Mit tegyél, ha a partnered nem elégít ki szexuálisan?

2021.május.2.

A szex a szerelmi kapcsolatok egy igen fontos eleme. Ha egy páros mindkét tagja kielégül szexuálisan, akkor a kapcsolatuk is sokkal stabilabb lábon fog állni. Viszont, ha legalább az egyik félnek nem teljesülnek a szexuális igényei, akkor az ebből eredő elégedetlenség a kapcsolat többi aspektusára is negatívan hat. De mit tehetsz akkor, ha te is úgy érzed, hogy érintett vagy az utóbbi problémában?

Mit tegyél, ha a partnered nem elégít ki szexuálisan?
Fotó: Getty Images

Mindannyiunknak van egy szexuális ideálja, ami nemcsak a fizikai megjelenést, hanem személyiséget tükröző tulajdonságokat, például az intelligenciát is magában foglalja. Ezt az ideált arra használjuk, hogy megtaláljuk a hozzánk illő partnert. A szexuális ideálunk magában foglalja a szexuális együttlétek változatos repertoárját is, amit átélnénk a párunkkal, valamint azokat is, amelyeket inkább kihagynánk. Ez a kettősség viszont gyakran megnehezíti a párok életét, hiszen bármilyen páros esetében könnyen előfordulhat, hogy nem teljesen egyezik meg a szexuális ideáljuk.

Ha téged is érint ez a probléma, akkor először is gondolj a közösségi erőre, vagyis arra, hogy az ember eleve úgy működik, hogy hajlandó legyen áldozatokat hozni a partnere igényeinek kielégítésére, ami olyan egyszerű cselekedetektől kezdve, mint hogy mit egyetek vacsorára, odáig is kiterjed, ha mondjuk, egyikőtök kap egy jó munkalehetőséget, akkor akár másik városba is költöztök miatta. Kutatások szerint pedig azok a párok, akiknek nagy a közösségi erejük, általában boldogabbak, mint azok a párok, akiknél ez a tulajdonság sokadlagos.

Akik nagyobb közösségi erővel rendelkeznek, ahelyett, hogy előbb a saját igényeik kielégítésére várnának, örömmel kielégítik a partnereik igényeit, bízva abban, hogy viszonzásra találnak. Szexuális téren ebben az esetben könnyebb helyzetben vannak azok az emberek, akiknek nagyobb a szexuális erejük. Ők ugyanis akkor sem utasítják vissza a partnerüket, ha nincs különösebben kedvük a szexhez, és azt is megértik, ha őket utasította vissza a partnerük, bízva abban, hogy ezt jó okból tették, és a lehető leghamarabb pótolni fogják a szexuális együttlétet.

A legjobb, amit tehetsz, hogy első sorban a partnered igényeire reagálsz. Így ösztönzőleg hathatsz rá, és nyugodtan szavakba is öntheted a te vágyaidat. Ez amolyan adok-kapok játék, ami tulajdonképpen egy jól működő kapcsolatban maximálisan elfér. Ha bizonyos szexuális igényeidtől a párod ódzkodik, akkor érdemes átbeszélnetek, miért van ez így. Lehet, hogy valamilyen megrázkódtatás érte korábban, és ez az oka annak, hogy nem nyitott minden kívánságodra. Ha ezt sikerül tisztáznotok, sokkal könnyebb lesz kompromisszumokat kötnötök, és úgy együtt lennetek, ahogyan az mindkettőtöknek jó.

Ha viszont a szexuális ideáljaid folyamatosan és egyáltalán nem teljesülnek, akkor itt az ideje, hogy újragondoljátok a kapcsolatotokat. Lehet, hogy fejlesztenetek kell a kommunikációs és tárgyalási készségeiteket, amibe esetlegesen egy párkapcsolati terapeutát is bevonhattok. Ha mindketten tesztek erőfeszítéseket a kapcsolatotokért, akkor azok meg is fognak térülni. A minimum az, hogy mélyebben megértheted önmagadat, a maximum pedig, hogy sikerül kiegyensúlyozottá, harmonikussá és megértővé tennetek a kapcsolatotokat.k

Ez is érdekelhet

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját