Esküvőszervezés a járvány idején? Windflower Weddings esküvőszervező vállalkozás megálmodóival beszélgettünk

2021.szeptember.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

2019 februárjában találkoztak egymással, mára már közösen dolgoznak a Nagy Napok előkészületein. A Windflower Weddings mögött álló Eszti és Johi egy mindannyiunk számára nehéz időszakban indították közös projektjüket, mellyel céljuk, hogy közvetlen, baráti stílusban segítsenek a pároknak megszervezni álmaik esküvőjét. A vállalkozásról, a koronavírus adta nehézségekről és a megváltozott esküvői trendekről beszélgettem velük.

Esküvőszervezés a járvány idején? Windflower Weddings esküvőszervező vállalkozás megálmodóival beszélgettünk
Fotó: Gettyimages.com

A honlapotokon is olvasni, hogy Johi neked népdal énekes diplomád van, te Eszti pedig a mindennapokban pszichológuséként tevékenykedsz. Honnan jött az esküvőszervezés ötlete?

ESZTI: Mi 2019 februárjában találkoztunk először. A Natural Wedding Decornál Gulácsi-Szakács Emese kitett egy Instagram posztot, amelyben plusz embereket, kreatív munkatársakat keresett maga mellé. Én akkor végeztem, és teljes állású pszichológusként dolgoztam, de úgy éreztem szükségem van valami kreatív tevékenységre. Aztán jelentkeztem a Mesihez és beszippantott az esküvőszervezés. Hozzá kell tenni, hogy végig az egyetemista és gimnáziumi évek alatt a rendezvényszervezésben tevékenykedtem. A MEEX-nél dolgoztam, ami többek között olyan eseményekért felelős mint például a Snow Attack.

JOHI: Én addigra már végeztem, megvolt az énekes diplomám, tanítottam is. A Zeneakadémián az oktatásért voltam felelős. Az egyetem alatt pedig én is a rendezvényszervezésben dolgoztam. Mondhatjuk, hogy mindkettőnk életében már korábban is fontos szerepet játszott a szervezés, mindig ott volt a szakmánk mellett. Így találkoztunk.

ESZTI: Mesi nappalijában álltunk, a showroomban, és Johi akkori főnökének a lánya esküvőszervezőt keresett. Azt hitte, hogy Johi, mint esküvőszervező tevékenykedik, így megkérték, hogy szervezze meg az esküvőjüket. Mire Johi rám nézett: „Nem szervezzük meg együtt ezt az esküvőt? Én arra gondoltam, hogy veled szeretném megszervezni!” És akkor fogant meg a gondolat.

WINDFLOWER WEDDINGS. Honnan jött a név? Mi a történet a név mögött?

(összenevetnek)

ESZTI: Hogy is?

JOHI: Hatalmas tipródások közepette. Volt egy első név is. Azt nem mondjuk el. :D (nevetnek)

ESZTI: Azért bukott be az első nevünk, mert annyit szenvedtünk a honlapkészítéssel, hogy közben Izraelben lecsaptak a névre.

JOHI: Aztán igazából Eszti volt a névadó.

ESZTI: Igen, van egy amerikai romantikus 1800as években játszódó regényt, aminek ez a címe. És maga a virág, a szellőrózsa, egy gyönyörű, kecses, finom virág.

JOHI: Nekem mindig az jut róla eszembe, hogy olyan könnyed és kecses mint..

ESZTI: mint mi. (nevetnek) Nem amúgy nem!

JOHI: Sajnos nem mint mi. (nevet) Hanem olyan kecses, mint ahogy a menyasszonyok és a vőlegények készítik magukat a nagy napra. A sok virág, finom anyag. És ez a virág teljesen kifejezi és reprezentálja az esküvő hangulatát.

Az Instagrammotokon olvasni, hogy nem csak Magyarországon, de külföldön is szerveztek esküvőket. Mennyiben tér el az itthonitól? Sokkal nehezebb egy másik országban segíteni a szervezésben?

JOHI: Igen ezt megálmodtuk előre, hogy külföldön is szervezzünk. (nevet) Jövőre Erdélyben lesz egy esküvő amiben segédkezünk. Olyannyira erdélyi, hogy az ottani hagyományokhoz híven nagyjából 300-350 főre számíthatunk, ha a vírushelyzet megengedi, mert sajnos idén nem engedte meg. De nem a külföldi esküvőkre specializálódtunk, mert megvannak a nehézségei természetesen. Jóval több akadállyal kell szembenézni, ha itthonról szervezzük kintre az esküvőt. Sokkal egyszerűbb ha ideutazik egy külföldi pár.

ESZTI: Kiutaztatni a szolgáltatókat nagyon sok pénz és az ottani szolgáltatók pedig sokkal drágábbak. Továbbá szeretünk bensőséges kapcsolatba lenni velük. Elszaladni például a dekorációért felelős showroomjába és beszélgetünk velük, vagy csak úgy felhívni a tortás lányt és elcsevegni vele, mert már ismeritek egymást, egy nyelvet beszéltek. Kint többek között a nyelvi akadálya ami hátrányt jelent. Mondjuk Erdélyben sokan beszélnek angolul, de van olyan szolgáltató aki egyáltalán nem tud. De izgalmas lehet nagyon, viszont még egyelőre csak ez az egy külföldi esküvőnk van.

A tavalyi évben a járványhelyzetnek köszönhetően rengetegen mondták le vagy halasztották el az esküvőjüket. Ti ezt hogy éltétek meg?

