Ezt a 3 dolgot tudnod kell, mielőtt kipróbálnád a Kegel-gyakorlatokat

2021.június.17.

Hallottál már a Kegel-gyakorlatokról, és tudod, hogy miért olyan jelentősek? Ezeket a tornagyakorlatokat Dr. Arnold Kegel amerikai nőgyógyász fejlesztettek ki 1952-ben, miután rájött, mennyire fontos a medencefenék izomtevékenysége. A medence belső szerveit többféle izom tartja, amelyek ha meggyengülnek, komoly problémákat okoznak. A Kegel-gyakorlatok ezeket az izmokat erősítik, fokozzák a szexuális élvezeteket, és nagy eséllyel megakadályozzák a vizelet-inkontinenciát. Na de honnan tudhatod, hogy neked is érdemes kipróbálnod ezeket a gyakorlatokat, és mik azok a dolgok, amiket feltétlenül tudnod kell előtte?

Ezt a 3 dolgot tudnod kell, mielőtt kipróbálnád a Kegel-gyakorlatokat
Fotó: Shutterstock
1. A Kegel-gyakorlatok nem mindenkinek ajánlottak

Ha bármilyen kismedencei fájdalom, vizelet-inkontinencia vagy bélprobléma miatt szeretnél Kegel-gyakorlatokat végezni, akkor előbb mindenképp egyeztess a nőgyógyászoddal, hogy valóban olyan problémával állsz szemben, amin segíthetnek ezek a gyakorlatok. A Kegel-gyakorlatok arra lettek kifejlesztve, hogy erősítsék a medencefenék izmait, de ha a probléma gyökere nem az izomzat állapota, akkor még kellemetlen panaszokat is okozhat a plusz megerőltetés. A gyenge medencefenékre legjellemzőbb tünetnek számító vizeletszivárgás sok más problémát is jelezhet, ezért fontos az edzéseket megelőzően egy alapos kivizsgálás. Ha semmilyen egészségügyi problémád nincs, akkor bátran próbáld ki a Kegel-gyakorlatokat, de hosszabb távon egy egyéni edzésterv jobb választás, mint ezek a speciális tornagyakorlatok.

2. Fontos a gyakorlatok pontos betartása

A Kegel-gyakorlatokról sokan azt feltételezik, hogy könnyűek, pedig a problémák már ott elkezdődnek, hogy az erősíteni kívánt izmok beazonosítása sem egyszerű. A női testben a szeméremcsonttól a farkcsontig húzódnak, körülveszik a húgycső nyílását, a végbélnyílást és a vaginát. Hogy hogyan mozgathatod át megfelelően ezeket az izmokat, ahhoz mindenképpen legalább egy oktatóvideót nézz végig, de ha van rá lehetőséged, még jobb, ha egy edző mutatja be, pontosan hogyan csináld a gyakorlatokat. Szerencsére már olyan applikációk is vannak, amik képesek nyomon követni az izmok mozgását, így leellenőrizheted, hogy valóban jól végzed-e a gyakorlatokat. Mi több, emlékeztetőt is állíthatsz be, hogy tudd, mikor van itt az ideje, hogy újra edz.

3. Ne várj azonnali eredményt

Ahogy idő kell ahhoz, hogy a tested más területein megerősítsd az izmaidat, úgy az is időbe telik, míg a medencefenék izmai a gyakorlatok hatására regenerálódnak. A különböző edzésformák közül legalább napi hármat érdemes elvégezned. Ezzel a tempóval 4-6 hét múlva várható először jelentősebb változás. Azonban ne feledd, mindannyian másként működünk. Lehet, hogy neked több, de az is lehet, hogy kevesebb időre lesz szükséged a javuláshoz. Ha a gyakorlatok kezdetén nincsenek erőteljes tüneteid, akkor pár héten belül szinte biztosan tapasztalsz majd változást, de a vizeletinkontinencia megszűnése akár fél évbe is beletelhet. Mindaddig pedig, amíg nem orvosi kezelést szeretnél kiváltani a Kegel-gyakorlatokkal, jó módszerként szolgálnak arra, hogy megerősödjön a medencefenék-izomzatod.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát