10 hüvelyi változás, amire várandósan számíthatsz

2022.július.2.

Amikor várandós leszel, a hüvelyed már az első hónaptól kezdődően készül a babád érkezésére, ezért mire megszületik, számos változást tapasztalhatsz odalent.

10 hüvelyi változás, amire várandósan számíthatsz
Fotó: Gettyimages.com

Bár ezek a változások nem mindig kellemesek, komoly aggodalomra szinte egyik sem ad okot, és amikor végre a kezedben tartod majd a gyermekedet, pillanatok alatt el is felejted, milyen kevésbé kényelmes változásokon mentél át az előtte lévő időszakban - meg persze a hüvelyed, miután ő is kénytelen lesz jelentős változásokon átesni.

1. Kékes színűvé válhat a szeméremtested

A várandósságod második trimeszterében a szeméremtested színe valószínűleg elkezd megváltozni. Ennek oka, hogy az ösztrogénszint jelentősen megemelkedik a terhesség alatt, ami a bőr színére is kihat, méghozzá úgy, hogy sötétebb, kékes színű lesz. Ugyanez igaz a mellbimbókra is, amelyek bár ritkább esetben, de szintén sötétebbek lehetnek.

Babavárás szabadon: tippek, hogy a várandósság ideje nyugodtabb lehessen

2. Duzzadtabbnak érzed a hüvelyed

A harmadik trimeszterben számíthatsz a legtöbb változásra, ugyanis ekkorra a méhed ökölnyi méretűből görögdinnye méretűre nő. Ennek következtében lényegesen máshogy fogod magad érezni odalent is, úgy, mintha jelentősen meg lenne duzzadva a szeméremtested, ami a rá nehezedő nyomás miatt tulajdonképpen mondhatjuk, hogy így is van.

3. Hosszabb lesz a hüvelyed

A hüvelyt körülvevő szövet a várandósság alatt lazábbá és puhábbá válik, aminek következtében a hüvely egy kicsit hosszabb lesz. Az utolsó trimeszterben a falak ellazulnak, és a hüvely nyílása is kitágul, hogy fizikailag is készen állj a szülésre.

4. Viszketést tapasztalhatsz

Egy másik változás, amivel biztosan találkozni fogsz, az a hüvelyed pH-szintjének emelkedése. A „normális” hüvelyi pH-szint 3,8 és 4,5 között van, ha viszont 7 fölé megy, viszketést tapasztalhatsz. Ilyen környezetben ugyanis a gombák és a baktériumok is könnyebben szaporodnak, de ha ez fennáll, a nőgyógyászod el fogja mondani, pontosan mit kell tenned a viszketés csökkentése érdekében.

5. Új szagok jelentkezhetnek

A pH-szint változása miatt új szagokat is érezhetsz. Ha a hüvelyi pH a normál szinten van, egyáltalán nincs szaga a természetes módon jelen lévő váladékoznásnak, azonban pH-szint emelkedik, a váladékozás is erősebb lehet, és kellemetlen szagokat tapasztalhatsz.

6. Visszerek jelenhetnek meg a szeméremtesteden

Ahogyan a hüvelyedre egyre nagyobb nyomás nehezedik, az artériáid és a vénáid is megnyúlnak, ennek következtében pedig előfordulhat, hogy néhány visszér jelenik meg a szeméremtesteden. Még valószínűbb ez akkor, ha hanyatt fekve alszol, éppen ezért is ajánlott az állapotos nőknek inkább oldalt fekve aludni.

Ezek a terhesség első jelei

7. Több lesz a hüvelyi váladékod

A várandósságod alatt érdemes egy kis extra védelemmel készülnöd odalent, hogy amennyire csak lehet, kényelmesen érezd magad és száraz maradj. A hüvelyi folyás körülbelül a terhesség felénél kezd növekedni, a végére pedig már meglehetősen nagy mennyiségű, sűrű és fehér lesz mindaddig, amíg el nem érkezik a szülés ideje.

8. Szex közben pecsételő vérzést tapasztalhatsz

Előfordulhat, hogy szex közben enyhe pecsételő vérzést fogsz tapasztalni, ami viszont teljesen normális. Ha mégsem érzed magad emiatt biztonságban, vagy nem vagy benne biztos, hogy normális, amit tapasztalsz, akkor még a legközelebbi nőgyógyászati kontroll előtt keresd fel a nőgyógyászodat.

9. Nagyobb lehet az orgazmusod

Szex közben különösen érzékeny lehetsz, és nagyobb lehet az orgazmusod, ami a fokozott véráramlásnak és a vénák megváltozott állapotának köszönhető. Ez a reakció viszont egyáltalán nem garantált, és akkor sincs gond, ha nem érzed azt, hogy bármi változott volna a korábbi együttléteitekhez képest.

10. Gyengülhet a hólyagod

A várandósság során inkontinencia is előfordulhat, vagyis az, hogy a hüvelyed gyengül, emiatt pedig nem vagy képes mindig visszatartani a pisilést. Bár nagyon kellemetlennek érezheted, semmi okod nincs rá, hogy szégyelld magad miatta.

Vigyázz, a szorongás a hüvelyed egészségének is árthat

Ez is érdekelhet

„Ha 30 előtt nem sikerült szülnöm, akkor legalább 40 előtt jöjjön össze” - Hogyan lesz önerőszak a szexből, ha nem jön a baba?

„Ha 30 előtt nem sikerült szülnöm, akkor legalább 40 előtt jöjjön össze” - Hogyan lesz önerőszak a szexből, ha nem jön a baba?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói