtetést levonni, hogy érdemes elkerülni az alkoholfogyasztást a lefekvéshez közeli órákban, a teát pedig beépíteni az esti rutinba, de van akinél például ez pont fordítva működik.

További előnyök

Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid
Fotó: giphy

Ha alvásnaplót vezetsz, akkor megfigyeled a testedet, az eredményekből pedig célirányosan megtalálhatod a megoldást az alvási problémáid megoldására. Kialakíthatod a tested számára legmegfelelőbb rutint. Biztosan benned is felmerült már a kérdés, hogy miért ne inkább különböző technikai eszközöket alkalmazz az alvásod megfigyelésére, miért jobb a saját kézzel írt napló vezetése. Nos, ha minden reggel a saját feljegyzéseid tekinted át, akkor sokkal alaposabban figyeled meg a változásokat, veszed észre a különbségeket. Másik előnye, hogy azáltal, hogy elkötelezettséget igényel, beépül a napi rutinodba. Így ahelyett, hogy ébredés után egyből az okostelefonodhoz nyúlnál, papírt és tollat veszel a kezedbe. Ez a rituálé pedig javítani fogja az éberségedet.

Intelligens alvásnaplók

Vezess alvásnaplót és megszűnnek az álmatlan éjszakáid
Fotó: giphy

Ha a klasszikus, kézzel írott alvásnapló nem nyerte el a tetszésed, persze szóba jöhetnek a modern, intelligens alvásnaplók is. Első opcióként vásárolhatsz érintés nélküli alvásérzékelőt. A RedMed S+ a világ első érintés nélküli alvásérzékelője, egy speciális ágynemű segítségével méri a mozgásaid és a légzésed - ezután pedig személyre szabott visszajelzést készít, hogyan javítsd az alvásodon és a pihenés általános minőségén. Intelligens matracot is találsz a piacon, a piacon az abszolút kedvenc a Jupiter+ Eight Sleep. Megfigyeli az alvásod, emellett pedig hőmérsékletszabályozóval és intelligens riasztóval is el van látva. Végül pedig természetesen léteznek intelligens telefonos alkalmazások is. Még ha nem is használod ezeket az alkalmazásokat, rengeteg tudományos cikket találsz bennük alvási problémákról, bátorító inspirációkról és alvási statisztikákról.

Ez is érdekelhet

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

A 15+1 legjobb karácsonyi film, amitől egyből ünnepi hangulatod lesz

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp:  Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Napi horoszkóp: Sor kerülhet kényszeres költekezésre, féltékenységre - december 2.

Tedd & Ne tedd

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke

Dakota Johnson összetalálkozott Kristen Stewarttal és egy pillanatra helyreállt a világbéke