18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Miért jó a mindful maszturbálás, és hogyan kell csinálni?

2021.május.30.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lassan remélhetőleg túllépünk majd azon a hozzáálláson, hogy az önkielégítést szégyellnivaló dolognak tartjuk, amiről érdemes hallgatni, és elkezdünk úgy gondolni a maszturbálásra, mint az önszeretet kifejezésének egy formájának, és a mentális és fizikai jóllétünk egyik alapvető gyakorlatára.

Miért jó a mindful maszturbálás, és hogyan kell csinálni?
Fotó: Shutterstock

A pironkodás és szégyenkezés már csak azért sem indokolt, mert a 2020-ban végzett felmérésünk szerint a magyar nők nem kevesebb, mint 87 százaléka végez valamilyen rendszerességgel önkielégítést, és még csak az sem igaz, hogy a maszturbálás a magányos emberek tevékenysége lenne, hiszen a Glamour párkapcsolatban élő olvasóinak csaknem 80%-a szintén azt vallotta, hogy rendszeresen kényezteti magát.

A mindfulness, az öngondoskodás és az önszeretet szempontjából nagyon jelentős trend, és természetesen mindez kapcsolódik a szexualitáshoz is. Sokan talán azt gondolják, hogy a mindful maszturbálás egyet jelent a hosszú ideig elnyújtott, meditatív gyakorlattal, ami sok időt és koncentrációt kíván. A dolog azonban nem egészen erről szól.

Mi az a mindful maszturbálás?

A mindfulness lényege konyhanyelven annyi, hogy tudatosabbá váljunk saját magunkkal kapcsolatban, megtanuljunk önmagunkra koncentrálni, és megtanuljunk ebben a kapkodó, felpörgött világban a jelenben lenni, és valóban kapcsolódni önmagunkhoz. Az angol Glamour által megkérdezett Billie Quinlan, aki a női szexualitásról való beszéd biztonságos közegének megálmodott Ferly alapítója, a mindful önkielégítésről elmondta, hogy szerinte úgy tekinthetünk rá, mint egy gyors és hatékony módszerre, ami segít abban, hogy mélyebb kapcsolatba kerüljünk önmagunkkal, az örömszerzés útján többet megtudjunk a saját testünkről, és nem mellesleg a feltöltődésnek és a pihenésnek egy élvezetes módjára.

Mi a mindful önkielégítés technikája?

Alapvetően talán abban van a fő különbség, hogy Billie Quinlan szerint a mindful maszturbálás idejére a szexjátékokat tedd félre, a kezeden kívül más segédeszközre ugyanis nincs szükséged. A szexjátékok más esetekben természetesen jó szolgálatot tehetnek, itt viszont a lényeg, hogy minél közelebbi, minél mélyebb kapcsolatba kerülj saját magaddal. Az érintésnél pedig semmi nem lehet érzékibb, még ha éppen önmagad is érinted meg.

A másik lényeges dolog, hogy általában az önkielégítés során első sorban a vulva van a középpontban. A csikló vagy a hüvely izgatása mellett minden más testrésznek csak epizódszerep jut. A mindful maszturbálás lényege azonban, hogy felfedezd, hogy a testednek milyen érintések esnek igazán jól. Így érdemes megfigyelni, és kikísérletezni, hogy a fejedtől a lábad ujjáig a tested mely része hogyan reagál a saját érintésedre. Ha úgy érzed, hogy bizonyos érintések jobban esnek, akkor érdemes plusz figyelmet szentelned ennek a területnek, erogén zónádnak.

A mindful maszturbálás középpontjába így nem az orgazmus elérése kerül, hanem a kellemes állapot, a testi öröm átélése. A saját érintésed által kiváltott kellemes érzés egy nyugodt, ellazult, lebegő állapotba juttat, amiben saját magadon kívül tényleg nem kell koncentrálnod másra. Egyébként, bár a tevékenység fókusza nem ez, de az ellazult állapot abban is segít, hogy könnyebben a csúcsra érj, és talán a korábbiaknál intenzívebb orgazmust élj át.

Lehet, hogy elsőre picit nehéz hangulatba kerülni, de például a Ferly alkalmazásában (angolul) elérhetőek olyan történetek, vagy meditációs vezetések, amelyek segítenek megteremteni a tudatos önkielégítéshez szükséges hangulatot. De tökéletes lehet, ha olyan zenét hallgatsz, amit te az érzékiséggel tudsz kapcsolatba hozni. Nem feltétlenül az időről szól, hiszen egy ötperces mindful maszturbáció is lehet éppolyan feltöltő, mint egy félórás, de az biztos, hogy a stresszfaktor sikeres kiiktatására biztosan jó, ha nem azzal a tudattal fogsz neki, hogy negyed órád van csak az örömszerzésre.

Milyen pozitív hatásai vannak a tudatos maszturbálásnak?

Tudjuk, hogy korábban azzal próbálták eltántorítani a fiatalokat a maszturbálástól, hogy különféle testi betegségek előfordulását kötötték hozzá, de ma már tudjuk, hogy ennek pont az ellenkezője igaz, és az önkielégítésnek rengeteg kifejezetten pozitív testi és lelki hozadéka van. A mindful maszturbálás pozitív hozadékait Billie Quinlan egy ötpontos listában foglalta össze a Glamour olvasóinak:

- Segíti a teljes kikapcsolódást, és ezáltal csökkenti a stresszt

- A saját testünk mélyebb megismerése segíti a szexuális önbizalmunk kiépítését, visszaszerzését

- Segít feloldani a testünkkel kapcsolatos a szorongásokat

- Elmélyíti az örömöt, teljesebb öröm megélését teszi lehetővé

- Ápolja a szexuális vágyat, sokan gondolják, de a szexuális vágy nem spontán keletkezik, a naponta, de legalábbis rendszeresen megélt érzékiség fenntartja a szexuális vágyat

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csillagászati összegeket költött Harry herceg és Meghan Markle egyetlen éjszakáért

Csillagászati összegeket költött Harry herceg és Meghan Markle egyetlen éjszakáért

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)