18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

„A párterapeuta segítség, nem a szerető" - Miért lépünk félre valójában?

Egy monogám párkapcsolatot talán semmi sem rendíthet meg annyira, mint az, ha az egyik vagy mindkét fél megcsalja a másikat. Ez mindenképpen árulásnak minősül, és komoly lelki töréseket, fájdalmat okozhat. Mit lehet ilyenkor tenni és hogyan kerülheted el, hogy te vagy a másik félrelépjetek?

Neked mennyire megy nehezen az elköteleződés - és a párodnak?
Neked mennyire megy nehezen az elköteleződés - és a párodnak?
Fotó: Profimedia

Mindenkinek más a véleménye a monogámia fontosságáról, az azonban elengedhetetlen, hogy te és a partnered ugyanazt gondoljátok róla, és mindig őszinték legyetek egymással. A megcsalás mindenképpen nagyon rossz jel, érdemes komolyan venni!

Az egyszer csaló mindig csaló?

Van egy közkeletű sztereotípia, miszerint, aki egyszer hűtlen volt, az a jövőben is meg fogja tenni. Van ebben valami igazág, ugyanakkor szerintem ez mégsem törvényszerű. Nagyon sok múlik azon, hogyan és miért történt a félrelépés, de a legtöbb azon, tisztázta-e a félrelépő fél magában a történteket? Sajnos a tapasztalatok azt mutatják, ha valaki félrelépett egy kapcsolatában, majd annak vége lett, de a félrelépő sohasem értette meg igazán, miért tette, amit tett, nem dolgozta föl - esetleg terápiás segítséggel - a történteket és nem határozta el, hogy nem tesz ilyet többé, az a következő kapcsolatában is nagy valószínűséggel félre fog lépni.

Akik meg szeretnék érteni félrelépő partnerük vagy saját motivációjukat, azoknak mindenképpen azt tanácsolom, hogy ha egy kapcsolat kezd komolyra fordulni, alaposan beszélgessenek el arról, lépett-e már félre bármelyikük és ha igen, akkor miért és most mit gondol a történtekről. Intő jel, ha partnered jogosnak érzi egykori félrelépését, vagy ha csak a vállát rándítja, mondván, nem nagy ügy. Természetesen ez a te oldaladról is igaz: lehet, hogy meg vagy győződve róla, hogy ebben az új kapcsolatban te leszel a hűség szobra, de ha nem oldottad meg magadban korábbi félrelépésedet, könnyen lehet, hogy egy nap megint valaki más karjaiban találod majd magad, miközben emészt a bűntudat.

Az első alkalom

Ha valaki még soha nem lépett félre, akkor is megtörténhet, hogy egyik kapcsolatában megbotlik. Statisztikák szerint minél hosszabb egy párkapcsolat, annál valószínűbb, hogy egyik vagy mindkét fél elkezdi kívül is keresni a boldogságot. Ez nem törvényszerűség, ugyanakkor mégiscsak azt sejteti, hogy valami megváltozik egy kapcsolatban a hosszú évek alatt. Épp ezért, ha el szeretnéd kerülni, hogy te vagy a másik félrelépjen, nem akarod, hogy az állandó féltékenykedés határozza meg a kapcsolatotokat, tisztában kell lennetek azzal, hogy sok év alatt sok minden változi fog. Oda kell figyelnetek a krízishelyzetekre, a fordulópontokra - ez lehet egy 40. születésnap, de akár a gyerek születése is -, és a látszólg ok nélkül jelentkező problémákra, mint a szex ritkulása vagy az intimitás hiánya.

A válása után jött rá, igazából mennyire orgazmikus nő is

Az alapszabály: ha szeretnéd, hogy a jelenlegi kapcsolatod javuljon vagy a lehető legjobb maradjon, azt a kapcsolaton belül kell megoldani, és sohasem szabad minden terhet a másik vállára tenni még akkor sem, ha úgy érzed, ő a zárkózottabb, ő változott meg. (Hiszen ez sohasem lehet maradéktalanul igaz). Külső segítség lehet egy párterapeuta, de nem egy szerető. Ha úgy érzed, minden jogod megvan arra, hogy szeretőt tarts, érdemes elgondolkodni azon, miért nem szakítod meg a jelenlegi kapcsolatodat?

Ismételt lebukás

Egészen más a helyzet, ha te vagy partnered egy adott kapcsolaton belül nem egyszer, nem kétszer, hanem rendszeresen léptetek félre. A sorozatos félrelépőknek súlyos kötődési, önértékelési problémái, de akár személyiségzavara is lehet. Sajnos nagyon valószínű, hogy ezeket egy kapcsolaton belül, ahol már sokadszorra veszítette el partnere bizalmát, nem lehet megoldani. Ezek is szólhatnak természetesen a partnerről is, de gyakran csak annyiban, hogy kérdéses lesz: miért marad valaki olyannal együtt, akiben rendszeresen csalódik, aki rendszeresen csalta már meg? Ha te egy ilyen emberrel vagy együtt, föl kell tenned magadnak az előbbi kérdést, és akár terápiás segítséget is igénybe venni a megválaszolására. Emellett azt is meg kell értened, hogy bármennyire is fogadkozik, partnered segítség nélkül nem fog tudni megváltozni. Ha te nem tudsz ellenállni a kísértéseknek, meg kell értened, hogy csupán azzal, hogy új kapcsolatot keresel, nem fog megoldódni a probléma, az ugyanis benned van, ezért hordozod magaddal. Keress segítséget, és találd meg az okát annak, miért van szükséged rendszeresen külső megerősítésre még akkor is, ha kapcsolatban vagy?

A párkapcsolatok néha embert próbálóak. Olvass róla!

Ez is érdekelhet

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói