18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Mi a titka a misztikus libidónak?

2022. április 19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Legjobb vagy legrosszabb barátunk a nemi vágy? Szombat éjjel kapcsolgatom a televíziót. Az egyik csatornán egy kétezres években trendi, ma már megmosolyogtatóan naiv, szofterotikus sorozat megy. Azon gondolkodom, mi az, ami az egyik emberben beindítja a vágyat, és mi az, ami csak a másikban, és miben vagyunk közösek. A vágy, ami a jó szex ígéretét hordozza. Ez a libidó. Mi a titka ennek a szónak?

Mi a titka a misztikus libidónak?
Mi a titka a misztikus libidónak?
Fotó: Gettyimages.com

Nekem a libidóról első körben az jut eszembe, hogy annyira jó szó. Könnyed, mint amilyen könnyednek és játékosnak a szexualitással kapcsolatban a hozzáállásunknak lennie kellene. Azért jól bevállaltam ezt a témát, gondoltam, amikor arról töprengtem, mit is árulhatnék el magamról, hogy személyes legyen a dolog, de ne jöjjek tőle zavarba, és ne forogjanak a nagyanyáim sem a sírjukban. És ekkor erről be is ugrott, mekkora hülyeség is ezen agyalni: még mindig, 2022-ben is behatárol minket a szégyen, amikor a nőiességünk szexuális vonatkozásairól van szó.

A G-PONT ÉS A TÖBBI MISZTIKUM

Ezért is örültem, amikor kezembe akadt Budai Lotti Rizsporos hétköznapok – A női szexualitás története című könyve, ami informatívan, igényesen, rengeteg illusztrációval és tényanyaggal segít megérteni, honnan jutottunk ma idáig, és az idáig még mindig nagy szó. Holott sokat fejlődhetünk még, mert a tabu csak addig tabu, amíg a társadalom annak tartja. Ilyen kérdés például a G-pont, a nagyon sok más téma mellett. Ugyanezen könyvet lapozgatva írt nekem egy barátnőm: ő azt hitte, a hüvelyi orgazmus a domináns, és a Rizsporos hétköznapokat lapozgatva kellett megtudnia, mára mennyivel többet tudunk a női orgazmusról, a csikló elhelyezkedéséről, méretéről és a hüvelyi orgazmus megéléséről. És még mennyi mindent rosszul tudunk, gondoltam bele, majd az jutott eszembe, amikor nemrég az endokrinológus azt kérdezte tőlem, van-e libidóm.

A NEMI VÁGY

A nemi vágynak, a rejtélyes libidónak van egészségi vonatkozása is: a nő és a férfi is hormonálisan akkor kiegyensúlyozott, ha rendszeresen ébred benne a nemi vágy, nemcsak az évi két wellness-hétvégén vagy sátoros ünnepekkor. Nagyon fontos tehát beszélnünk a libidóról, mert a mindenkori lelki, hormonális, egészségi állapotunk mutatója is egyben. Meg is kérdeztem egy remek szakértőt, Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológust, mivel tudná kiegészíteni meglehetősen szegényes tudásomat a libidóról (amiről sokakkal együtt, nem sokkal többet tudok, mint hogy néha van vagy nincs, és hogy emelheti a szintjét a gojibogyó meg a ginszeng). Megjelenik-e egy válaszreakció testi szinten? – ez a libidó nagy kérdése, amire tényleg a testünk adja meg a választ a pszichológus szerint. Ha nem akarom épp ott és akkor a szexet, az nyilván nem azt jelenti, hogy nincs libidóm. Ez ennél sokkal bonyolultabb, és úgy látom, a nők esetében még bonyolultabb.

Tudtad, hogy a G-ponton kívül van C és A-pontod is? Így találhatod meg őket

Tudtad, hogy a G-ponton kívül van C és A-pontod is? Így találhatod meg őket

HORMONOK ÉS ÉRZÉSEK

„Rengeteg tényezőtől függ a libidó megléte – magyarázza Kacsur Adrienn, a Mindset Pszichológia szakembere. A hormonális háttér egyértelműen jelen van. A nőknél és a férfiaknál egyaránt fontos a nemi hormonok szintje, többek között a tesztoszteron, a progeszteron és az ösztrogén a meghatározó. Ezenkívül az életmód, a táplálkozás, a megfelelő mennyiségű sport – ennek következtében a megfelelő fittség – mind hathatnak a libidóra fizikai tényezőként. A mentális, lelki háttérben a szorongásos állapotok, depresszió, vagy akár gyászfolyamatok is közbeszólhatnak, és csökkenthetik a libidót. És akkor még nem is említettem a gyógyszereket: a mentális betegségekre ható gyógyszerek többsége mindkét nemnél csökkenthetik a nemi vágyat, sőt még az allergiagyógyszerek is. Összetett, komplikált folyamatokról beszélünk: van, ami a vágyra hat, van, ami mondjuk a nedvesedésre – az antipszichotikumok például hüvelyszárazságot okozhatnak, ami sajnos visszahat arra, hogy csökken a nemi vágy. A testünk és a mentális állapotunk szorosan összefügg, így ezek a fizikai jelenségek hathatnak egymásra. Ugyanígy hormonális és fizikai okai is vannak annak, amikor a nőknél lecsökkenhet a libidó a menopauza környékén. Felborulhat az ösztogén-progeszteron egyensúlya, ami hőhullámokat, hüvelyszárazságot és egyéb tüneteket okozhat.”

DERŰS KILÁTÁSOK

Szerencsére ez ellen a borús szexuális jövőkép ellen tehetünk. „Az az érdekes, hogy akik a kellemetlen változókori tünetek ellenére tovább folytatják az aktív nemi életet – magyarázza a szakember –, azoknál sokkal kedvezőbbek a menopauza tünetei is.” Lehetséges tehát, hogy mindenféle hormonális hátterű problémára is ugyanilyen kedvezően hat a rendszeres és jó szexuális élet? A válasz egyértelműen: igen. „Azt nem egyértelműen jelenthetjük ki – mert mindenkinél változó – hogy minél többet szexel valaki, annál magasabb a libidója.

A rendszeres nemi élet azonban mindenképpen egészséges.

Vigyázni kell a társadalmi elvárások negatív hatásaival is. A nőknél természetes módon a kielégülés után egy ideig nincs nemi vágy, szintén egyénenként változó, hogy pár órától pár napig tart-e. Ahhoz, hogy fenntartsák és növeljék a nemi vágyukat a nők, az egyensúly nagyon fontos.

A túlzottan aktív nemi élet és a nagyon ritka szexuális aktivitás is negatívan hathat a libidóra vagy akár az önbecsülésre.

Tehát szükségszerű, hogy mindenki megtalálja a saját ritmusát, ami elősegíti a kielégítő nemi életet, ezáltal növelve akár az élettel való elégedettséget is.” És mi a helyzet az egyedülállókkal? „Biofiziológiailag ugyanaz történik, ha valaki maszturbál. Nedvesedés lép fel, jóleső érzés, az orgazmus után fizikai megkönnyebbülés.”

HIRDETÉS

ELVÁRÁSOK, MEGFELELÉS HELYETT TUDÁS

Az sem mellékes kérdés a libidóval kapcsolatban, hogy valójában mennyire feszüljünk neki az ezzel kapcsolatos külső elvárásoknak. „Én fontos üzenetnek tartom – mondja Kacsur Adrienn –, hogy akit nem zavar, hogy nincs libidója, és nem kíván meg másokat, de ezzel tökéletesen rendben van, azzal egy szakembernek nincs is dolga. Akkor javasoljuk, hogy foglalkozzunk a témával, ha ez az egyént zavarja: vágyna szexre, szereti a párját, de nem kívánja a szexet. Ezért fontos a pszichoedukáció. A női szexuális válaszciklust például régen lineárisan képzelték el: először jön a a nemi vágy – aztán az izgatottság, nedvesedés, majd következik az orgazmus, a kielégülés, az oldódási fázis. A 2000-es években azonban a kutatásokból kiderült, hogy ez sokkal inkább cirkuláris folyamatként írható le: a nőknél nem feltétlenül törvényszerű, hogy először a nemi vágy legyen meg – előbb is megjelenhet testi, zsigeri válasz, például a hüvelynedvesedés, és a nemi vágy közben vagy utána alakul ki. Ezt érdemes tudniuk a nőknek magukról: lehet, hogy agyi szinten nincs jelen a nemi vágy, mégis, ha elindul egy előjáték, közben jöhet meg a kedvük a szexhez.” Úgy tűnik, hogy a régi mondás mégiscsak mély bölcsességet tartalmaz, azaz bizony evés közben jön meg az étvágy. Jó étvágyat mindenkinek!

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es áprilisi számában jelent meg.

Szöveg: Szajki-Vörös Adél

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Múzeumok éjszakája kapcsán tudnod kell 2024-ben

Minden, amit a Múzeumok éjszakája kapcsán tudnod kell 2024-ben

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)