Hogyan vitázz a főnököddel?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha már a cím hallatán kényelmetlenül érezted magad, tudnod kell, hogy egy hosszú munkaviszony alatt szinte elkerülhetetlen, hogy vitába keveredj a feletteseddel. Ettől nem is kell tartani, hiszen ez jó esetben a kölcsönös együttműködés velejárója. Inkább tanuld meg, hogyan vitázz úgy, hogy annak pozitív legyen a hozadéka.

vita
Elkerülhetetlen, hogy a munkahelyeden vitázni kelljen, ezért jobb, ha felkészülsz rá
Fotó: Pexels

Ha még arra is képes vagy, hogy szakmai ügyekben vitába szállj a főnököddel, az csak azt mutatja, hogy kivíhásnak tartod a munkádat, és a lehető legjobban szeretnéd azt végezni. Egy jó főnök csak örülhet az ilyen alkalmazottnak. Arra azonban nagyon oda kell figyelned, hogy kulturáltan fogalmazd meg az ellenvéleményedet. Matkovics Petra munka- és szervezetpszichológus ad néhány megfontolandó tanácsot.

Fogalmazz pontosan!

Egyértelmű, hogy ha érdemi vitát akarsz folytatni, pontosan tudnod kell, mit és miért akarsz másképp csinálni, mint adott esetben a főnököd. Az ok, a hosszú távú cél megfogalmazása elengedhetetlen, hiszen a vita lényege éppen az, hogy meggyőzd őt arról, a te ötleted több hasznot hoz a cégnek. Az is fontos ugyanakkor, hogy konkrétan mit akarsz másképp csinálni, milyen változásra vágysz. "Ha ezt pontosan meg tudod fogalmazni magadban, akkor gyakran azt is előre tudod, milyen ellenérvei lesznek a főnöködnek, így kellően föl tudsz készülni" - mondja Petra. A pontosság egyben határozottságot is jelent, ezért hanyagold a bizonytalanságról árulkodó stílust: az "azt hiszem", "talán", "nem biztos, hogy igazam van" kezdetű mondatok nem segítenek abban, hogy a főnököd nyitottan álljon a téma megvitatásához. Ha nem volt időd fölkészülni, mert a vita hirtelen robbant ki, igyekezz a lehető leginkább összeszedni a gondolataidat, és továbbra is arra fókuszálni: mi a te álláspontod, és miért azt képviseled.

A vita önmagában nem baj, csak nem mindegy, hogyan kezeled.
Fotó: Pexels

Légy lelkes, de ne túlfűtött!

"Minél tárgyilagosabb tudsz maradni, annál jobb helyzetben leszel. Ha előre átgondolod és tudatosítod magadban, milyen érzelmek kapcsolódnak a kérdéshez, jobban fel tudsz készülni ezek kordában tartására is" - tanácsolja Petra. Ez pedig elengedhetetlenül fontos, hiszen amennyire szimpatikus lehet a lelkes stílus, annyira ellenszenves a hisztinek tűnő érzelmi túlfűtöttség. Minél higgadtabb vagy, annál komolyabban fog venni a főnököd, és annál hajlamosabb lesz megfontolni, amit javasolsz vagy kérsz.

Ilyen a jó főnök

Ilyen a jó főnök

Lehet, hogy nem te nyersz

Számításba kell venned azt is, hogy nincs igazad. Hagyd magad meggyőzni, ha úgy adódik, ne ragaszkodj makacsul a véleményedhez. "Érdemi és eredményes vitát csak úgy lehet folytatni, ha a kommunikáció kétirányú" - figyelmeztet Petra. Ez pedig azt is jelenti, hogy nem tudhatod, valóban neked van-e igazad. Légy nyitott, hallgasd végig értően a főnököd érveit is. Elképzelhető, hogy ő más oldalát is látja annak a helyzetnek, amit te csak egy nézőpontból tudsz szemlélni, és az is lehet, hogy rendelkezik olyan információkkal az adott üggyel kapcsolatban, amelyekkel te nem. Előfordulhat, hogy végül nem győzött meg az érveivel, mégsem tudtad keresztül vinni a számításaidat nála. Erre is készülj föl, és méltósággal, higgadtan viseld a vereséget.

Cikkünk a GLAMOUR magazin 2017 márciusi számában jelent meg.

Olvass többet a karrierügyekről!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője