Egészségblog: Mindenevők előnyben

2013.január.29.

Mielőtt belekezdenénk a táplálkozásba, érdemes tisztázni az alapokat, főleg azért, mert a táplálkozással kapcsolatos fogalmak megjelentek a hétköznapi nyelvben is. Sokszor tapasztalom, hogy ezeknek a szavaknak a jelentése nem pontosan ismert sem a használó, sem a befogadó oldaláról.

Igazán kedves, Cici. A táplálkozás szekció első részében tényleg az általános fogalmakról lesz szó, de annyit elárulhatok, hogy ajánlások is szerepelni fognak benne. A későbbiekben persze beszélni fogunk arról, hogy gyümölcsökből, tejből, húsból, halból mennyit kellene fogyasztani, de arról tényleg csak később. A haladók már kalóriaszámlálásra is képesek lesznek.

Azt most elárulom, hogy csodaszer nincsen, ezért nem is fogok semmilyen tablettát, termékcsaládot ajánlani, kivéve akkor, ha ez tudományosan alátámasztott. Nem fogok semmi olyat sem említeni, amelynek beszerzése csak a feketepiacon lehetséges. Az egészség elérése elhatározás, szorgalom és fegyelem kérdése.

Cici ásított egyet, és inkább ráfeküdt a radiátorra. Kicsit igaza van. Mindenki vésse az agyába, hogy tökéletesség nincsen, csak arra való törekvés. Így nem szabad túl szigorúnak lennünk önmagunkhoz. És ha olykor vétkezünk, nem szabad jajveszékelve összeomlani, mert lecsúszott egy plusz muffin.

Amit mindenféleképpen érdemes tudni, hogy az élelmiszereket két nagyobb csoportra osztják. Vannak a makrotápanyagok, amelyekből többet kell fogyasztani, és vannak mikrotápanyagok, amelyekből kevesebbet. Tehát ez egy egyszerű, mennyiségalapú csoportosítás.

A három makrotápanyagról mindenki hallott, ezek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok. A zsírokat és szénhidrátokat kipécézték maguknak az emberek, de fontos hangsúlyozni, hogy nagyon fontos szerepet töltenek be a mindennapi életben. Vegyük például a szénhidrátok legismertebb képviselőjét, a glükózt.

A glükózról tudni kell, hogy az agy legfontosabb tápanyaga. Egyszer olvastam valahol, hogy a cukor egy ronda kábítószer, amiről le lehet szokni. Ez nem igaz. A teljes igazsághoz azért hozzátartozik, hogy a szervezet, ha rákényszerül, elő tudja állítani a glükózt saját magának is, azonban ez egy igen bonyolult módszer. A glükóz nem kábítószer, hanem alapszükséglet. Persze nem mindegy, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

Ezen kívül megemlíteném, hogy a legegészségesebb táplálkozás a vegyes étrendenden keresztül valósul meg. Ha valaki nem ezt választja, annak nagyon tudatosan kell táplálkoznia. Sok utánajárás és pénz szükségeltetik, hogy az ember ugyanolyan egészségesen táplálkozzon, mint azok, akik "mindent" megesznek.

Miután a szénhidrátokról, zsírokról és fehérjékről később lesz szó, most nem fogom külön részletezni őket. Mára elég, ha annyit megjegyzünk, hogy a napi energiaszükséglet kielégítésére a makrotápanyagok megoszlása a következő:

Szénhidrát: 55–75%
Zsírok: 15–30%
Fehérje: 10–15%

És én egy ilyen undok alakkal élek nap mint nap. Na, mindegy. Szóval, az egészséges táplálkozásra való átállás folyamatának elején nem szabad komolyabb kalkulációkba bocsátkozni, mert az embernek megfájdul a feje, és hagyja az egészet a fenébe. Ezek csak célértékek, amit szem előtt kell tartani, így legalább van egy durva elképzelése az embernek, hogy miből mégis mennyit egyen.

A makrotápanyagról még annyit, hogy ezek egyik legfontosabb szerepe az, hogy energiát szolgáltatnak a szervezet számára. A pontos számok ismerete nem olyan fontos. Elég az, ha az eszetekbe vésitek, hogy egy gramm zsír elégetéséből szabadul fel a legtöbb energia. Egy gramm szénhidrát elégetéséből ugyanannyi energia szabadul fel, mint egy gramm fehérje elégetéséből, de ez az érték lényegesen kevesebb, mint a zsírok esetén.

Mára ennyi. Próbálok kevés, de lényeges információt átadni. Nem célom, hogy zsibbadjon a fejetek minden bejegyzés után. Jövő héten a szénhidrátokról lesz szó. Megpróbálok néhány tévhitet eloszlatni.

Szuper recepteket találtok a mindmegette.hu oldalon, kattintsatok!

Vince korábbi bejegyzéseit ide kattintva találjátok.

Ez is érdekelhet

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

„Előbb szeretek, utána szeretkezek” - Nagy a baj, ha a demiszexuálisok szexuális kisebbséget jelentenek

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói