Gondoltad volna? Home office-ban is lehet bakteriális hüvelyfertőzésed! (x)

Hirdetés

2021.július.5.

Ha te is azt gondolod, hogy otthon semmi baj nem érhet, akkor rossz hírünk van: akár hüvelyfertőzést is elkaphatsz otthon! Betti történetéből megtudhatod, mire érdemes odafigyelned, hogy elkerüld a bajt.

A nem megfelelő táplálkozás kihat a hormonháztartásodra is /Fotó: GettyImages
A helytelen életmód, a stressz és a rossz intim higiénia bizony könnyen kiválthat hüvelyfertőzést
Fotó: Gettyimages.com

A járvány miatt sokáig a négy fal közé szorultunk. Akik (azóta is) home office-ban végzik a napi munkájukat, mellette esetleg tanulmányokat is folytatnak, ők bizony, naponta órákat ülnek a képernyő előtt. Ezt súlyosbítja, hogy jóval kevesebb mozgásban van így részünk, ráadásul nehezebb lehet a napjainkat, heteinket megtervezni a kiszámíthatatlanság miatt, ezáltal talán kevésbé vagyunk tudatosak, nem figyelünk eléggé önmagunkra.

Azonban, ha nem tervezzük a napjainkat, hanem csak élünk bele a nagyvilágba, akkor előbb-utóbb meglesz a következménye. Bettinél is sajnos ez történt.

Egész nap a számítógép előtt

— A home office és az online egyetemi képzés miatt teljes mértékben a lakásomba szorultam. Nem igazán mozdultam ki otthonról, bár nem is nagyon tudtam volna hova menni a korlátozások miatt. Ennek köszönhetően egy sor rossz szokást vettem fel ahelyett, hogy jól használtam volna ki az otthon töltött időt. A nap 24 órájából 10-et a számítógép előtt ülve töltöttem és csak akkor keltem fel, ha pisilnem vagy ennem kellett. Az étkezésem nagyon rendszertelenné és egészségtelenné vált, volt, hogy egyszerűen megfeledkeztem az evésről. Ha mégis észbe kaptam, akkor pedig valamilyen fagyasztott, félkész ételt választottam, a gyorskajáról nem is beszélve. Napközben és este is többnyire pizsamában vagy jóganadrágban voltam, a nagy kényelemben kevesebbszer is váltottam ruhát, és a kevés bugyim elhordása után sokszor otthon is tangát viseltem. Mondanom sem kell, hogy a tampontól sem tudtam igazán megválni a menstruáció idején. Elkerülhetetlen volt, hogy ennek legyen következménye — sorolja fejcsóválva Betti.

Csokival és lustasággal a stressz ellen

— Bár részmunkaidőben dolgozom, így is elég stresszes a munkám, és mellette még tanulnom is kellett a félév során az órákra, vizsgákra. Ezzel gyakorlatilag dupla adag feszültség volt a nyakamon, hiszen szerettem volna mindent jól csinálni és megfelelni az elvárásoknak. A stresszes és egészségtelen életmód odáig vezetett, hogy teljesen felborult az immunrendszerem és a hormonháztartásom. Ezen az sem segített, hogy a kijárási korlátozások idején még a rendszeres mozgást is elhanyagoltam. Visszagondolva nem is értem: mégis, mit vártam?

Egyik nap aztán rendellenes, kellemetlen szagú — gyakorlatilag egyfajta halszagra emlékeztető —, bőséges, szürkés-fehér színű, híg állagú hüvelyfolyást tapasztaltam.

Kellemetlen tünetek

— Korábban már volt hüvelygombám, így először azt hittem, hogy kiújult a régi hüvelyfertőzés. Miután a tüneteim nem enyhültek, inkább felkerestem a nőgyógyászom. A hüvelyváladék-mintám alapján nagy döbbenetemre megállapította, hogy ez bakteriális hüvelyfertőzés (más néven bakteriális vaginózis). Emlékeztetett arra is, hogy a hüvelygomba más tünetekkel rendelkezik. Nyomatékosította, hogy a rossz anyagú, szűk ruhadarabok és a helytelen higiéniás szokások (mint például az intimterületen a hátulról előre irányuló törlés vagy menstruáció idején a tampon ritka cseréje) ugyanúgy kiválthatják a hüvelyfertőzést, otthonmaradás és korlátozások ide vagy oda. A stressz és a pszichés terhelés szintén felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát — avatott be a részletekbe Betti.

A gyógyulás útján

— Egyértelmű volt, hogy életmódot kell váltanom, illetve jobban át kell gondolnom az otthoni öltözetemet, rendszeremet. De szükségem volt addig is valamire, ami enyhülést hoz. Szerencsére léteznek erre recept nélkül kapható, tejsavat és glikogént tartalmazó hüvelyi készítmények, de előfordulhat, hogy hüvelyi antibiotikummal is ki kell egészíteni a kezelést – ezt a nőgyógyász dönti el. Azóta pedig kétszer is átgondolom, hogyan élem a hétköznapjaimat — vonja le a tanulságot Betti.

Hogyan tovább?

Az otthoni munkavégzés és online oktatás gyakran elmossa a napszakokat, a megszokott rutin könnyen felborulhat. Éppen ezért fokozottan kell figyelned önmagadra otthon is. Íme néhány tipp:

  • tartsd be otthon is a rendszeres étkezést, a megfelelő folyadékfogyasztást – ha kell, akkor állíts be emlékeztetőt, ütemtervet a telefonodon
  • olykor ne felejts el felállni, nyújtózni, mozogni egy kicsit
  • válassz jól szellőző, kényelmes, laza darabokat, a tangákat tedd el különleges alkalmakra
  • menstruációd idején ügyelj a higiéniára, gyakoribb tisztálkodásra
  • kerüld a túl erős mosószereket a fehérneműk mosásához
  • ha a nőgyógyászod épp nem elérhető, akkor dr. Google helyett megbízható honlapokról tájékozódj, ilyen pl. a www.intimfertozes.hu

Mi történik bakteriális hüvelyfertőzéskor?

A bakteriális vaginózis valójában gyakoribb a fogamzóképes korú nők körében, mint a köztudatban többet szereplő hüvelygomba. Kiváltó oka, hogy a hüvelyflóra törékeny egyensúlya (amely alapvetően jótékony hatású baktériumokból és gombákból áll) felborul: a hüvelyben normál körülmények között is jelen lévő „jó” baktériumokat (laktobacillusok) kiszorítják a túlszaporodó „rossz” baktériumok. A hüvely pH-ja normál körülmények között savas: kb. 3,8-4,2 közé esik. Ha viszont ez – akár csak enyhén, 4,5 fölé - megemelkedik, vagyis a hüvelyi környezet lúgossá válik, az kedvez a bakteriális fertőzések kialakulásának, illetve utalhat is bakteriális fertőzésre. A kezelés során a feladat, hogy a hüvely lúgossá vált pH-ját visszaállítsuk az eredeti savas közegre.

Mi okozhat nyáron hüvelygombát? Olvasd el Zsanett történetét is, kattints IDE!

Mihez vezethet, ha gyakran kiújul az intim fertőzésed? Kata példájából megtudhatod, kattints IDE!

A cikk a Canesbalance termékek forgalmazója, a Bayer Hungária Kft. megrendelésére készült.

A Canesbalance bakteriális vaginózis hüvelykúp és a Canesbalance bakteriális vaginózis hüvelygél orvostechnikai eszközök, egyben gyógyászati segédeszközök.A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Millie Bobby Brown megmutatta pattanásos arcát

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói