Mit (ne) tegyél Facebookon szakítás után?

2014.november.20.

A szakítás mindenkinek a magányügye, legalábbis régebben így volt. Nem kellett mást tenned, mint minden holmitól megszabadulni, kidobni vagy elásni a szekrényed mélyére a közös fényképeket, ajándékokat, emlékeket. Csak, hogy a közösségi média korszakában a közös múlt emléke a te és az exed hírfolyamán is folyton szembejön veletek, és igencsak bonyolult ebben a helyzetben helyesen cselekedni.

Most megosztjuk néhány munkatársunk személyes véleményét és tippjeit az ilyen esetekre:


Gondolkozz előre

Az egyik szerkesztő annyira elővigyázatos, hogy semmilyen szöveges vagy képi infót nem oszt meg idővonalán aktuális kapcsolatáról, így elkerüli a későbbi kellemetlenségeket. Arra is vigyáz, hogy csak olyanokat fogadjon el ismerőseinek, akik valóban közeli barátai. Ha olykor mégis kitenne valami személyeset, akkor csak azok értesüljenek magánéleti történéseiről, akikhez szoros kapcsolat fűzi, és nem élhetnek vissza az információkkal. Ma már lehetőség van olyan biztonsági beállításra is, hogy különbséget tudsz tenni a Facebook ismerőseid között, és eldöntheted, hogy kikkel mit osztasz meg.

Törölni vagy nem törölni?
Egy másik állandóan felmerülő kérdés, hogy töröljük-e az ismerőseink közül az exeket. Míg ezt többen igencsak extrém és egyáltalán nem felnőttes viselkedésnek tartják, mi mégis azt javasoljuk, hogy amennyire csak lehet, távolítsd el a mindennapjaidból azt a személyt, aki összetörte a szívedet. Ha nem akarod teljesen megszakítani vele a kapcsolatot, akkor a saját érdekedben legalább rejtsd el a hírfolyamodról, és így csak akkor látsz tőle bármit, ha konkrétan megnézed az adatlapját.

Képben marad?
A következő pont a közös fotók. Többen is úgy gondolták, hogy minden közös kép eltávolítása túlságosan erős. Nyilván lehetsz szomorú, amiért vége a kapcsolatnak, de miért kellene ebből egy show-t csinálni? Az életed egyik szakasza volt, ami hozzátartozik a múltadhoz, és ha már akkor felvállaltad, ezután miért ne tennéd? Mások viszont nem érzik erősnek az ex-szel való közös fotók törlését, végső soron ez a TE falad, azt osztasz meg vagy törölsz ki rajta, amit csak akarsz. És, ha bánt, hogy látod ezeket a képeket, akkor természetesen mindenképpen töröld. Egy dologban azonban mindannyian egyet értettek: a profilképek közül mennie kell a közöseknek. Hiszen ezek azok, amiket egyből felhasznál a Tinder is…

Az újrakezdés
Egy új kapcsolatba is igencsak könnyedén és akaratukon kívül is képesek beleszólni az exek, ezért is nem egyszerű a kezelése ezeknek problémáknak. Mindannyian követtük betegesen egy-egy volt pasink és barátainak tevékenységét a szakítás után. De ugyanez visszafele is sokszor megtörténik, és ha nekünk végre sikerült továbblépni és új kapcsolatban vagyunk már, akkor igencsak felkavaró tud lenni egy-egy kószáló like. Ebben is mindenki egyetértett, hogy egy ex fotójának vagy posztjának like-olása zavaros üzenetet hordoz magában, úgyhogy jobb elkerülni. Már csak amiatt is, mert az aktuális párunkat is könnyedén elbizonytalanítja. Viszont, ha a jelenlegi pasid azt kéri tőled, hogy töröld az exed vagy a régi képeiteket, akkor lehet, őt kellene minél előbb törölnöd.

Gyere le a hálóról
Vicces, de mindenki úgy gondolta, hogy egy olyan új érdekeltség, aki nem használ semmilyen online közösségi profilt, a vagányság megtestesítője. Mindannyiunk számára ismerős az, amikor egy új kapcsolat elején felcsapunk detektívnek, és egy mini-nyomozás során megpróbálunk minél többet kideríteni a másik személyről a Facebook profilja és az Instagram fotói alapján. De van valami vonzó azokban az emberekben, akik ennek nem adják meg a lehetőségét, és sokkal keményebben kell dolgozni azon, hogy valóban megismerjük őket. Tényleg sokkal könnyebb lenne az életünk a közösségi oldalak állandó nyomása nélkül, és még a randizásba is becsempésznénk egy kis titokzatosságot.


Ez is érdekelhet

Pásztor Anna: „Ha meghalok, meghalok, ha nem, nem, de legalább csináltam valamit”

Pásztor Anna: „Ha meghalok, meghalok, ha nem, nem, de legalább csináltam valamit”

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

Napi horoszkóp: a Bikákra ma mindenki irigykedik, a Kosokra nagy szüksége lesz a barátainak

G-Életstílus

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?

Munkahelyi zaklatás: te is áldozat vagy?