Izomláz! Mitől van? Mitől múlik el?

2014.június.19.

(– Alig bírok mozdulni – panaszkodik a macskám, ahogy a pocakját sütteti a napom. – Olyan izomlázam van, hogy az nem is igaz. Tizenkét legyet kaptam el a minap, kedves gazdám.)
(– Veszem észre – mondom, ahogy felmérem a szörnyű pusztítást, amit a kedves macskám végzett. Ha legyet lát, Cici tényleg megőrül. Onnantól kezdve nem számít neki se ember, se isten. Mindegy mit borít fel vagy lök le, csak kapja el a zsákmányát. Néha pedig olyannyira belefeledkezik a vadászatba, hogy simán a hasamra ugrik kieresztett karmokkal, ami nem a legkellemesebb érzés.)

Az izomlázat mindenki ismeri, és szerintem a testmozgás egyik legkellemetlenebb része. Az ember még csak-csak elizzad magának, de mikor másnap alig bír felállni, bizony megkérdezi magától, hogy minek kell ez nekem egyáltalán.

Hogy mi okozza pontosan az izomlázat, az még most sem egészen világos. Két elmélet létezik, és az igazság valószínűleg a kettő között helyezkedik el, de mielőtt belemennénk a részletekbe, érdemes tisztázni néhány dolgot. A sejtek az energiájuk nagy részét glükózból állítják elő, amely ugyanúgy megtalálható a kristálycukorban, mint a különböző lisztekben és egyéb szénhidrátokban. Attól függően, hogy milyen a szervezet oxigénellátottsága, eltérő végtermékek alakulnak ki a glükóz bomlása során. Elég annyit tudni, hogy ha nincs elegendő oxigén, akkor tejsav termelődik.

Amikor edzünk, az egész anyagcserénk felgyorsul, és a megnövekedett igényhez képest egy relatív oxigénhiány lép fel. Az ennek köszönhetően keletkező tejsav pedig közvetve és közvetlenül is ingerli a fájdalomérző idegeket. Ezért is fontos, hogy megfelelően lélegezzünk mozgás közben, mert ezáltal eltolhatjuk ennek a fájdalomnak a megjelenését.

Ez az egyik elmélet, de van egy második is. Az izomláz másik lehetséges oka, hogy mikroszkopikus szakadások jönnek létre az izmok megerőltetése során, amik gyulladáson keresztül fájdalomhoz vezetnek. A tejsav-elmélet azért nem kielégítő önmagában, mert a fájdalom napokig megmaradhat, míg a tejsav néhány óra alatt távozik a szervezetből.

Hogy mit lehet tenni az izomláz ellen? Sok krémet, kenőcsöt ajánlanak (talán túl sokat is), de ezekhez csak akkor érdemes folyamodni, ha nagyon fáj. Másrészt ne felejtsük el, a fájdalom jelzés lehet arra, hogy valamit nem csinálunk jól. Csak fokozatosan terheljük az izomzatunkat, és a nyújtást se hagyjuk ki soha. A tejsavval nem lehet mit kezdeni, az termelődik, akármit is teszünk, de az apró sérüléseket javarészt elkerülhetjük, ha odafigyelünk ezekre.

Ez is érdekelhet

5 tipp, hogy sikerüljön időben elaludnod

5 tipp, hogy sikerüljön időben elaludnod

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Divathírek

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?