Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sosem használsz óvszert, nincs szükséged előjátékra, és minden alkalommal eget rengető orgazmusod van? Ha igen, akkor gratulálunk, te pont úgy szexelsz, ahogy a filmeken szoktak. Ha nem, ne csüggedj, hiszen csupán a társadalom döntő többségéhez tartozol.

Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről
Ezek a legkárosabb filmes hazugságok a szexről
Fotó: Gettyimages.com

Abban nincsen semmi nagy leleplezés, ha azt mondjuk, hogy a mainstream, de gyakran a realisztikus művészfilmek is rengeteg hamis dolgot mutatnak az életről. Érdemes elgondolkodni, hogy ezek mennyiben formálják a mi elvárásainkat a valósággal kapcsolatban. Azt nyilván mindenki tudja, ha egy népszerű szórakozóhelyre megyünk a belvárosba, akkor nem közvetlenül a bejárat előtt találunk majd parkolóhelyet, ahogy a filmek mutatják, de azt vajon tudja mindenki, hogy a nők alig húsz százaléka élvez el egy aktus alatt? A szex ugyanis valódi mélységében még mindig tabutéma. Hiába nem rebben már a szemünk sem egy erotikus fehérneműreklám, vagy akárcsak egy kiszivárgott szexvideó kapcsán, saját szexualitásunkat még mindig nem merjük megbeszélni gyakran a legközelebbi barátainkkal sem – az pedig még szomorúbb, hogy saját társunkkal, szexuális partnerünkkel sem.

Ha így tekintünk a dologra, akkor láthatjuk, hogy a filmek sajnos sokak számára elsődleges forrásként szolgálnak a szexualitás mibenlétét illetően. És hatalmas szerencse, ha a hagyományos, és nem a pornófilmek formálják ízlésünket és elvárásainkat. A pornóról most nem írnék, inkább egy izgalmas felmérésből szemezgetnék, amelyet közel három éve készíttetett a Zava online egészségügyi szolgáltató (zavamed.com), és melyben a filmek szexről alkotott elképzelését vetették össze a valósággal. Fontos megjegyezni, hogy a felmérés Nagy-Britanniában készült, így nem feltétlenül alkalmazható mindenben a magyar társadalomra, de azért sok tekintetben használható.

Lássuk, mik a legkárosabb hazugságok a filmeken a szexszel kapcsolatban!

AZ ÓVSZER HIÁNYA

Azt biztosan mindenki megfigyelte már, mekkora hangsúlyt fektetnek a filmekben arra, hogy a mozgó autóban mindig be legyenek kötve az utasok, ahogyan a cigaretta is nagyon ritkán szerepel ma már. Ezek szerintem jó dolgok, nevelő célzattal térnek ki rájuk a filmek. Ezért furcsa, hogy a szexjelenetek esetében – még olyankor is, amikor két ember először van együtt, vagy kifejezetten egyalkalmas kalandról van szó – a vásznon a felmérés szerint az elemzett filmek mindössze két százaléknál jelent meg akár ábrázolva, akár csak említés szintjén az óvszer.

Bertolucci 2003-as Álmodozók című filmjében egy különös édes hármas jön létre, a filmtörténet egyik legfurcsább szexjelenetével megkoronázva

Pedig lehetne ezt stílusosan csinálni, beleférhetne úgy bármelyik jelenetbe, mint az, hogy bekötik magukat a kocsiba ülők. Azért aggasztó ez, mert a moziba járók jelentős rétegét alkotó huszonéves korosztály különösen veszélyeztetett a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Aki nem ismeri a szexuális partnere egészségi állapotát, annak mindenképpen óvszert kellene használnia, ha nem akar kockáztatni. Jó lenne, ha a magyar társadalomban is meghonosodna az a protokoll, amit Nyugat-Európában sokan követnek: minden új kapcsolatban vagy szexuális viszonyban mindkét fél elmegy egy teljes körű STD-szűrésre. Csak így lehet tiszta lappal indulni, és elkerülni, hogy olyan betegségeket kapjunk el, amelyek komoly szövődményeket okozhatnak.

Az óvszert tehát tényleg csak egy olyan monogám kapcsolatban lehet elhagyni, ahol mindkét fél tudja, hogy nincs semmilyen tünettel vagy tünet nélkül jelen lévő, nemi úton terjedő betegsége. Nyilván azt is csak feltételezhetjük a filmekben, hogy a gumit nem használó nők legalább tablettát szednek vagy egyéb módon védekeznek a nem kívánt terhesség ellen. Bár nem egy film esetében a meglepetésszerű terhesség is megjelenik. A felmérésben egyébként a válaszadók húsz százaléka mondta, hogy majdnem minden együttlét alkalmával használ gumi óvszert.

A NAGY ORGAZMUSKAMU

A filmekben az, hogy egy pár másodpercre pontosan egyszerre jut a csúcsra, sokkal inkább a szabály, mint a kivétel. Ez pedig egy annyira nem realisztikus elvárás a valóságban, hogy az elérésére való törekvés még akár azt is okozhatja, hogy a nőnek pont ezért nem lesz orgazmusa. Elég kevés ugyanis az a nő, aki a puszta behatolástól el tud élvezni, a többségnek ehhez szüksége van a csikló ingerlésére, sokaknak pedig az aktus közbeni közvetett ingerlés sem elég, és kéz vagy száj segítségével tudnak csak a csúcsra jutni. Ezt sokan tudják is magukról, és akiben kellő önbizalom és testtudatosság van, illetve képes a partnerével megfelelően kommunikálni, az el is tudja mondani neki, hogy ő így élvez csak el. Ám gyakran még ezek a nők sincsenek tisztában azzal, hogy ők nem problémásak, de pont, hogy a többséghez tartoznak.

A Barátság extrákkal című komédia nyíltan beszél a szexről, de kevéssé reálisan ábrázolja azt

A filmekben a nők 39 százalékának van egyértelmű orgazmusa (többnyire a puszta behatolástól), míg a kutatásban válaszoló nők mindössze 19 százaléka mondta azt, hogy minden együttlét során elélvez, és 24 százaléka nyilatkozta azt, hogy sosem tud elélvezni szex közben. Vajon ezeknek a nőknek az önértékelésére milyen hatással van, ha azt látják, hogy a filmvásznon néhány perc együttlét után hatalmas élvezetben van része a nőnek?

Az is elképzelhető, hogy éppen a tömegkultúra által ábrázolt hamis kép hatására nem tudja sok nő felfedezni azt, hogy mi okozna számára valóban élvezetet a szexben. Az itt elerjedt narratíva ugyanis az, hogy a nő szinte mindig elélvez, általában misszionárius pózban, és nagyjából öt perc alatt, természetesen a férfival egyidőben. Egyébként a kutatás még egy izgalmas pontja, hogy még a férfiaknak is csak 77 százaléka mondta, hogy majdnem minden alkalommal van orgazmusa. Ez pedig, ha lehet, még a női orgazmus hiányánál is nagyobb tabu, akárcsak az, hogy egy férfi sem akar mindig, mindenkivel ágyba bújni. Vajon a maradék 23 százalék el meri mondani a partnerének, hogy férfi létére nem élvezett el, és esetleg ez most nem is zavarja?

A filmeknek ugyanis a legnagyobb problémája ez ügyben, hogy egy megugorhatatlan sztenderdet állítanak fel, ezzel gyakorlatilag kimondva, hogy az aktus csak a fent felvázolt forgatókönyvvel lehet valóban élvezetes. Ha tehát valaki innen informálódik, könnyen lehet, hogy egy élvezetes, jó együttlétet is leértékel, csak mert nem volt orgazmusa, vagy az előjáték során orális ingerlésre volt szüksége, hogy eljusson a csúcsra. Ha már az előjátéknál tartunk, ebben a tekintetben is nagy az eltérés a valóság és a filmek között.

A Szerelem és más drogok című filmben sok ugyan a szexjelenet, de valós momentum igen kevés van

Azt értem, hogy egy nem korhatáros film nem mutathat premier plánban orális szexet, de az rettentő nevetséges, amikor a vad szexjelenet elején a férfi feje eltűnik a nő lába között, majd pár másodperc múlva újra fölbukkan, és mehet is már az „igazi” szex. Ráadásul még csak azokról a filmekről van szó, amelyek egyáltalán bármilyen előjátékot mutatnak – ez ugyanis a vásznon látott filmek 76 százalékra nem igaz! A valóságban viszont a megkérdezettek 69 százaléka mondta, hogy a szexuális együttléteit megelőzi az előjáték. Ráadásul az is kiderül a kutatásból, hogy minél idősebb egy pár, annál inkább előzi meg az együttléteket előjáték, és annál nagyobb annak is a valószínűsége, hogy orgazmusuk lesz, ami jó hír, a szexuális életed izgalmas része talán csak most kezdődik!

A TANULSÁGOK

Mindenekelőtt ne a filmekből tanuljuk meg, mi a jó szex. Ha jó szexet akarunk, akkor először is meg kell ismernünk a saját testünket. Aztán beszélgetni kell a partnerünkkel arról, mi és hogyan jó nekünk és neki. Tabuk nélkül! Jó lenne, ha legalább a közeli barátainkkal meg tudnánk osztani a szexszel kapcsolatos gondolatainkat, félelmeinket vagy kérdéseinket. Az sem árt, ha valódi szexuálpszichológusok könyveit forgatjuk, ha pedig ráakadunk egy valódi embereket interjúvoló kérdőívre, inkább annak hiszünk, mint a vásznon látottaknak.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es májusi lapszámában jelent meg.

Fotók: Collection ChristopheL via AFP; Northfoto

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a budapesti utca lett a világ egyik legszebbje

Ez a budapesti utca lett a világ egyik legszebbje

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Hogyan tartsuk fenn a kapcsolatot szeretteinkkel, ha nagy változás történt az életünkben? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Nem gondolnánk: ezért kötődünk annyira ruhadarabjainkhoz (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)