Mit tehetsz a gyógyszerlobbi ellen?

2015.november.12.

(Cici árgus szemekkel figyeli a konyhában menetelő hangyákat, amik egyik napról a másikra elárasztottak minket, majd aggódva így szól:)
(– Ez nagyon nem tetszik nekem, gazdi. Ha így folytatjuk, ezek a hangyák ki fognak szorítani minket a saját lakásunkból! Valamit tenni kell, gazdi! Nem tűrhetjük, hogy lerohanjanak minket, és ránk erőltessék idegen kultúrájukat. De én tudom, hogy ki áll mindennek a hátterében… a macskaevő olaszok, hát mégis ki más?)

Mit tehetsz a gyógyszerlobbi ellen?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Én magam sohasem voltam az összeesküvés-elméletek híve, leginkább azért nem, mert leegyszerűsítik a világ bonyolult folyamatait, ezáltal pedig téves következtetésekhez vezetnek. Ahogy a betegségek kialakulása is, a világban lezajló folyamatok hátterében is egy végtelenül komplex ok-okozati hálózat áll, amiben az egyes hatások hol erősítik, hol gyengítik egymást.

A kedvenc összeesküvés-elméleteim talán a gyógyszercégekkel kapcsolatosak. Sokan szeretik azt gondolni, hogy a gyógyszervállalatok zsebében lévő orvosok önmaguk meggazdagodása céljából tömik tele a betegeket pasztillákkal. Azt nem tagadom, hogy van gyógyszerlobbi, de azt se tudom figyelmen kívül hagyni, hogy sokszor azért etetnek bennünket mindenfélékkel, mert mi magunk nem teszünk semmit az egészségünk érdekében. Persze nem lehet általánosítani, így akinek nem inge, ne vegye magára.

A büdös igazság az, hogy a leggyakoribb betegségek, mint a magasvérnyomás, a cukorbetegség, a mozgásszervi és az emésztőrendszeri megbetegedések, de még a daganatok jelentős része is megelőzhető lenne, ha komolyan odafigyelnénk az egészségünkre. Sőt, még egy kezdeti stádiumban lévő magasvérnyomásos beteg vagy cukorbeteg is simán eléldegélhet gyógyszer nélkül, ha összeszedi magát, elkezd sportolni és egészségesen táplálkozni. Sajnos sokan meg sem próbálják, vagy néhány sikertelen kísérlet után feladják. Sokkal egyszerűbb gyógyszereket szedni.

Sopánkodhatunk a gyógyszercégek miatt, és még az is megeshet, hogy valóban gátlástalanok és erkölcstelenek, ugyanakkor azzal, hogy nem teszünk az egészségünkért, csak az ő malmukra hajtjuk a vizet. Az orvosoknak nem céljuk, hogy minél több gyógyszert írjanak fel, hisz tisztában vannak a hosszas gyógyszerszedés mellékhatásaival, de sokszor nincs más választásuk.

Ez is érdekelhet

A pénisz is öregszik, méghozzá így

A pénisz is öregszik, méghozzá így

Tedd & Ne tedd

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Emma Watson gyönyörű fehér csipkeruhában támogatja a bántalmazott nőket

Tedd & Ne tedd

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós

Ez ám a meglepetés! Blake Lively negyedik gyermekével várandós