Napi szex - Afrodiziákumok: babona, vagy tényleg valódi vágyfokozók?

2021.július.18.

„Hogyan fokozhatom a szexuális vágyamat?” – ez a kérdés világszerte emberek millióit izgatja, és az egyik leggyakoribb válasz természetesen az, hogy afrodiziákumokkal. Ezek azok a különböző ételek, növények, keverékek vagy állati részek, amiknek vágyfokozó erőt tulajdonítanak, és elképesztő szexuális élvezeteket várnak tőlük. De vajon valóban működnek?

Az afrodiziákumok nagy múltra tekintenek vissza. Bizonyos gyógynövényeket, például a bazsalikomot, a mentát vagy a fahéjat már az ókorban és a középkorban is vágyfokozó használták. A legenda szerint II. Montezuma azték uralkodó például annyira hitt az erejükben, hogy 50 csésze csokoládét ivott meg, mielőtt egy nőt kényeztetni kezdett. Az ókori legendákon túl az afrodiziákumokra az utóbbi években leginkább vágy – és örömfokozóként tekintettek, amelyek a testbe kerülve élvezetesebbé tették a szexuális együttléteket, és ez tulajdonképpen manapság sincs másként.

Hogy valóban működnek-e az afrodiziákumok, arra a legpontosabb válasz, hogy talán igen, talán nem. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy mondjuk a füge vagy az eper fogyasztása tényleg elősegítené a jobb orgazmust. A rendelkezésre álló adatok arra utalnak, hogy egyes afrodiziákumok egyáltalán nem, mások talán, megint mások pedig egyértelműen csak a placebo hatás miatt működnek.

Ha neked is alacsony a libidód, első lépésként mindenképpen beszélj a nőgyógyászoddal, hiszen számos komoly oka is lehet, mint például bizonyos gyógyszerek szedése, a rossz testkép, a hormonális változások vagy a stressz. Ha már biztosan tudod, hogy egyik ok sem áll fent, akkor tényleg érdemes lehet egy esélyt adnod az afrodiziákumoknak, de nem mindegy, hogyan.

Válassz olyan afrodiziákumokat, amiket valóban szeretsz. Ha például ki nem állhatod az osztrigát, ne edd meg csak azért, mert jótékony hatást vársz tőle, hanem válassz egy másik alternatívát, például a csokoládét. Az sem árt, ha eleve egészségesen táplálkozol, hiszen ha jól érzed magad a bőrödben, akkor eleve több kedved lehet a szexuális együttlétekhez. Ennek érdekében érdemes olyan afrodiziákumnak tekintett ételeket beillesztened az étrendedbe, mint a gránátalma, az étcsokoládé, a görögdinnye vagy az articsóka. Függetlenül attól, hogy végül növelik-e a libidódat, az egészségednek jót tesznek.

Végül pedig ne feledd, mint az élet számos területén, a szexuális életedben is komoly szerepet tölt be az, hogy milyen lelkiállapotban vagy éppen. Bár lehet, hogy nem érzed magad fáradtnak vagy stresszesnek, ha vannak olyan dolgok, amiken éppen dilemmázol, könnyen lehet, hogy annyira egy helyre koncentrálsz, hogy az veszi el a kedvedet a szextől. Ilyenkor a legfontosabb, amit megtehetsz, hogy nyugodt és romantikus környezetet teremtesz az együttlétnek, és minden olyan tényezőt kizársz, ami befolyásolhatja a szexuális étvágyadat.

Ez is érdekelhet

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Horoszkóp: Ezek a csillagjegyek tökéletes párt alkotnak egymással

Sztárhírek

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

8 sztár, aki szembenézett a szülés utáni depresszióval

Sztárhírek

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle

Reese Witherspoon otthona egy álom, lesd el ezeket az apró lakberendezési trükköket tőle