18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Kulcsár Edina meglepődött, hogy babát vár, és ez felvet néhány kérdést - Vélemény

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A 31 éves, kétgyerekes anyuka, Kulcsár Edina modell és műsorvezető újabb, későbbre tervezett, de végül örömmel fogadott várandósságáról azt nyilatkozta a TV2 kamerái előtt, hogy „nem tudja, hogyan jött össze, mert elvileg nem kellett volna”. A pozitív teszttel szembesülve elmondása szerint sokkos állapotba került, „egy órán át meredt maga elé”. A nem túl szerencsés fogalmazásmód, egyúttal a hírportálok címadásai is tehetnek arról, hogy roppant derültség alakult ki a kommentszekciókban, ahol gyakran említésre került a gólya, illetve Szűz Mária is.

Kulcsár Edina meglepődött, hogy babát vár, és ez felvet néhány kérdést - Vélemény
Fotó: Bognár Bogi/GLAMOUR

Őszintén sajnálom, hogy a diskurzus elment ebbe a komolytalan irányba. Nyilván nem arról van szó, hogy Kulcsár Edina azt hiszi, a káposztaföldön szokták találni a gyerekeket, hanem arról, hogy a partnerével alkalmaztak valamilyen módszert (mint később kiderült, Edina fogamzásgátló tablettát szedett), ami végül nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az eset pedig tökéletes, hogy arról beszéljünk, sokaknak még mindig homályosak az ismeretei a teherbe esés lehetőségeiről és a fogamzásgátlási módszerek helyes alkalmazásáról.

Egy olyan, 637 ezer Insta-követővel rendelkező celeb, mint Kulcsár Edina, aki a média kereszttüzében, illetve a közösségi oldalain éli a mindennapjait, lehetett volna kicsit konkrétabb - számos fiatal rajongója érdekében, akik nem kívánt terhesség esetén lehet, egy Dancing with the stars évadnál többet veszítenének. Amíg nincs átfogó iskolai szexedukáció, addig a fiatalok tájékoztatását alternatív csatornákon keresztül kell megoldani, és az ismert, népszerű emberek is sokat tehetnének a cél érdekében.

Hiba a Mátrixban

Elvonatkoztatva Kulcsár Edináéktól, nézzünk meg néhány esetet, ahol hiba csúszhat a fogamzásgátlásba. Sokaknak ezek evidenciák és értetlenül fogadják, ha beszélünk róluk - de a tapasztalat azt mutatja, hogy aggasztó azok aránya (felnőttek körében is), akik nincsenek ezekkel tisztában.

  1. A fogamzásgátló tabletta bizonyos gyógyszerekkel együtt szedve, a gyógyszerek kölcsönhatása eredményeképpen veszíthet a hatékonyságából. Új gyógyszer szedése esetén erre mindig rá kell kérdezni az orvosnál vagy a gyógyszerésznél. Szintén fokozott óvatosságot igényel, ha hányás vagy hasmenés fordul elő - ilyenkor más módszerrel kell kiegészíteni a védekezést. Arról nem is beszélve, hogy a tabletta bevételét könnyen el lehet felejteni - és ha az elfelejtést is elfelejtjük – na akkor jön a csodálkozás.  
  2. Az óvszert az aktus legelején kell felhelyezni, a végét összeszorítva, hogy helyet hagyjunk a spermának - kiszakadáshoz legtöbbször az vezet, ha ez utóbbi lépés elmarad. Akadnak férfiak, akik a péniszméretüket túl nagynak ítélve igyekeznek kibújni az óvszerhasználat alól - ma már azonban nagy választékban kaphatók extra méretű óvszerek, melyekkel ez a probléma áthidalható. A normál óvszerek közt is eltérő méretűek az egyes márkák - előbb-utóbb mindenki megtalálhatja, ami optimális számára. (Érdemes azonban a jó minőségűek közül válogatni.) Az óvszer eltávolítása aktus közben a partner tudta és beleegyezése nélkül (stealthing) a szexuális erőszak egy formája, és több országban (Szingapúr vagy Kanada) már bűncselekménynek minősül!     
  3. A megszakított közösülés nem megbízható módszer, mert az előnedvektől is teherbe lehet esni, és ezen a kellő önkontrollal véghezvitt „vigyázás” sem segít. A saját környezetemben is tapasztaltam, hogy ez nem „legenda”. Az még hagyján, ahol a negyedik gyerek így csúszott be, mert végülis örültek neki a(z elfogadható anyagi körülmények között, stabil házasságban élő) szülők - de a húszévesen anyává-apává lett fiataloknak erősen felforgatta az életét, és jövőre vonatkozó terveit a dolgok ilyetén alakulása. 
  4. A „naptármódszer” megint csak nem egy életbiztosítás. Modern „testvére”, a ciklusfigyelés (szimpotermális módszer) megbízhatóbb, ugyanakkor nagy önismeretet és tudatosságot, valamint fokozott partneri együttműködést igényel (nem véletlen, hogy a módszert tanfolyamokon oktatják). Fiataloknak és nem tartós, monogám kapcsolatban élőknek ezért kevésbé ajánlható.   

Ezzel a módszerrel állapíthatod meg, mekkora óvszerre van szükségetek

Ezzel a módszerrel állapíthatod meg, mekkora óvszerre van szükségetek

A teherbe esésben nincs semmi misztikus

Amit pedig mindemellett gyakran látok, az egyfajta misztikus gondolkodás, hiedelem (ami ellen nehezebb tájékoztatással küzdeni, mint a tudatlanság ellen, bár bízom benne, hogy azért nem lehetetlen) – az illető racionális szinten tudja, hogy a pénisszel vaginába behatolástól védekezés nélkül teherbe lehet esni, ezt a tudást mégsem kapcsolja össze a saját életével, azt hiszi, vele úgysem történik meg. Erre ráerősítenek a filmek is – se szeri, se száma az olyan jeleneteknek, ahol a nő bejelenti, hogy terhes, a férfi pedig úgy csodálkozik, mintha a terhességek csak úgy az égből pottyannának, és semmi közük nem lenne ahhoz, amit heteroszexuális párok az ágyban művelnek egymással. A populáris kultúrában is meglehetősen ritka (akármelyik irányban) a termékenységgel kapcsolatos tudatosság ábrázolása.

Sokan azt hiszik, hogy a nem kívánt terhességben mindig csak mások lesznek érintettek, és ők valamiféle kivételek. Ennek a csúcsa az a huszonéves srác volt, aki, miután az új kapcsolatáról mesélt és megkérdeztem, hogyan védekeznek, azt mondta, „biztos van erre valami női praktika”. (Ezt sosem felejtem el, de remélem, ő sem mindazt, amit ezután mondtam neki.) Sok nő és fiatal lány is arra alapoz, hogy eddig megúszta - holott ez messze nem jelenti azt, hogy a jövőben is meg fogja. (Elvégre, a gyereket akaró pároknak is próbálkozniuk kell egy ideig.) A tizenévesek körében ráadásul elterjedtek olyan tévhitek is, melyek szerint csak misszionáriusban lehet teherbe esni, és más (például álló, vagy nő felül) pózokkal a terhesség elkerülhető. Természetesen ez sem igaz, ahogyan az sem, hogy az első alkalommal nem lehet teherbe esni.

5 dolog, amit tényként kezelünk a szüzesség elvesztésével kapcsolatban, pedig bődületesen nagy tévhit

5 dolog, amit tényként kezelünk a szüzesség elvesztésével kapcsolatban, pedig bődületesen nagy tévhit

Ha a tudatlanságot és a misztikus gondolkodást, téves hiedelmeket ki is iktattuk, még mindig ott van a párkapcsolati egyenlőtlenség és a nőket konfliktuskerülésre szoktató nemi szocializáció mint kockázati tényező. Most nem a kifejezett párkapcsolati erőszakra gondolok, noha a szexuális erőszak fogalmába nem csak a kényszerített aktus – a nemi erőszak - tartozik, hanem például a fogamzásgátlás tiltása, a kényszerített teherbe ejtés, vagy kényszerített abortusz is. Tájékozott, felvilágosult nők esnek akaratukon kívül teherbe azért, mert a partnerük kevésbé megbízható módszert forszíroz. „Majd vigyázok”, „hadd tegyem be csak egy kicsit óvszer nélkül” - a szerelmes, és konfliktuskerülésre trenírozott nő nem mer ellenkezni, aztán a következmények oroszlánrészét (akár nem kívánt gyerek, akár abortusz formájában) ő viseli. Merjük a párkapcsolatban és a szexben is a saját érdekeinket képviselni. Felelős férfi nem teszi ki veszélynek a partnerét, a nőknek pedig nem megfelelő védekezés esetén joguk van nemet mondani a szexre, vagy a szex teherbe eséssel járó formájára.

Van véleményünk a világban zajló történésekről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

glamour plusz ikon Az irodalomterápia és a pszichológia szerelemgyereke: ismerd meg az alkotáslélektant

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)

5 termék, melyektől smink nélkül is ragyogóan szép lesz a bőröd (x)