Gyakran hideg a kezed és a lábad? Ez a furcsa ok állhat a hátterében

2022.február.26.

Ha rendszeresen azt tapasztalod, hogy hideg a kezed és a lábad, akkor pontosan tudod, milyen frusztráló lehet ez az érzés, különösen akkor, ha még egy pár meleg zokni vagy kesztyű sem segít. Patrick McKeown, a Gyógyító légzés című könyv szerzője szerint viszont nem is melegebb ruhadarabokra, hanem a vérkeringés légzési technikával való szabályzására van szükség ahhoz, hogy ne legyenek többé jéghidegek a végtagjaid.

Gyakran hideg a kezed és a lábad? Ez a furcsa ok állhat a hátterében
Fotó: Getty Images

A bestseller szerző szerint a hideg kéz és láb jelensége különösen azoknál az embereknél gyakori jelenség, akiknek rossz a légzése. Ha ugyanis túl keményen vagy túl gyorsan lélegzel, az összehúzza az ereket, akkor kevesebb oxigén jut az egész testedbe, és hamar azt fogod érezni, hogy borzasztóan fagyos a kezed és a lábad.

Ezen túlmenően, amikor túl hevesen veszed a levegőt, túl sok szén-dioxidtól szabadulsz meg, ami már csak azért sem jó, mert így felborulhat a vér pH-egyensúlya. McKeown szerint a szén-dioxid hiánya elmozdítja az úgynevezett oxihemoglobin disszociációs görbét, vagyis ha túl sok szén-dioxidot veszítesz, és a vér pH-értéke emelkedik, a hemoglobin – ami a vérben az oxigén fő hordozója – nem bocsát ki elég oxigént, ami gyakran hideg végtagokat eredményez.

Persze nem csak a légzési szokások okozhatnak hideg kezet és lábat - hanem például a pajzsmirigy nem megfelelő működése is - de ha a te végtagjaid is rendszeresen fagyosak, akkor érdemes lehet a légzésedre is jobban odafigyelned, hátha az áll a probléma hátterében. Elsősorban ügyelj arra, hogy amikor csak lehet, az orrodon keresztül vegyél levegőt, ugyanis azok az emberek, akik legtöbbször a szájukon vesznek levegőt, általában gyorsabban lélegeznek, és kevesebb oxigén jut a sejtjeikbe.

Kipróbálhatsz speciális légzésjavító gyakorlatokat is, például: tedd az egyik kezed a mellkasodra, a másikat pedig közvetlenül a köldököd fölé, és óvatosan kezdd el lassítani a légzésed sebességét. Összpontosíts az orrodba érkező légáramlatra, és figyelj arra, hogy valóban lassan és nyugodtan lélegezd ki a levegőt. Ha ezek után melegebbnek érzed a végtagjaidat, akár naponta többször is érdemes lehet elvégezned ezt a gyakorlatot.

A hideg kéz és láb hátterében sokféle ok állhat, ezért ha rövid időn belül nem szűnik meg a folyamatos fagyos érzés, mindenképpen keresd fel a háziorvosodat. Ha viszont a gond a légzési technikádban gyökerezik, akkor McKeown légzési gyakorlatai is remek segítséget nyújthatnak. A lényeg, hogy soha ne hagyd kezeletlenül a panaszaidat, hiszen mindig az a biztos, ha tudod, mi állhat a probléma hátterében, és előbb indulhatsz el a gyógyulás útján.

Ez is érdekelhet

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő