Almás-mákos köles - Ha igazán egészséges reggelire vágysz!

2016. február 15.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Reggelire fontos, hogy valami igazán táplálót együnk. Valami olyasmit, amely feltölti az éjszaka kimerült raktárainkat és ezzel akár délig tartó lendülethez jutunk. Vargáné Nagy Szilvia gasztroblogger erre a célra a gyümölcs-gabona kombinációjából álló reggelit javasolja. Kiváló választás például a zabpehely, a zabkorpa vagy a köles valamely szezonális gyümölccsel kombinálva.

A kölest nemcsak köretként fogyaszthatjuk, hanem finom édes reggeliket, desszerteket is készíthetünk belőle. A köles gluténmentes alternatív gabonaféle, amelynek kiemelkedően magas a fehérjetartalma, a növények közül a köles az egyik legértékesebb fehérjeforrásunk. Ezen kívül kiváló antioxidáns (így pl. szépíti a bőrünket) és hatásosan lúgosít. A köles melegítő hatással bír, így télen vagy hidegebb időszakokban érdemes kölest fogyasztanunk és élvezni az eközben keletkező kellemes hőt. A köles lassú felszívódású szénhidrát, így diétához is kiváló.

Az almás köles nemcsak tápláló és diétás reggeli, hanem akár desszertként is megállja a helyét. Sokkal jobb választás, mint például a pudingok, amelyek keményítőből (kukoricakeményítőből) készülnek. A keményítő finomított alapanyag, amely szegény rostokban, vitaminokban, ásványi anyagokban (a finomliszthez és a finomított cukorhoz hasonlóan!). Sokkal egészségesebb, ha finomított alapanyagok helyett teljes értékű hozzávalókat használunk, mint amilyen például a köles is.

Próbáld ki, nagyon finom!


Hozzávalók az almás-mákos köleshez
• 20 dkg köles
• 5 dkg kókuszreszelék
• 2 alma
• 2 ek zabpehelyliszt
• 1 marék mazsola
• 1 marék mák
• 2-3 ek méz
• víz + rizstej
• vanília, fahéj









Almás-mákos köles elkészítése


1. Mosd át a kölest és szedd ki belőle az esetleges szennyeződéseket.
2. Tedd fel annyi vízben főni, amennyi éppen ellepi.
3. Ha már majdnem megpuhult, önts hozzá még egy kis rizstejet, hogy pótold, amit a köles már felszívott. Majd keverd hozzá a kókuszreszeléket és a mazsolát is.
4. Főzd puhára kölest, add hozzá a két reszelt almát, a mézet és a fahéjat, végül keverd bele a zabpehelylisztet is.
5. A köles egy részét önts egy üveg- vagy porcelántálba, a másik részébe keverd bele a mákot, majd simítsd az előző kölesréteg tetejére.
6. Az almás kölest tálaláskor megszórhatod még fahéjjal és csorgathatsz rá mézet is.





Még több almás süti recept:

Almás rétes – Süti hihetetlenül egyszerűen, gyorsan és diétásan

Még több diétás recept, süti recept a Fitti Konyha oldalán!

Almás-mákos köles, köles, recept, fitti konyha
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Mozart nem csak zenében volt lázadó, a szerelemben is átlépett minden határt

glamour plusz ikon Mozart nem csak zenében volt lázadó, a szerelemben is átlépett minden határt

Kipróbáltuk a BaByliss Air Wand hajformázót, az eredmény pedig még minket is meglepett  (x)

Kipróbáltuk a BaByliss Air Wand hajformázót, az eredmény pedig még minket is meglepett (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)

Zárd az évet stílusosan – inspiráló kollekcióval vár a CCC (x)