18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Orgazmushiányod van? Ez talán segít

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Annak, hogy egy nőnek nincs orgazmusa, sok magyarázata lehet, a partner hozzá nem értésétől kezdve a mélyen gyökerező pszichológiai okokig. Érdemes foglalkozni ezzel a kérdéssel, hiszen a szexuális jólétünkről van szó!

A gátlások levetkőzése az első lépés az orgazmusok felé.
A gátlások levetkőzése az első lépés az orgazmusok felé
Fotó: Getty Images

Kicsit utánajártunk ez utóbbinak, és megkérdeztük Hevesi Krisztina szexuálpszichológust.

Milyen oka lehet, ha egy felnőtt, érett nőnek még soha nem volt orgazmusa?

Nők esetében az anorgazmia leginkább pszichológiai tényezőkre vezethető vissza: ilyenek a szégyen, a bűntudat, illetve az, amit én „jó kislány”- szindrómának nevezek, amikor az iskolaévei alatt eminens, szorgalmas, kiváló magatartású serdülő lány megtanulja gátolni a saját vágyait. Így a szexuális vágy is túlzott kontroll alá kerül: a „mocskos” szex nem egyeztethető össze a szülőknek való megfelelés követelményeivel, emellett rendszerint a serdülőkori lázadás is kimarad a pszichés önállósulás kötelező fejlődési lépcsőfokai közül. A „rossz” kislányok és fiúk esetében felnőttként sokkal kevésbé jelentkeznek szexuális zavarok a szexuális gátoltság és szorongás folytán.

A neveltetés mennyiben lehet oka az orgazmuszavaroknak?

A felnőttek eltérő viszonyulása a két nem önfelfedező viselkedéséhez is meghatározó: ha egy kisfiú játszik a kukijával, az apa büszke rá, az édesanya pedig legyint, hogy „hát, istenem, fiú!” Míg ha ugyanezt egy kislány teszi, a családi reakció valami ilyesmi szokott lenni: „fúj, mit csinálsz, nem szégyelled magad!?" A szexuálisan éretté válás serdülőkorban fiúknál a nedves álmokat (spontán ejakuláció és orgazmus erotikus álmok kíséretében) hozza, míg kislányoknál a menstruációt. Hát, a két érzés nem ugyanaz. Lányoknál a fájdalom, a görcsök és a szégyen nyitja a szexualitás birodalmának ajtaját, s a neve is beszédes: „havibaj”. A fiúkat a reggeli merevedés a biztonság kedvéért mindennap figyelmezteti, hogy „dolguk van vele”, meg ne feledkezzenek róla. Nem is feledik. Ezt az eltérő fejlődési pályát koronázza meg nőknél az első aktus fenyegető ígérete: a szüzesség elvesztésének fájdalma. Összefoglalva, biológiánk is hátrányból indít, ám a represszív és korlátozó nevelés az, ami a lányok természetes erotikus fejlődését sajnos gyakran derékba töri, és akár egy életre tönkreteszi.

Lehet ezen változtatni?

A legjobb természetesen a prevenció: így az ELTE-n már az óvónőknek is tanítjuk az optimális reagálást a gyerekek első erotikusnak tűnő megnyilvánulására. Azért csak annak látszó, mivel a gyerek számára a nemi szerv simogatása, az azzal való játék semmiféle szexuális tartalommal nem bír – egyszerűen egy érző idegekkel sűrűn ellátott terület, amelynek érintése kicsit más, bizsergőbb érzést ad. Minden egészséges gyerek felfedezi ezt! Ha ekkor durván megdorgáljuk, megszégyenítjük, egy életre gátolhatja örömképességét, hosszú időre tiltott zónává válhat a genitáliák területe.

Tapasztalataid szerint a magyar nők mennyire nyitottak a segítség- kérésre ilyen problémák esetén?

A női orgazmus számos tényező függvénye: felnőtt korban az örömteli szexualitás legnagyobb gátja a hüvelyi orgazmus elvárása. A nők – és párjuk – gyakran csalódásként élik meg, ha a nő „csak” csiklói orgazmussal rendelkezik. S mivel emiatt szorong, így a teljes együttlét elveszti örömszerző jellegét. Az a nő, aki egyedül pár perc alatt képes eljutni a csúcsra, párjával akár egy óra alatt sem sikerül, mivel félelmei, komplexusai, bizonytalansága és csalódottsága meggátolja benne. Márpedig a csikló a nő elsődleges kielégülési „szerve” – anatómiailag a pénisz megfelelője – ezt már Hippokratész óta tudjuk. Ami viszont az elmúlt másfél évszázadban megnyomorította a női szexualitást, az a hüvelyi kontra csiklói dichotómia – ez a marhaság Freudtól ered. S hiába bizonyítják kutatások tömegei, hogy a vaginális orgazmus is tulajdonképpen klitorális, makacsul él e nézet a köztudatban. Márpedig a nők többsége számára a kielégülés akkor igazán eksztatikus, ha a csiklót egyszerre kívülről és a belülről, azaz a hüvely felől is éri ingerlés. S a kérdésre válaszolva: nem, a nők egyszerűen „selejtesnek” érzik magukat emiatt, titkolják, inkább megjátsszák, hogy jó így nekik, s nem keresnek fel szakembert. Valójában nem is erre lenne szükségük, hanem tévhitektől mentes szexuális felvilágosításra és környezetre!

Milyen módszerek vannak a még intenzívebb orgazmus elérésére?

Először is a gátlásoktól való felszabadulás, az önfeledt öröm. Nyitottság az újfajta érintésekre, simogatásokra, kísérletezés, a pénisz különböző szögekből való behatolása, eltérő tempó az együttlétekben, a csikló mindkét fél által történő izgatása a szeretkezés alatt. Emellett a nő is mozgassa a csípőjét, fejezze ki, mi a jó számára – ezt lehetőség szerint ne mint egy közlekedési rendőr tegye („balra, lejjebb, erősebben”), hanem sokkal inkább a hangok, sóhajok segítségével. Hangolódjanak össze, figyeljenek egymásra az együttlét közben, ehhez persze nem az egyéjszakás kalandok a megfelelőek általában.

Igaz, hogy a nők nagy része csupán úgy tud orgazmust átélni, ha szerelmes a partnerébe?

A nő orgazmuskészsége biológiai tényezők (a csikló makkjának mérete, a hüvelybemenet és a csikló távolsága), pszichológiai faktorok (felszabadultság, szégyentől és szorongástól való mentesség, önelfogadás, önbizalom), hormonális hatások (tesztoszteron, ösztrogén, progeszteron) függvénye. Emellett azonban az agy morfológiaszintjén is tetten érhető a két nem eltérő szexuális működése: míg férfiaknál a fizikai és fiziológiai tényezőknek van nagyobb szerepe a szexualitásban, addig nőknél a szociális hatások (bizalom, érzelmek, kötődés) meghatározóbbak, és függnek össze erősebben az erotikus válasz agyi régióival.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Csak ámulunk! Kamilla királyné még sosem volt ilyen gyönyörű

Csak ámulunk! Kamilla királyné még sosem volt ilyen gyönyörű

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)

Ezekre a dolgokra figyelj oda, hogy a nyaralás gondtalan legyen! (x)