Minden, amit tudnod kell a ketogén diétáról

Biztos te is hallottál már a ketogén diétáról, a módszer sikerességéről, és néhány, a köztudatban elterjedt tévhitről. Herceg Olga ketogén diéta szakértő segítségével összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Minden, amit tudnod kell a ketogén diétáról
Minden, amit tudnod kell a ketogén diétáról
Fotó: Gettyimages.com

A ketogén diéta a napi szénhidrátbevitel drasztikus csökkentésén alapul. Az étrend alapját az egészséges zsírok és a jó minőségű fehérjét tartalmazó ételek teszik ki.

MI KERÜL TILTÓLISTÁRA?

Az étkezés során szervezetünk úgynevezett ketonokat termel, amelyek a fölösleges zsírégetés során jönnek létre, és alternatív üzemanyagként szolgálnak abban az esetben, amikor a szervezet kevés glükózt kap” – magyarázza Herceg Olga. A keto diéta alapítója az amerikai dr. Russell Morse Wilder, aki elsőként ajánlotta a ketogén diéta alkalmazását epilepsziás betegeknél a hosszú távú éheztetés alternatívájaként. A doktor a betegeit speciális étrend segítségével gyógyította, melynek alapja a magas zsírbevitel és az erős szénhidrátmegvonás volt. Azóta számos tanulmány jelent meg a ketogén diétáról, melyek bizonyítják, hogy nemcsak epilepsziás betegek kezelésére alkalmas, de akár diabétesz vagy Alzheimer-kór kezelésére is tökéletes.

A szakértő szerint: „a diéta alkalmazása során a napi tápanyagbevitel öt százaléka szénhidrátból, huszonöt százaléka fehérjéből, a fennmaradó rész pedig zsírból áll. A szénhidrát minimalizálása mellett – mint minden alacsony szénhidráttartalmú diétánál – a ketogén diéta esetében is jellemző a cukor teljes kizárása, a különböző édességek, sütemények, desszertek, édes gyümölcsök, gabonák, a keményítőt tartalmazó zöldségek, illetve hüvelyesek kiiktatása az étrendből.

A DIÉTA ELŐNYEI

  • Gyors súlycsökkenést eredményez, a ketogén diéta eredményei stabilabbak és gyorsabbak egy kalóriamegvonáson alapuló étrendhez hasonlítva.
  • Helyreállítja az endokrin rendszert.
  • Csökken a 2-es típusú diabétesz kialakulásának esélye.
  • Stabilizálja az idegrendszert.
  • Normalizálja a koleszterinszintet.

A LEGGYAKORIBB TÉVHITEK

  1. „A túlzott zsírfogyasztás szív- és érrendszeri betegségekhez vezet” Ez szerencsére nem igaz, viszont ez az elmúlt évtizedek egyik fő mítosza. Sok tanulmány bizonyította egyértelműen, hogy a telített zsírsavak fogyasztása nem befolyásolja negatívan az egészségünket, és nincs kapcsolatban a szívbetegségekkel.
  2. „A ketogén diéta alatt megnő a koleszterinszint” Az alacsony szénhidráttartalmú diéták általában javítják a koleszterinszintünket a „jó” koleszterinszint növekedésének, illetve a rossz trigliceridek csökkenésének köszönhetően. Mindkettő pozitívan befolyásolja az egészségünket. A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendek csökkentik a magas koleszterinszinthez kapcsolódó betegségek kockázatát.
  3. „Az agyunknak glükózra van szüksége” Nem feltétlenül. A szigorú ketogén diéta alkalmazása során az agyunk képes ketonokat használni energiaforrásként.
  4. „A ketogén diéta vesekőhöz vagy vesebetegséghez vezet” Ez a tévhit abból ered, hogy az alacsony szénhidrát-bevitelű diéta feltétlenül magas fehérjebevitelt jelent, és ezáltal nagy terhelést gyakorol a vesére. Ha nincs semmilyen problémánk a vesénkkel még a diéta kezdete előtt, akkor aggodalomra nincs ok. Ügyeljünk arra, hogy ne vigyük túlzásba az olyan magas fehérjetartalmú húsok fogyasztását, mint a hal, csirke vagy nyúl!

Mielőtt belevágnál a diétába, feltétlenül konzultálj orvosoddal!

Ha még több információt szeretnél megtudni a módszerről, kövesd Herceg Olga @ketobiblia oldalát és nézd meg az Olgával készült sorozatunkat az Instagramon!

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es márciusi számában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő