A rendszeres pornófogyasztók egyharmada nő, de milyen hatással van ez rájuk?

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Szexfilmet nézni nem feltétlenül rossz, csak nem úgy és nem arra kellene használni, amire manapság szoktuk. Dr. Hevesi Krisztinával beszélgettünk a szexipar és a nők kapcsolatáról.

Vajon a pornót néző nőknek mennyire változik meg a szexhez való hozzáállásuk?
Vajon a pornót néző nőknek mennyire változik meg a szexhez való hozzáállásuk?
Fotó: Profimedia

Ha pornófogyasztási szokásokról és azok szexuális életre gyakorolt negatív hatásairól van szó, akkor általában a férfiak szemszögéből vizsgáljuk a dolgot, keveset foglalkozunk azzal, hogy a pornót néző nőknek mennyire változik meg a nemi életük, illetve a szexhez és önmagukhoz való hozzáállásuk. Pedig a statisztikák szerint a rendszeres pornófogyasztók egyharmada nő.

Felnőttkor előtt ne!

Ideális esetben a szülőnek a serdülőkor küszöbén, még a nemi élet megkezdése előtt kellene gyermekét felvilágosítania a szexualitás testi és lelki tényezőivel kapcsolatban, és nem egy félóra alatt lezavart, kínos hangulatú beszélgetés során. Szülővé válásunk kezdetétől oda kellene figyelni arra, hogy az aktuális életkorhoz illően, őszintén és hitelesen beszéljünk gyerekünkkel az emberi testről, az intimitásról. Egy kamasznak elengedhetetlen elmagyarázni, mik jó és mik kevésbé jó okok arra, hogy lefeküdjön valakivel, ahogyan azt is, hogyan is zajlik egy érzelmekkel teli szexuális aktus. Lehetőség szerint mindezt azelőtt, hogy egy tini megnézte volna élete első pornófilmjét.

„Serdülő lányoknál tipikus motívum az informálódás, a kíváncsiság, tulajdonképpen tanulási célzattal keresnek pornográf tartalmakat a neten – mondja dr. Hevesi Krisztina. – Ezzel az a fő probléma, hogy a tinik hamar ráébrednek, hogy a filmeken ábrázolt módon ők nem tudják élvezni a szexet, viszont mivel hiteles információforrásnak tekintik azokat, illetve jó eséllyel a szintén pornón szocializálódott partnerük is ezt a fajta aktust várja el, inkább leplezni igyekeznek vélt hiányosságaikat, mellyel beindul egy olyan negatív spirál, ami az orgazmus megjátszásával kezdődik, majd súlyos, szex közbeni fájdalmakhoz, esetlegesen vaginizmusig (a hüvely záróizmainak az akaratlan, görcsös összehúzódása, amely megnehezíti, sok esetben ellehetetleníti a behatolást) fokozódó zavarokhoz vezethet. Ezért nevezik nőknél »szexuális készenlétnek« a behatolásra kész állapotot, melynek elérését jellemzően az előjáték szolgálja. Ez pedig a felnőttfilmekben igen kicsi hangsúlyt kap a nők esetében. Nem meglepő, hogy ezek a korai tapasztalatok milyen tragikus hatással lehetnek a serdülők identitáskialakítására, szexualitására, párkapcsolataira nézve.”

Meddig tud szexuálisan aktív lenni egy nő? Íme az őszinte válasz

Meddig tud szexuálisan aktív lenni egy nő? Íme az őszinte válasz

Ha nincs egy megbízható szülő a háttérben, akitől lehetne kérdezni, aki árnyalná a képet – még akkor is, ha szerencsétlen módon a szexuális élet megkezdése előtt látott egy gyerek pornót (a Yelon.hu információi szerint Európában a hét-tíz éves gyerekek harmadik leggyakoribb keresőszava az interneten a pornó) –, akkor ezek az egészséges szexualitást torzító tényezők hatványozottan hatnak. A szexuálpszichológus szerint a felnőtt, szexuálisan érett, párkapcsolatban élő nőknél már nem feltétlenül jelentkezik a pornó torzító hatása. „Felnőttkorban már jellemzően a nőknél is az izgalom elérésének eszközévé válik a pornófilm. Ekkor a fogyasztás gyakorisága és a kapcsolat jellege határozza meg, hogy egyáltalán ártalmas-e a pár viszonyára, illetve az egyén szexualitására nézve.”

Lehet a pornó jó?