JOHI: Az elején azért volt nehéz, mert döntést kellett hoznunk. És a párok ezekben a helyzetekben a mi döntéseinket szakmai döntésnek ítélték meg, mert nyilván az, mi vagyunk a szakmabeliek. Nekik volt egy elképzelésük, de a mi véleményünkre adtak inkább. Így a felelősség ránk hárult, úgyhogy úgy érzem, egyébként jól döntöttünk minden esetben.

ESZTI: Az egyik párunk esküvője jó példa erre. 2021 május 29. volt a dátum. 28-a éjféltől lehetett esküvőket tartani. Ha mi akkor lemondjuk az esküvőt, akkor ők sok milliót buknak, mivel a törvény szerint már lehetett tartani. Ennek a döntésnek súlya volt, ami a vállunkra nehezedett. Döntenünk kellett, hogy kitegyük e a párt egy esetleges csődnek, vagy ne. Ott volt pár álmatlan éjszakánk.

JOHI: Meg hát kezdő vállalkozóként bennünk volt a lendület. És amikor végre elindíthattuk volna, akkor kellett szembesülnünk a ténnyel, hogy ja mégsem. Nagyon fel kellett nőni ehhez a feladathoz.

Mennyire mondhatjuk, hogy az esküvői trendeket átalakította a vírushelyzet? Milyen irányba változtak?

JOHI: Igen, egyértelműen mondhatjuk, hogy változtak. Nagyon sokan különválasztották a polgári esküvőt magától a szertartástól. Szűk családi körben tartották meg őket. Vagy az lett AZ ESKÜVŐ.

ESZTI: Úgynevezett „elszökős esküvők”. Csak a pár meg a két tanú. Már előtte is volt példa erre, de az utóbbi időben kezdett elterjedni. Egyébként ez egy bensőségesebb eljárás, ezt is szeretjük. Nyilván esküvőszervezői szemszögből ez kevésbé kedvező. Továbbá az emberek kiéheztek arra, hogy egymással találkozzanak. Az egymással töltött idő felértékelődött. Nagyon tudtak örülni egymásnak. Végre megölelhetik, megpuszilhatják egymást. A szolgáltatókon is érezhető a változás. Például tavaly a holland virágpiac beomlott, így a virág ára megugrott.

JOHI: Meg mostanában sokan óvatosabbak. Vannak még mindig olyan esküvők, ahol minden vendéggel csináltatnak tesztet a Nagy Nap előtt.

ESZTI: Egyébként szerintem a kis esküvőknek a gondolata most már nem egy ördögtől való dolog, mint amilyen régen volt. Már 50 emberrel képesek jól érezni magukat, nem érzik szükségesnek a 150-200 főt. De a 110 még mindig egy átlag.

Mi az a 3 tulajdonság ami elengedhetetlen szerintetek ehhez a szakmához?

ESZTI: Lehet 2x3? (nevet)

ESZTI: Szerintem mindkettőnk számára elengedhetetlen a humor. Szóval mi a Johival, ha nem gondoltad volna (nevet), rengeteget szoktunk nevetni. Mind egymással, mind a párjainkkal. Extrán sokat nevetünk együtt. Szoktunk néha csak igy chaten viccelődni. Például ha valamit látunk amiről ők jutnak eszünkbe, írunk nekik. Megismerjük őket annyira, hogy megengedhetjük magunknak ezt a közvetlen kapcsolatot. Szerintem nekünk ez a nagy pluszunk. A másik, amiből Radnóti Eszternek sajnos nincs sok, az a türelem. (nevet) Nem baj, nagyon jól tudom magam álcázni. (nevet) Ezt inkább a Johihoz mondanám. Nálam a második az a rendezettség, szervezettség. Valami olyan Excel táblázatok vannak a fejemben, hogy mindig minden eszembe jut. Én Exceltáblákban gondolkozok. Nagyon rossz kimondani, de úgy működöm mint egy számítógép. (nevetnek) A harmadik pedig a rugalmasság. Kell minden nap gyakorolni ezt a tulajdonságot.

JOHI: Számomra is a humor. A második a párral való empátia.

ESZTI: Most olyan mintha én nem lennék empatikus. (nevetnek)

JOHI: De, de az vagy. De mint mondtam, kiegészítjük egymást. Látod nem figyelsz. Mégsem vagy empatikus. (nevetnek) Szóval nagyon fontos a párral való empátia. Úgyszintén a rokonok felé. Fontos, hogy úgy érezzék, ez az esemény nem csak az ifjú párról szól, hanem a rokonság is részesülhet az előkészületek örömeiből.

ESZTI: A Johi ebben nagyon jó! Tényleg be tudja vonni a megfelelő embereket, akiket ott éppen az adott feladatra be kell vonni.

JOHI: És igen, én mondanám még a türelmet. De ezek mind elengedhetetlen tulajdonságok ahhoz, hogy jó szervező váljon valakiből.

Elindítani egy vállalkozást nagy energiát és rengeteg munkát igényel, nem mellesleg/főleg ha olyan hátráltató tényezők keresztezik az utat, mint egy járványhelyzet. Eszti és Johi is, mint számos más kezdő vállalkozó, megtapasztalta, milyen ha szembe kell nézni, már a kezdetek kezdetén a nehézségekkel. Azonban az egymásnak nyújtott támasz átlendít ezeken az akadályokon és arra bíztat, hogy sose adjuk fel!

Szöveg: Kajos Panka

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője