Minden, amit a női orgazmusról tudnod kell

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egy nő életében két sarkalatos kérdés egészen biztosan a szexualitáshoz köthető, és mindkettő elég nagy feszültséget, belső vívódást tud okozni, ráadásul még ma is tabusítva vannak ezek a témák. Hogyan érhető el a legáthatóbb orgazmus, és mit tegyünk, ha még nem tapasztaltuk meg egyik fajtáját sem?

Íme minden, amit tudnod kell a női orgazmusról
Íme minden, amit tudnod kell a női orgazmusról
Fotó: Westend61/Getty Images

Az egyik legmeghatározóbb szexuális élmény a szüzesség elvesztése, a másik pedig az orgazmus megélése vagy épp annak hiánya. Szerencsés, ha olyan barátunk, testvérünk vagy akár tanárunk van, akivel lehet ezekről beszélni. Míg a szüzesség elvesztésén egyszer csak átesünk, ki kellemesebb, ki kevésbé romantikus módon – ráadásul egyre fiatalabban a mai lányok –, addig az orgazmus kérdésköre akár egy egész életen át elkísérhet. De legalábbis a menopauzáig tuti.

Az orgazmus – mint a kéjérzetünk csúcspontja – sokféle lehet, és egyáltalán nem biztos, hogy egyformán éljük meg. Legyen szó akár hüvelyi, akár csiklóorgazmusról, az érzés, amit tapasztalunk, egyénenként eltérhet. És ezek csak a legalapvetőbb fajtái, ezenkívül számos a módon élhetünk át tűzijátékot, de olyan is van, hogy valaki csak az egyik vagy csak a másik módon tud a csúcsra jutni. Azt sem szabad elhallgatni, hogy úgy is élhet valaki szexuális életet, lehet párkapcsolatban, hogy valamilyen okból sosem tapasztalta meg az orgazmust. Először is nézzük meg, milyen orgazmusfajták léteznek a szakemberek szerint!

A klitorális orgazmus

A csikló a szeméremrés felső részében, a nagyajkak találkozásánál található és a férfiak péniszéhez hasonló felépítésű szerv. A nők legnagyobb része a csikló taktilis izgatásával, vagyis érintése, nyomkodása, nyelvvel való ingerlése hatására ér el orgazmust. Ez az orgazmus tehát sokkal gyakoribb, mint a hüvelyi. Ennek egyik oka az is, hogy a csikló tartalmazza a legtöbb érző ideget.

A szex javítja a memóriát + még 5 elképesztő dolog, amit neki köszönhetsz

A szex javítja a memóriát + még 5 elképesztő dolog, amit neki köszönhetsz

A vaginális (hüvelyi) orgazmus

Hüvelyi orgazmust általában a nők csupán húsz százaléka él át. Többen csak az előbbi, csiklóorgazmusra reagálnak intenzíven. Előfordulhat az is, hogy nem minden partnerrel élünk át hüvelyi orgazmust. A hüvely egy elég nagy és összetett terület, számos idegvégződéssel. A két, már-már misztikus orgazmus, a G-pont és az A-pont tulajdonképpen szintén hüvelyi orgazmusok, mivel területük a vaginában található. Ennek ellenére a klitoriszhoz is közük van. Hajlamosak vagyunk a két régió teljes elkülönítésére, és ez hiba. A klitorisz belsőbb régiói, a nem kitüremkedő részek ugyanis a felszín alatt hálózatot alkotnak a hüvely rétegeivel. Vagyis vannak olyan nők is, akik egyszerre átélhetik mindkét orgazmust.

A G-pont orgazmus

A G-pont elnevezése, „felfedezőjéhez”, Ernst Gräfenberg német-ausztrál tudóshoz köthető, aki az ötvenes években publikálta, hogy azonosított egy területet a vagina melső falán, amely a női szexualitásban kiemelt fontosságú. A nagyjából két-öt centisre tehető, szivacsos kis terület szexuális izgalom hatására megduzzad, kidomborodik és többszöri ingerlés hatására végül elvezet egy nagyon magas fokú kéjérzethez. A kis gyönyörgomb meglétét ugyan orvosilag nem igazolták, ennek ellenére a nők tapasztalatai szerint valóban létezik és működik. Érdekes adalék, hogy a XI. században íródott indiai szexkódex, a Kámaszútra is említést tesz róla. Olyannyira működhet, hogy a plasztikai sebészetben ma már alkalmaznak G-pont-feltöltést is, amelynek során az idegvégződésekben gazdag terület mögé borsónyi hialuronsavat fecskendeznek, így még inkább lokalizálódik az örömszerző terület.