Hevesi Krisztina szerint önmagában a szexualitás képi ábrázolása és annak fogyasztása nem rossz. Felhívja a figyelmet, hogy már a szexuális viselkedést kutató, híres Masters és Johnson házaspár is használt videóanyagokat oktatási céllal, és a szakemberek mind a mai napig alkalmaznak ilyen anyagokat a szexterápiás kezelések során. „Ezek többek között a saját szexualitás jobb megismerését, a szexuális elakadások feloldását, a maszturbáció megtanulását szolgálják. Mivel aktuálisan edukációs célra használják a fiatalok a legextrémebb pornót is, ezért kell, hogy legyen emellett valós tájékoztatás, ami egyben a fiúk-férfiak igénye is: hogy valós információt kapjanak a női gyönyör eléréséről. A jelenleg a piacon futó filmek valóságtartalmára azt a példát szoktam hozni, amint a nő »transzállapotában« néha rávicsorog a férfire, feltéve a hallgatóságomnak a kérdést, hogy »hölgyeim, szoktak-e esetleg a gyönyör pillanatai előtt egy jót vicsorogni?«. Még senki sem helyeselt.”

A szexfilmek tehát jó célt is szolgálhatnának, de jellemzően nem erre használják őket, és elenyésző azoknak az alkotásoknak a száma, amelyek a szexualitást a maga valóságában ábrázolnák. Igaz, egyre divatosabbá válik a valódi párok által az internetre feltöltött amatőr pornó, itt ugyancsak fölmerül a kérdés, hogy a népszerűségért folyó harcban mennyire kell megfelelni az elvárásoknak, azaz az alapvetően normális szexet művelő pár mennyire kényszerül arra, hogy egy „profik” által forgatott szexjelenethez hasonlóan irreális aktust mutasson be a kamera előtt? Az is nagy kérdés, hogy milyen szinten teszi tönkre az intimitást az, ha egy pár több millió más emberrel is megosztja a szexuális gyönyörét.

A kultúra része?

A szexuális életre gyakorolt negatív hatása mellett nem hagyhatjuk figyelmen kívül a pornó popkultúrában elfoglalt helyét – illetve azt, hogy ez milyen hatással van a fiatal nőkre. Sok pornósztár nő popkulturális ikonná vált az elmúlt években, úgy kerülve a köztudatba, mint vagány, önmegvalósító fiatal, aki pár hónap munkával degeszre keresi magát, majd kiszáll az iparból, mintha mi sem történt volna, mindenfajta lelki és testi sérülés nélkül. Ez a hamis imidzs pedig akár kecsegtető karrierlehetőségként is ábrázolhatja a pornózást a bizonytalan lányok szemében. A munkát elviselhetővé tevő drogok, alkohol, a testi fájdalom és sérülések mellett ennek a munkának a lelki életre gyakorolt megterhelő hatása sincs eléggé hangsúlyozva a közbeszédben. Ahogyan arról sem esik szó, milyen hatással van ez a pornófilmeket forgatók környezetére. Az internet korában már semmi sem marad titok. Hiába zárja le valaki a pornós múltját, még ha magában sikerül is feldolgoznia, előélete örökké látható lesz az interneten, és teljesen esélytelen, hogy családja, gyerekei ne szembesüljenek vele egyszer.

6 szexpóz, ami garantáltan kielégít mindkettőtöket

6 szexpóz, ami garantáltan kielégít mindkettőtöket

Kevés az olyan fórum, ahol a valóságot tudhatjuk meg a pornóról, és sajnos azok nyilatkoznak a legkevesebbet, akiknek első kézből van tapasztalatuk erről a világról. „Csupán egy ilyen cikket találtam, amelyben egy expornósztár a valóságról is mer beszélni, és nagyon hitelesnek és hasznosnak tartottam. Jó lenne, ha több ilyen interjút lehetne hallani. Azt azonban ne felejtsük el, hogy a szex az egyik legnagyobb üzlet, iparággá nőtte ki magát, ami nagyobb hasznot hoz éves szinten, mint a baseball, a kosárlabda és a futball együttvéve – így kevesen merik bevállalni, hogy szembeszálljanak az ebből busás profitra szert tevő mogulokkal” – mondja ki a zavarba ejtő valóságot Hevesi Krisztina.

Olvass tovább a szexről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

glamour plusz ikon Addiktológus mondja el, mit tehetünk az örökölt függőség ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Íme! A tökéletes esti arcápolási rutin, amitől másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)