Mire jó az omegazsírsav?

2013. június 6.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A halfogyasztás nagyon divatos manapság, mégis keveset eszünk belőle annak ellenére, hogy Magyarország víztérképe viszonylag gazdagnak számít. Felmérések szerint a magyar lakosság évente kevesebb mint 5 kiló halat fogyaszt, ennek felét általában karácsonykor. Ez azért megdöbbentő, mert a kutatások a heti kétszeri halfogyasztást javasolják.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Thinkstock

A ritka halevésnek számos oka van, így elsősorban az ár, másrészt meg az alacsony választék, mert kevés embernek van ideje/ereje/kedve elmenni a piacra, ahol lényegesen több típusú (friss) halféle közül válogathat, így marad a nagyobb bevásárlóközpontok által kínált egy-két fagyasztott halfajta. Mégis törekedni kell a többszöri fogyasztásra, részben a halhús magasabb omegazsírsav-tartalma miatt.

Az omega-zsírok forrása lehet növényi vagy állati. A lenmag és az olajbogyó, illetve az azokból készült olajoknak például viszonylag magas az omegazsírsav-tartalma. Fontos azonban megjegyezni, hogy a növényi eredetűeknél sokkal jobban hasznosulnak az állati eredetűek, amelyek elsősorban tengeri halakban találhatók. A halakból mindig a kis testűeket (lazac, makréla, tonhal, hering) válasszuk, mert a nagyobbakban feldúsulhatnak az olyan károsító anyagok, mint az ólom. Nagy halnak számít a cápa vagy a kardhal, amelynek fogyasztása nemigen fordul elő Magyarországon.

Az ajánlott napi omegazsírsav-mennyiség 1,3-2g. Körülbelül 100g hering tartalmazza ezt a mennyiséget. A probléma az, hogy mondjuk 100g lazacban már csak 0,75g, 100g busában 0,18g és 100g pisztrángban 0,14g omega zsírsavat találunk. Tehát a megfelelő mértékű bevitelt nem egyszerű megoldani, ezért is ajánlhatók a halolajtartalmú kapszulák. Ha emellett döntenénk, akkor alaposan olvassuk el a csomagolást, mert az sokszor igen csalóka módon tünteti fel a mennyiséget (például milligrammban, hogy többnek tűnjön).

Az omega-zsírok legfontosabb hatását a vérzsírra fejti ki, mert fokozzák a zsír erekből történő eltávolítását, de emellett vérnyomáscsökkentő és vérhígító hatásúak is, illetve elősegítik a gyermekek agyi fejlődését. Ezek csak a legfontosabb tulajdonságok, mert több tíz egyéb betegségben (pl. mentális és allergiás állapotokban) is kimutatták kedvező szerepüket.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Julia Roberts smink nélküli fotója felrobbantotta az Instagramot, sokan rá sem ismertek az 58 éves színésznőre

Julia Roberts smink nélküli fotója felrobbantotta az Instagramot, sokan rá sem ismertek az 58 éves színésznőre

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Fogyás után beesettnek látod az arcod? Íme a volumen-visszaadó újdonság tű és szike nélkül (x)

Így tudsz nyerni a karácsonyi szelfiddel! (x)

Így tudsz nyerni a karácsonyi szelfiddel! (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)