Így változnak meg a mellek a várandósság idején

2022.július.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha egy nő állapotos, az egyik első és legkönnyebben észrevehető jel, amit tapasztalhat, az a mellei változása. A terhesség korai szakaszától egészen a szülésig sok változáson mennek keresztül az emlők, mindazért, hogy később a születendő babát megfelelően táplálják.

Így változnak meg a mellek a várandósság idején
Fotó: Rexfeatures

A terhesség első trimeszterében, ami az első 12 hétben zajlik, sok fizikai és érzelmi változáson megy keresztül a kismama. Az első harmadban a női mellek az esetek többségében megnövekszenek, kissé fájnak, a mellbimbók pedig különösen érzékennyé válnak. Ennek oka, hogy amint egy nő állapotos lesz, az ösztrogén és a progeszteron szintje emelkedik, az anyatej tárolására való felkészülés miatt pedig a mellek mérete is növekszik.

A második trimeszterben, vagyis a 13-26. hétben látványosan növekszik a has és elkezdődik az anyatejtermelés. Az ösztrogén szintje folyamatosan növekedik, és valószínűleg a mellek mérete ezen hetek alatt is nagyobb lesz, a fájdalom viszont az első trimeszterhez képest jelentősen enyhül. Ebben az időszakban érdemes új, nagyobb melltartókat vásárolni, ami kényelmes és illeszkedik a mellek megváltozott méretéhez. Emellett pedig a mellbimbók színe elkezd sötétebbé válni, hogy az újszülött kisbabák számára könnyebb legyen a szoptatás során megtalálni, honnan is vehetik magukhoz a táplálékot.

A harmadik trimeszterben, azaz a 27-40. hétben léphetnek fel a legkellemetlenebb fizikai nehézségek. A lábgörcsöktől a székrekedésig, a gyomorégéstől az álmatlanságig sok kellemetlenséget megtapasztalhatnak a kismamák. A mellek szárazzá és viszketővé válhatnak, de mindez természetes, hiszen minden erejével azon dolgozik a test, hogy anyatejet állítson elő.

8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelni

8 szoptatási nehézség, amire minden kismamának érdemes figyelniA test terhesség alatt bekövetkező rengeteg változása minden nehézségével együtt egy csoda, hiszen a kismama minden porcikája azon dolgozik, hogy egy új kis életet hozzon a világra. Így különösen fontos, hogy minden lelki támogatást megkapjon és biztos legyen benne, hogy csodálatos mindaz a folyamat, ami a testében lezajlik.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője