Minden, amit a gyenge fejbőrről és kezeléséről tudnod kell

2019.december.25.

Ugye neked is fájt már annyira a fejed, hogy úgy érezted, ki sem mozdulnál a lesötétített szobádból, és megterhelő lenne egyáltalán megmozdulni is? De mi van akkor, ha valójában nem is konkrétan a fejed fáj belülről, hanem maga a hajad okoz kellemetlenséget? Igen, akár a hajad is lehet felelős a szúrós, lüktető fájdalomért. A különböző bakteriális és gombás fertőzésektől a túlszorított frizurákig számos oka lehet a hajfájdalomnak.

Minden, amit a gyenge fejbőrről és kezeléséről tudnod kell
Fotó: Szűcs Enikő

Miért lehet gyenge a fejbőröd?
A fejbőröd több okból is hajlamos lehet a fájdalomra, a kiütésekre és az érzékenységre. Először is, mivel általában haj borítja, könnyebben lerakódhatnak az elhalt bőrsejtek és olykor a bőr nedvessége is csapdát okozhat; növelheti a különböző fertőzések kialakulásának kockázatát. Nem mellesleg a tested többi részéhez képest sokkal inkább ki van téve a szélsőséges hőmérsékleti változásoknak és a szélnek. Ha pedig jellemzően az átlagosnál többet hullik a hajad, figyelned kell a napsugarak károsító hatására is.

Mely területeket érintheti a fájdalom?

A hajfájdalom a fejbőr bármely részét érintheti, de egyéb területekre is kihathat, mint a nyak, a homlok vagy a fülek mögötti rész. Ha gombás fertőzés okozza a fájdalmat, akkor még a szemöldököd és a szempilláid is veszélyben lehetnek, illetve átmeneti hajhullás is jelentkezet.

Azt hinnéd nem számít, de nagyon fontos, hogy ügyelj a bélrendszered egészségére

Azt hinnéd nem számít, de nagyon fontos, hogy ügyelj a bélrendszered egészségére

Melyek a kialakulás fő okai?
A fájdalmat okozhatják bakteriális fertőzések, a már fentebb említett gombás fertőzés, különböző bőrbetegségek vagy allergia is. Ilyen formában is okozhatnak gondot a lelki problémák is, ugyanis a stressz a fejbőrödre is képes kihatni. Ha szeretsz szebbnél-szebb frizurákat kreálni, akkor talán már te is belefutottál abba a hibába, hogy túl szorosra húztad a copfod vagy a hajfonataid, ami szintén okozhat fájdalmat és kellemetlen hajhullást is előidézhet.

Mikor van okod aggodalomra?

Az érzékeny fejbőr önmagában a néhai kellemetlenségeken kívül nem okoz gondot és nem jár hajhullással. Ritkán okoz súlyos tüneteket, de fontos, hogy felismerd és azonosítsd a fájdalom pontos okát, ha téged is érint. Ha a hajfájdalmon kívül egyéb tünetek is jelentkeznek, mint például a láz, a rossz közérzet vagy bármiféle duzzanat, akkor mielőbb fordulj orvoshoz. Ha az egyszerű tüneteid napok után sem enyhülnek vagy múlnak el, akkor is kérd ki egy szakember véleményét.

Hogyan kezelheted a panaszaidat?
Először is, zárd ki a legegyszerűbb lehetséges problémaforrásokat. Ne használj olyan termékeket, amelyektől viszkethet a fejbőröd, hideg időben hordj sapkát, melegben pedig óvd a fejbőröd a túl sok napsütéstől és a fénytől. Próbálj ki egy gyógyhatású hajsampont, ami megnyugtatja a fejbőröd. A kőszénkátrány tartalmú készítmények például gyulladáscsökkentő hatásúak és a gombás fertőzésektől is képesek megszabadítani. Ha a fejbőröd extrán érzékeny, akkor kimondottan gyermekeknek szánt sampont használj, és hajmosás után csakis finomfogú kefével fésüld ki a hajadat. Fontos az is, hogy a hajadat mindig meleg vízzel öblítsd le, ugyanis a hideg víz is kellemetlenségeket okozhat. Ha hajlamos vagy a folyamatos stresszelésre, akkor a stresszinted stabilizálása is kulcsfontosságú. Ha pedig a frizurádról van szó, válassz laza copfokat és fonatokat, vagy hordd egyszerűen kibontva a hajadat.

Ez is érdekelhet

Te is a borító alapján ítélsz? – interjú Földi Andreával, az Athenaeum kiadó művészeti vezetőjével

Te is a borító alapján ítélsz? – interjú Földi Andreával, az Athenaeum kiadó művészeti vezetőjével

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Napi horoszkóp: az Ikreknek ma nehezebb lesz a munka, a Vízöntő új megbízást kaphat

Divathírek

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?

Emlékszel még, milyen volt Katalin hercegné átlagos lányként?