Táncolni és bulizni mert a finn miniszterelnök, Sanna Marin, mozgalom lett belőle

Kérdőre vonni valakit, aki jól érzi magát, miközben vezetői tisztséget tölt be, nagyon nem oké. Pedig Sanna Marin finn miniszterelnökkel pont ez történt, miután kikerült a netre egy felvétel, amin épp a barátaival bulizik. Főszerkesztőnk, Maróy Krisztina nem szeretett volna szó nélkül elmenni a történtek mellett, már csak azért sem, mert a következő időszakban pont a női vezetők adhatnak megoldást egy sor égető problémára. És a minimum az, hogy ebben támogatják, nem pedig hátráltatják őket.

Sanna Marin finn miniszterelnöknőt azért támadták politikai ellenfelei, mert jól érezte magát, és bulizott a barátaival. A közönségdíjat ezzel megnyerte a sikeres politikus
Sanna Marin finn miniszterelnöknőt azért támadták politikai ellenfelei, mert jól érezte magát és bulizott a barátaival. A közönségdíjat ezzel megnyerte a sikeres politikus
Fotó: Getty Images

Jogod van bulizni, akkor is, ha komoly pozíciót töltesz be: ha cégvezető vagy, esetleg államtitkár vagy miniszterelnöknő. Ha azt gondolod, hogy ez az állítás igaz, akkor biztosan meglepődtél azon, milyen támadások érték Sanna Marin finn miniszterelnököt csak azért, mert egy telefonnal felvették, ahogy táncolnak a barátaikkal, és jól érzik magukat. Senna Tiktok-trendet indított táncos videójával, és egyúttal felszínre is hozott egy fontos társadalmi kérdést.

Jobb, ha a világ mihamarabb hozzászokik, hogy a nők komoly állásokat töltenek be, vállalatok, országok élén állnak, mert a következő száz évben bizonyosan elvégezzük a nemi egyenlőségi mozgalom eddig el nem végzett feladatait. Nem kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e ezekre a feladatokra egy olyan időszakban, amikor még jobban felértékelődik az empátia, az embertársainkkal érzett együttérzés és az érzelmi intelligencia értéke, amikor a globális felmelegedés okozta problémák egyre jobban szorongatják majd a társadalmakat. A jövőben építeni, gondozni, ápolni kell, ebben pedig mi, nők, határozottan jobbak vagyunk.

Nem is ez a kérdés, hanem sokkal inkább az, hogy miért lehet még mindig olyan ócska trükkökkel megkérdőjelezni egy női vezető legitimitását, mint például az, hogy céltáblát kreálunk belőle azért, mert jól érzi magát a barátaival és táncol. Mégpedig nem is akárhogyan. Nézd csak!

Ja, hogy az volt a feladat, hogy mostantól egész életében kiskosztümben, karótnyelve üljön a kongresszusi teremben? Hogy felejtse el élvezni az életét, és álszent módon temesse el a fiatalságát, csak azért, mert ő a legalkalmasabb arra, hogy a világ egyik legboldogabb országát vezesse? Bocs, de ez már nem pálya 2022-ben.

Nem véletlenül posztoltak egyre többen jobbnál jobb táncos videókat a Sannát ért politikai támadások után, vele szolidaritást vállalva. „A legcoolabb miniszterelnök a világon", „Kiállunk a nők jogaiért", „Ki kapja a szavazatodat? Persze hogy Senna!" - ilyen, és ehhez hasonló feliratokkal posztolták a magával ragadó, vagány táncot ábrázoló videót az emberek a Tiktokon és a Twitteren, kifejezve azt, hogy az ég világon semmi problémát nem látnak abban, hogy valaki, aki komoly tisztséget tölt be, jól érezze magát a szabadságán a barátaival.

A Tiktok egyik legnagyobb magyar sztárja: ismerd meg Whisper Tont

A dán nők mozgalmat indítottak, és rengetegen készítettek magukról táncos videót, azt mutatván, hogy táncolni jó, a nőknek is élvezniük kell az életüket, akkor is, ha a legtöbb társadalomban még mindig nagyon nehéz a helyzetük. Nézd csak ezt a virális aktivizmust:

Ez is érdekelhet

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói