10 tény, amit mindenkinek tudnia kell a hüvelyről

2022.február.21.

A tudás hatalom, különösen, ha a hüvelyről van szó. Mivel egy rendkívül érzékeny és kényes testrész, nem meglepő, hogy sok téves információ terjed róla. Ennek következtében viszont te vagy a partnered is feltételezhet olyan dolgokat, amelyek aztán félreértéseket szülhetnek, vagy felesleges szégyenérzet és stressz uralkodik el rajtad miattuk. Hogy ezt elkerüld, fontos, hogy te és a párod is kellőképpen tájékozottak legyetek a hüvelyt érintő teljesen normális dolgokról.

10 tény, amit mindenkinek tudnia kell a hüvelyről
Fotó: Getty Images

1. A hüvely nem ugyanaz, mint a szeméremtest

A hüvely az izmos, rugalmas csatornára utal, ami a méhnyaktól a szűzhártyáig nyúlik el. Sokan viszont a női nemi szervek minden részére ezt a szót használják, de technikailag, ha olyan dolgokra gondolunk, mint a csikló, a húgycső vagy a nagyajkak, a szeméremtest, más néven a vulva a helyes kifejezés.

2. Sokféle formájú és méretű szeméremtest létezik

Sok nő aggódik amiatt, hogy a szeméremteste nem néz ki „normálisan” - de azt, hogy általánosságban véve mit látnak normálisnak, nagyrészt a pornó határozza meg, ami történelmileg egyáltalán nem azt a célt szolgálta, hogy tükrözze, milyen az egészséges nők teste. Az igazság az, hogy a nagyajkak (külső ajkak) és a kisajkak (belső ajkak) minden testtípuson máshogy néznek ki, de emiatt egyetlen nő sem kellene, hogy rosszul érezze magát.

3. A szeméremtest színe is elérő lehet

Előfordulhat, hogy a szeméremtest színe nem egyezik meg a bőrfelület többi színével. A szeméremajkak színe a rózsaszíntől a vörösön át egészen a lilásig terjed. Mindegyik teljesen normális, és az is igaz, hogy a szexuális izgalom során a szeméremajkak színe átmenetileg elmélyülhet, mivel több vér éri ilyenkor ezt a területet.

4. A szűzhártya nem feltétlenül a szüzesség jelzője

A szűzhártyát, a hüvelynyílás körüli vékony nyálkahártya redőt sokan a tisztaság jelzőjeként tartják számon. Az igazság viszont az, hogy nincs olyan teszt, ami biztosan kimutatná, hogy egy nő szexelt-e már, mert a szűzhártya olyan tevékenységek során is átszakadhat, mint a biciklizés vagy más sporttevékenység.

5. Nincs két egyforma hüvelyillat

Mivel bizonyos tekintetben mindannyian mást eszünk, más ruhadarabokat hordunk, nem egyforma a mirigyváladékunk, a higiéniánk és a belső baktériumaink, ezért ezek keverékének köszönhetően a hüvelyünk illata is eltérő. Mi több, az egyéni hüvelyillatunk is megváltozik olykor, például edzés után vagy menstruáció alatt. Ha viszont ez zuhanyzás után sem normalizálódik, vagy halszagot érzel odalent, keresd fel a nőgyógyászodat, mert fertőzés jele lehet.

6. Sok nő nem éri el a csúcspontot a hüvelyi behatolástól

Egy 2017-es női orgazmusról szóló tanulmány kimutatta, hogy a nők mindössze 18%-ának elegendő önmagában a közösülés ahhoz, hogy orgazmusa legyen. A legtöbb nőnek csiklóstimulációra is szüksége volt hozzá, és a többi megkérdezett is nagyrészt azt mondta, hogy könnyebb volt felérnie a csúcspontra, ha előtte előjátékban is volt része. Ha ez rád is igaz, mindenképpen oszd meg a partnereddel, hogyan a legjobb neked.

7. Az orgazmus enyhíti a fájdalmakat

Az orgazmus oxitocin hullámot szabadít fel, ami boldoggá tesz, és a fejfájástól az ízületi gyulladásokig mindenféle fájdalom enyhítésében segíthet. Ezt figyelembe véve pedig talán a gyakrabb maszturbációt és a menstruáció alatti szex lehetőségét is érdemes megfontolnod.

8. Okkal van szeméremszőrzetünk

Mielőtt legközelebb leborotválnád odalent a teljes szőrzeted, vagy gyantázni kezdenél, gondolj arra, hogy a szeméremszőrzetnek is megvan a maga feladata. Ez pedig nem más, mint hogy védőgátként szolgál a nemiszervek szövetei, különösen az érzékeny hüvelynyílás előtt. Ráadásul ha úgy döntesz, hogy meghagyod a szeméremszőrzetedet, akkor a borotválás vagy a gyantázás során előforduló esetleges sérüléseket is kiküszöbölheted.

9. Mindenki szeméremszőrzete más

A pubertás körül megjelenő szeméremszőrzet teljesen normális - akár csak a szeméremtesten, akár a belső combokon vagy az alhason nő. Lehet vastag, vékony, göndör vagy egyenes, és a színe is változó, a többi testszőrzettől is eltérhet. Ez viszont szintén teljesen normális.

10. A hüvely öntisztuló

A hüvely belseje különböző mirigyekből áll, amelyek folyadékokat bocsátanak ki, hogy tisztítsák és nedvessé tegyék a hüvelyt. Ezáltal hüvely öntisztuló, a sokak körében népszerű szappanokkal és tusfürdőkkel történő átmosása pedig nemcsak felesleges, de egyenesen veszélyes is lehet, mivel felborítják a hüvely normális pH-értékét, és a káros mellett a hasznos baktériumokat is eltávolítják. Így tehát ha legközelebb valamilyen intim lemosó használatán gondolkozol, válaszd inkább csak a sima, tiszta langyos vizet.

Ez is érdekelhet

Sosem látott intim képek: Harry herceg és Meghan Markle új dokusorozata izgalmasabb lesz, mint vártuk

Sosem látott intim képek: Harry herceg és Meghan Markle új dokusorozata izgalmasabb lesz, mint vártuk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói