A megfelelő anyagcsere sokkal fontosabb, mint gondolnád: elmondjuk, miért

2020.október.2.

Ha azt mondom, hogy metabolikus szindróma, akkor lehet, hogy sokaknak kicsit olyan lesz mintha kínaiul beszélnék, de ha azt mondom, hogy anyagcsere akkor azért már mindenki fülében cseng valami róla. Azzal viszont sokan nincsenek tisztában, hogy ha ez nem működik jól, az milyen problémákat vonhat maga után.

A megfelelő anyagcsere sokkal fontosabb, mint gondolnád: elmondjuk, miért
Fotó: Rexfeatures

Ami pedig a jelenlegi helyzetünkben még aggasztóbbá teszi ezt a betegséget az az, hogy aki ilyen problémával küzd azon sokkal nagyobb valószínűséggel, és nagyobb mértékben jönnek ki a vírus tünetei is.

Először is mérjük fel a terepet, hogy mik azok a tünetek, amik arról árulkodhatnak, hogy metabolikus szindrómában szenvedünk. Az első, ami talán mindenkinek eszébe jut arról, hogy alul működő anyagcsere az az elhízás. Általában tényleg egy feltűnő előjele lehet egy ilyen problémának, viszont amit tévesen gondolnak az emberek az az, hogy nem az elhízástól alakul ki, hanem ez már csak egy utójele annak, hogy probléma van a szervezetünkben. Viszont nem minden túlsúlyos ember küzd anyagcsere problémával, de az sem kizárt, hogy egy vékonynak személy esetében áll fent ez a probléma.

De ha ez ilyen veszélyes tud lenni, akkor milyen módszerekkel kerülhetjük el, és hogyan tudjuk számontartani? A metabolikus szindrómának nincs egy általános definíciója, hiszen nagyon sok mindentől függ, és többféle következménye is lehet. De van pár olyan tényező, ami mégiscsak egy alapot adhat nekünk.

1. Derékbőség
Ahogy említettem az elhízás is lehet az egyik jele ennek a betegségnek, így a derékbőségünk mérete egy kiinduló pont lehet ennek mérésében. Férfiaknál nagyobb, mint 101.6 cm az, ami rizikófaktor lehet, nőknél pedig 88,9 cm. Ez persze nem feltétlenül egy mérvadó vizsgálása a betegségnek, hiszen a testzsír százalékunk nem csak a hasunkon található, ott 4-6%-a van csak.

2. Vércukorszint
Napi szinten vércukorszintet mérni nem egyszerű, főleg nem azt a fajtát, ami teljeskörű, így ez sajnos ki van zárva. Viszont van egy bizonyos vérvétel, amit úgy hívnak, hogy átfogó metabolikus panel, ami tökéletes lehet az ilyen mérésekre. Ehhez persze mindenképp egy szakorvos felkeresését tanácsolom.

Egy gyógynövény, amely a szexuális életedre is pezsdítő hatással lehet

Egy gyógynövény, amely a szexuális életedre is pezsdítő hatással lehet

3. Triglicerid
A tiglicerid a vérzsírok egyik fajtája csakúgy, mint a koleszterin, és ennek vérben lévő száma is nagy befolyással van arra, hogy milyen az anyagcserénk. Ez ugyanis az anyagcsere végterméke, amiből, ha túl sok van, akkor az hosszan marad nagy számban a vérünkben, ami egyáltalán nem egészséges. Ezt is egy vérvétellel tudják nekünk megmondani, így ideje megfogadni szülők és nagyszülők tanácsát, és évente elmenni vérvételre.

4. LDL-vagyis rossz koleszterin
Bármennyire is elengedhetetlenek a koleszterinek, ennek szintjét alacsonyan kell tartanunk. Többféle típusa is van az LDL-nek, és helyzetünkben nem mindegy, hogy melyiknek a szintje magas, ugyanis csak 20%-a ennek az a fajta, ami káros lehet számunkra.

5. Vérnyomás
A vérnyomásunk az, amit egész életünkben figyelnünk kell, hiszen nagyon sok problémát tud okozni. Ilyen lehet az anyagcsere rossz működése is. Egy 135/80-as vérnyomás például már egy jele lehet a metabolikus szindrómának. Ha pedig folyamatosan magas, akkor komolyabb metabolikus probléma is lehet.

4 ok, amiért jobb, ha hanyagolod a trendi diétákat

4 ok, amiért jobb, ha hanyagolod a trendi diétákat

6. Húgysav
Ez kevésbé ismert mutatója ennek a betegségnek, viszont magas mértéke a vérben szintén utalhat a metabolikus szindrómára, ugyanakkor a vérrögre is ezért mindenképp figyelni kell ennek szintjére is.

De mit is tehetünk az ellen, hogy ez kialakuljon, vagy éppen azért, hogy ezen javítsunk:

A metabolikus szindróma akár évekig is fennállhat a tudatunk nélkül, ezért érdemes folyamatosan odafigyelni az előbb említettekre, és éves szinten vérvételre járni, hogy a lehető leginkább kizárjuk ennek kialakulását.

Ez is érdekelhet

Emmy gála 2021: ezek a sztárok nagyon mellényúltak idén. Mik ezek a szettek?

Emmy gála 2021: ezek a sztárok nagyon mellényúltak idén. Mik ezek a szettek?

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján