Miért válassz sima helyett barna rizst?

2015.március.26.

(Cici sok szempontból rettentően elkényeztetett, így például nem egyszer fordította el a fejét undorral, mikor a lehető legdrágább macskakaját kínáltam fel neki. Máskor viszont pont azt látom, hogy az élet egyszerűbb örömei jobban lefoglalják, mint mondjuk bármilyen luxus gumilabda. Ugyanis Cici egyik kedvenc játéka maga a nem túl glamúros rizs. Ha leteszek neki egy szemet, akár percekig is képes magába feledkezve játszani vele. És ez tök jó, de az már kevésbé, amikor mezítláb sikerül belelépnem az egyik ott felejtett szembe, ami úgy tud fájni, hogy ilyenkor még szegény Cicit is elküldöm melegebb éghajlatra.)

Miért válassz sima helyett barna rizst?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Mikor diétázni kezdünk, vagy egyszerűen megfogadjuk, hogy ezen túl egészségesebben fogunk élni, általában először a szénhidrátot gyomláljuk ki az étrendünkből. Ezzel viszont képtelenség kiegyensúlyozott diétát tartani, hisz az egészséges étrend szerves része a megfelelő mennyiségű és típusú szénhidrátbevitel. Tehát nem szabad teljesen kiiktatni, helyette válasszunk kevésbé finomított élelmiszereket. Így például a rizstől sem kell teljesen megválni, csak próbáljunk a hagyományos fehérrizs helyett barnarizst vásárolni.

A barnarizs pont úgy viszonyul a sima rizshez, mint mondjuk a teljes kiőrlésű liszt a finomítotthoz. Barnarizs esetében egyszerűen arról van szó, hogy nem tisztítják meg annyira, így benne maradnak a maghéj egyes részei is. Ennek köszönhetően nemcsak sokkal több rostot tartalmaz, hanem rengeteg olyan vitamint és ásványi anyagot is, amik mind a maghéjban találhatók.

Azért is érdemes barnarizst választani, mert hozzávetőlegesen 40%-kal lassabban szívódik fel, mint a hagyományos rizs, így az inzulinszint sem ugrik meg annyira, amitől hosszú távon csökken a cukorbetegség kialakulásának valószínűsége, másrészt nem is éhezünk meg tőle olyan hamar. Kutatások sora bizonyítja, hogy a barnarizs csökkentheti a cukorbetegség kialakulását, és ez részben szintén a maghéjban található egyik zsírsavnak köszönhető.

Szinte az egyik legrosszabb dolog, amit tehetünk az az, ha teljesen kiiktatjuk a szénhidrátot a diétánkból, mert a barnarizs, de akár a teljes kiőrlésű kenyér is sok rostot tartalmaz, ami kedvező hatással van a zsír¬anyagcserénkre, ráadásul gyorsabban is telítődünk tőle, és ez a telítettség sokkal tovább tart. Ez lényegében annyit tesz, hogy kevesebbet fogunk enni nemcsak az adott étkezéskor, hanem a nap hátralevő részében is.

Ez is érdekelhet

Misztikus vacsorára vágysz? Rácz Jenő elkészíti neked

Misztikus vacsorára vágysz? Rácz Jenő elkészíti neked

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most