Mi lehet az oka annak, hogy még soha nem volt orgazmusod? A szexuálpszichológus válaszol

2022. szeptember 14.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az orgazmus hiányának egy nő életében sok magyarázata lehet a partnerének a hozzá nem értésétől kezdve a különböző, mélyre gyökerező pszichológiai okokig. Kicsit utánajártunk ez utóbbinak, és megkérdeztük Hevesi Krisztina szexuálpszichológust.

Mi lehet az oka annak, hogy még soha nem volt orgazmusod? A szexuálpszichológus válaszol
Fotó: Profimedia

Milyen oka lehet annak, ha egy felnőtt, testileg érett nőnek még soha nem volt orgazmusa?

Nők esetében az anorgazmia (orgazmus elérésére való képtelenség) leginkább pszichológiai tényezőkre vezethető vissza: ilyenek a szégyen, a bűntudat, illetve az, amit én "jó kislány" szindrómának nevezek, amikor az iskolás évei alatt eminens, szorgalmas, kiváló magatartású gyermek/serdülő lány megtanulja legátolni a saját vágyait és rossznak címkézi azokat. Így a szexuális vágy is túlzott kontroll alá kerül: a "mocskos" szex nem egyeztethető össze a szülőknek való megfelelés vegytiszta követelményeivel, emellett rendszerint a serdülőkori lázadás is kimarad a pszichés önállósulás kötelező fejlődési lépcsőfokai közül. Ez egyébként részben igaz a jó kisfiúkra is – az úgynevezett "rossz" kislányok és fiúk esetében felnőttként sokkal kevésbé jelentkeznek szexuális zavarok a szexuális gátoltság és szorongás folytán.

A neveltetés mennyiben lehet oka az orgazmus zavarainak?

A felnőttek eltérő viszonyulása a két nem önfelfedező viselkedéséhez is meghatározó: ha egy kisfiú játszik a kukijával, az apa büszke rá, mekkora macsó már a kislegény, az édesanya legyint, hogy "Hát, istenem, fiú"! Míg ha ugyanezt egy kislány teszi, a családi és nevelői reakció valami ilyesmi szokott lenni: "Fujj, mit csinálsz! Nem szégyelled magad? Viszed onnan a kezed! Ilyet egy jó kislány nem tesz." A szexuálisan éretté válás serdülőkorban fiúknál a nedves álmokat (spontán ejakuláció és orgazmus erotikus álmok kíséretében) hozza, míg kislányoknál a menstruációt. Hát, a két érzés nem ugyanaz… Lányoknál a fájdalom, a görcsök és a szégyen (hisz a vérzés olyan "rémes" dolog, hogy a reklámokban is csak kéken merik ábrázolni) nyitja a szexualitás birodalmának ajtaját, s a neve is beszédes: "havibaj". Fiúkat a reggeli merevedés a biztonság kedvéért minden nap figyelmezteti, hogy "dolguk van vele", meg ne feledkezzenek róla. Nem is feledik. Ezt az eltérő fejlődési pályát koronázza meg nőknél az első aktus fenyegető ígérete: a szüzesség elvesztésének fájdalma. Összefoglalva, biológiánk is hátrányból indít, ám a represszív és korlátozó nevelés az, ami a lányok természetes erotikus fejlődését sajnos gyakran derékba töri, és akár egy életre tönkre teszi.

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?

Te tudod, hogy néz ki a csiklód? Le tudnád rajzolni?Hogyan lehet változtatni orgazmus hiányán?

A legjobb természetesen a prevenció: így az ELTÉ-n már az óvónőknek is tanítjuk az optimális reagálást a gyerekek első erotikusnak tűnő megnyilvánulására. Azért csak annak látszó, mivel a gyermek számára a nemi szerv simogatása, az azzal való játék semmiféle szexuális tartalommal nem bír – egyszerűen egy érző idegekkel sűrűn ellátott terület, amelynek érintése kicsit más, bizsergőbb érzést ad, mint más testtájé. Minden egészséges gyermek felfedezi ezt! Ha ekkor durván megdorgáljuk, megszégyenítjük a gyermeket miatta, egy életre legátolhatja örömképességét, hosszú időre tiltott zónává válhat a genitáliák területe.

Tapasztalataid szerint a magyar nők mennyire nyitottak a segítség kérésre, ha ilyen problémákkal küszködnek felnőttkorukban?

A női orgazmus számos tényező függvénye: felnőtt korban az örömteli szexualitás legnagyobb gátja a hüvelyi orgazmus elvárása. A nők – és párjuk – gyakran csalódásként élik meg, ha a nő "csak" csiklói orgazmussal rendelkezik. S mivel emiatt szorong, így a teljes együttlét elveszti örömszerző jellegét. Az a nő, aki egyedül pár perc alatt képes eljutni a csúcsra, de párjával akár egy óra alatt sem tud, azt félelmei, komplexusai, bizonytalansága, önelégedetlensége és csalódottsága gátolja. Márpedig a csikló a nő elsődleges kielégülési "szerve" – anatómiailag a pénisz megfelelője – ezt már Hippokratész óta tudjuk. Ami viszont az elmúlt másfél évszázadban megnyomorította a női szexualitást, az a hüvelyi kontra csiklói dichotómia – ez a marhaság Freudtól ered. S hiába bizonyítják kutatások tömegei (pl. Kinsey, Hide, Masters és Johnson, illetve a mai kor modern műszerezettsége), hogy a vaginális orgazmus is tulajdonképpen klitorális – a csikló belső szárainak ingerlése váltja ki – makacsul él e nézet a köztudatban. Márpedig a nők többsége számára a kielégülés akkor igazán extatikus – a legtöbb nő ezt a választ adja – ha a csiklót egyszerre kívülről és a belülről, azaz a hüvely felől is (a pénisz által, vagy más módon) éri ingerlés. Ezért egy hasonlattal, analógiával élve kijelenthetjük: azon problémázni, hogy a nőnek csiklói vagy hüvelyi orgazmusa van körülbelül olyan, mintha abból kreálnánk központi problémát, hogy a férfi a makkjával (ez a csikló testen kívüli magocskája), vagy a pénisz törzsével (ez a testen belüli területe a csiklónak) élvez el. Akkor legmagasabb fokú a gyönyör, ha mindkét területet izgatás, ingerlés éri! S a kérdésre válaszolva: nem, a nők egyszerűen "selejtesnek" érzik magukat emiatt, titkolják, inkább megjátsszák, hogy jó így nekik, s nem keresnek fel szakembert. De valójában nem is erre lenne szükségük, hanem tévhitektől mentes szexuális felvilágosításra és szociális környezetre!

Milyen módszerek vannak arra, hogy még intenzívebb orgazmusa legyen egy nőnek?

Először is a gátlásoktól való felszabadulás, az önfeledt öröm. Kísérletezés, nyitottság az újfajta érintésekre, simogatásokra, a pénisz különböző szögekből való behatolása, eltérő tempó az együttlétekben, a csikló mindkét fél által történő izgatása a szeretkezés alatt. Emellett a nő is mozgassa a csípőjét (ez a vérkeringést, így a genitáliák megduzzadását is serkenti), fejezze ki, mi a jó számára – ezt lehetőség szerint ne mint egy közlekedési rendőr tegye ("balra, lejjebb, erősebben – na, most aztán abba ne hagyd!"), hanem sokkal inkább a hangok, sóhajok segítségével. Hangolódjanak össze, figyeljenek egymásra az együttlét közben, ehhez persze nem az egyéjszakás kalandok a megfelelőek általában.

Milyen érzés az orgazmus?

Milyen érzés az orgazmus?

Valóban igaz, hogy a nők nagy része csupán úgy tud orgazmust átélni, hogyha szerelmes a partnerébe?

A nő orgazmus készsége biológiai tényezők (pl. a csikló makkjának mérete, a hüvelybemenet és a csikló távolsága), pszichológiai faktorok (pl. felszabadultság, szégyentől és szorongástól való mentesség, önelfogadás, önbizalom), hormonális hatások (pl. tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) függvénye. Emellett azonban az agy morfológia szintjén is tetten érhető a két nem eltérő szexuális működése: míg férfiaknál a fizikai és fiziológiai tényezőknek van nagyobb szerepe a szexualitásban, addig nőknél a szociális hatások (bizalom, érzelmek, kötődés, vágyottság érzése) meghatározóbbak, és függnek össze erősebben az erotikus válasz agyi régióival.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez a fiú itt tényleg György herceg? Hatalmasat nőtt, és kiköpött Vilmos herceg friss fotóin

Ez a fiú itt tényleg György herceg? Hatalmasat nőtt, és kiköpött Vilmos herceg friss fotóin

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

Csodás arcbőr, smink nélkül? Igen! Ha ezekre odafigyelsz, nem kell többé alapozó (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

6 must-have termék, hogy a bőröd nyáron is tündököljön (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Így szabadulj meg a stressztől egy fárasztó nap után (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)

Arcápolási rutin pasiknak: mutatjuk mit és hogyan csinálj lépésről lépésre (x)