A G-pont ingerlésével olyan erőteljes orgazmusélmény is átélhető, amit láncorgazmusnak nevezünk, vagyis szinte gyöngysorszerűen kapcsolódnak egymásba a csúcspontok. És erre csak mi nők vagyunk képesek! Ha szeretnénk stimulálni vagy egyáltalán megkeresni ezt a misztikus pontot, akkor a hüvelybemenettől öt-nyolc centiméterre próbálkozzunk. Természetesen nem árt előtte egy kicsit izgalomba jönni, a G-pont területe ugyanis akkor válik duzzadttá, ha beindulunk. Játsszunk az elménkkel, simogassuk magunkat vagy alkalmazzunk bármit, amit szeretünk. Ha felizzanak a hormonok, akkor ujjunkkal érdemes először felfedezni ezt a területet. Tehetünk hívogató mozdulatokat, mozgathatjuk ujjunkat körkörösen, fel-le vagy finom nyomkodást is alkalmazhatunk. Ha úgy érezzük, megvan és fokozódik a kellemes érzés, akkor tartsuk a ritmust. Mivel a G-pont a húgycső anatómiai régiójában van, így előfordulhat, hogy vizelési inger is kiváltódik közben. Ez a kis kellemetlenség azonban nem tapasztalható az orgazmusok császáránál, ami az utolsó a listánkon.

Az A-pont orgazmus

Az A-pont az új G-pont – mondhatnánk. Az a nő, aki meri felfedezni saját testét, egy idő után meghaladhatja a G-pontját, és rátalálhat az A-pontra. Elnevezését az „anterior fornix”, vagyis az elülső boltív rész miatt kapta. A hüvelyfal elülső részén, a húgyhólyag és a méhnyak között helyezkedik el a G-pont felett, és hasonlóan szivacsos kis területnek vélik.

„Ha nincs orgazmusom, egy kudarc az életem” - 4 ok, amiért színleljük az orgazmust

„Ha nincs orgazmusom, egy kudarc az életem” - 4 ok, amiért színleljük az orgazmust

És ha egyáltalán nem éltem még át orgazmust?

Kortól és tapasztalattól függetlenül ez is előfordulhat. A statisztikák szerint a felnőtt korú nők 10-13 százaléka nem élt még át orgazmust. Számos oka lehet annak, ha valakinek nem jön össze a kielégülés. Adódhat a partner nem megfelelő szexuális tapasztalata, stílusa miatt, de az is lehet, hogy nem merünk vele nyíltan beszélni erről. „Az esetek többségében az van, hogy az illető sosem sajátította el az orgazmus elérésének a képességét, így nem is élt át soha orgazmust. Ezekben az esetekben a fő irány az, hogy a nő ismerje meg a saját testét, a saját testének a működését. Az is lehet, hogy az illető képes az orgazmusra, de valamiért nem tudja rendszeresen átélni” – mondja Csonka Balázs szexuálpszichológus. Ezért is fontos, bármilyen orgazmusról is legyen szó, hogy először mi magunk fedezzük fel a testünket, tudjuk, hogy mi a jó, hol és hogyan jó számunkra. Mert akkor partnerünknek is könnyebben meg tudjuk ezt mutatni.

Fontos beazonosítani, hogy mióta áll fenn probléma, milyen helyzetekben jelentkezik, kötődik-e speciális dologhoz (helyszínhez, partnerhez, körülményhez), van-e valamilyen időben jól behatárolható kezdete (trauma, valamilyen fontos életesemény, gyerekvállalás). Mindezek mellett előfordulhat gyógyszerek mellékhatásaként előforduló orgazmuszavar, organikus eltérések (betegség, gerincsérülés) nyomán kialakuló zavar” – tette hozzá a szakember. Ne feledjük, hogy milyen fontos az izgalmi szint elérése és átlépése. A legtöbb orgazmustípus az idegvégződések nagy számának köszönhető, ezeket azonban stimulálni kell, amire remek mód az előjáték. Nem véletlen, hogy meg szoktak nevezni még egyéb orgazmusfajtákat is, mint a bimbó- vagy fülcimpaorgazmus. Ezek az erogén zónák annyira érzékenyek, hogy külön miniorgazmusokat eredményezhetnek. Érdemes tehát kalandozni a testünkön! Ne spóroljuk meg, élvezzük ki az együttlét minden pillanatát, ne siettessük és pláne ne görcsöljünk rá! Akkor sincs semmi gond, ha nem érünk fel a csúcsra, ha az odavezető utat maximálisan élvezzük. Lehetnek lelki okai is az orgazmus hiányának, ám ezek is csak akkor oldódnak meg, ha szembenézünk velük, és legalább magunkkal őszinték vagyunk. Nem szégyen szakemberhez fordulni, hiszen talán időbe telik, míg oldódnak a gátlásaink és leomlanak a falak, de onnantól már tudunk rajtuk dolgozni, és hosszú távon elérhetővé válik számunkra is a szexualitás legnagyobb gyönyörének, az orgazmusnak a megtapasztalása.

Olvass tovább a témában:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Toronymagasan ők a legspirituálisabb csillagjegyek mind közül

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

Ha valami igazán ütős illatot keresel a nyári bulikhoz, mutatjuk, mit válassz (x)

PR

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

Extra hatékonyan intéznéd a dolgaidat?- Ezekre figyelj telefon vásárláskor! (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)

Gondok vannak a hálószobában? Akkor ezekre érdemes odafigyelni (x)